writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Brisingamen

door fenk

De dubieuze eretitel van het lelijkste wezen met twee handen werd gedeeld door vier Noorse dwergen: Alfrik, Berling, Dvalin en Grer. In hun afstotelijkheid kenden ze hun gelijken niet, niet onder het mensenras, niet tussen het magische volk van feeën en elfen of de mythische wereld van goden en godinnen, maar evenmin in het ondergrondse rijk van dwergen en trollen. Zij waren dan ook voorbestemd om het meest schitterende juweel te smeden dat deze planeet ooit gekend heeft: de Brisingamen.
Zeven lentes, zeven zomers, zeven herfsttijden en zeven winters hebben ze aan dit vuurjuweel gezwoegd, diep onder de aardkorst, bij de hittebron die enkel door het dwergenvolk gekend was, waarvan het geheim van generatie op generatie doorgegeven werd. Als hoofdbestanddelen gebruikten ze het eerlijkste goud uit de haast onbereikbare mijnen van het hoge noorden en de meest eigenzinnige amberstenen. Als gereedschap gebruikten ze de legendarische hamer van Thor. De krachten die vrijkwamen toen de grimmige dwergen op het aambeeld sloegen, waren onmeetbaar, zelfs onvoorstelbaar voor sterfelijke wezens. Zo streefden vier pokdalige schepsels zeven jaren lang met ongeziene verbetenheid naar de perfecte schoonheid.

Toen de faam van het vuurjuweel de godin Freya ter ore kwam, liet ze zich uitnodigen door de dwergen. Vanaf het eerste aanblik viel Freya ten prooi aan onblusbare hebzucht. De Brisingamen moest en zou de hare worden. Ze richtte zich tot Alfrik, de oudste van de dwergen, en vroeg hem zijn prijs te noemen. Maar Alfrik zei dat de halsketting niet te koop was. Toen bood de godin hem nooit gehoorde geldbedragen aan, maar Alfrik was niet onder de indruk. Zelfs niet toen ze het bedrag vergoogolvoudigde. Ze bood hem de macht over zeeën en landen, de zielen van gestorven mensen als slaven, maar Alfrik bleef zijn hoofd schudden, hoe langer hoe meer minachtend.
"Ik smeek het u, geef me het vuurjuweel. Er moet toch iets zijn dat jullie doet zwichten!" riep Freya wanhopig uit.
Alfrik zag de blos van opwinding op haar wangen. Hij merkte hoe een zweetparel een glinsterend vochtstreepje trok tussen haar honingkleurige borsten, die ze naar haar verrukkelijke gewoonte slechts gedeeltelijk verhulde. De dwerg liet zijn ogen verder dalen en uiteindelijk rusten op de schoot van de godin van de vruchtbaarheid. Door de transpiratie had haar zijden kleed zich aan haar lichaam vastgezogen zodat de contour van de venusheuvel zich rimpelloos openbaarde.
Alfrik, Berling, Dvalin en Grer waren geoefend in het onderdrukken van hun dierlijke driften, omdat deze hen van de hogere arbeid afleidden. Welke vrouwelijk wezen zou trouwens bereid zijn om met deze afzichtelijke dwergen de liefde te bedrijven? Maar nu stroomde wel degelijk bloed door hun lenden. Het leek alsof een eeuwenoude dam doormidden brak en het levenswater triomfantelijk de uitgedroogde vallei bevloeide. Als een bamboestengel groeide Alfrik's vleesboom, wrong hij zich een weg tussen buik en broeksriem, kroop hij omhoog onder zijn hemd, om tenslotte tot ver boven zijn navel zich smekend tegen zijn meester aan te vleien. De oude dwerg werd week. De fallus had hem van alle kracht en weerstand beroofd. Hij bedacht dat het zinloos was om de schitterendste halsketting ter wereld te smeden als ze niet gedragen wordt door de meest pure vorm van vrouwelijkheid die nu in volle glorie voor hem stond.

Na lang nadenken zei Alfrik:
"Schenk elk van ons een volledige liefdesnacht, zonder reserve, met volledige overgave, en de Brisingamen behoort je toe."
Freya keek naar de verwrongen, gebochelde lijven, de asymmetrische bebaarde koppen, de korsten en etterbuilen op de plaats waar je wangen of voorhoofd zou verwachten en de kale, geschilferde hoofdhuid. Een huivering kroop als een hagedis langs haar ruggengraat. Maar de hebzucht naar het vuurjuweel laaide. Bovendien maakten de palen die hun hemdjes opspanden als tentzeilen de godin nieuwsgierig.
"Zo zal geschieden", zuchtte ze, "wat met passie gemaakt is, moet met gelijke munt betaald worden."

Freya hield haar belofte. Ze was aangenaam verrast door de minnaarkunsten van de onvermoeibare dwergen. Ook al kon de godin terugblikken op een rijk verleden van uitslovende bedgenoten, herinnerde ze zich niet ooit zo diep te zijn gepenetreerd. Deze griezels waren heel hun leven slapende vulkanen geweest, die nu eindelijk tot uitbarsting kwamen. Alfrik had de laatste nacht geloot. Voordat hij zijn zoetzoute strijd aanving, deed hij Freya het vuurjuweel om. Het goud en de amber hadden hem nog nooit zo bekoord. De passie sprong in vonken over van de Brisingamen naar het goddelijke lichaam. Toen de drakentong van de lenige dwerg haar vagijn open likte, kronkelde Freya als een zeepaling in een vissersnet. De kreet van de bevredigde godin was tot bij het mensendom te horen en plantte zich als een schokgolf voort om vervolgens de lenden van alle geliefden ter wereld in beweging te zetten.
Sinds die dag draagt Freya de Brisingamen rond haar bekoorlijke hals. Men vertelt dat de man die het vuurjuweel aanschouwt, betoverd wordt en zich onvoorwaardelijk als liefdesslaaf aan de godin onderwerpt.

 

feedback van andere lezers

  • miepe
    yéé, natuurlijk een enooooorm plezier om lezen

    (waar wonen ze, zei je?)
    fenk: Vertel me liever waar jij woont, ik zorg wel voor de halsketting.
  • thiefenthal
    Heb dit uitgeprint en gelezen. Het is iets te lang voor een internet gedreven lezing. Het loonde echter zeer de moeite. Dit is vlekkeloos verteld & geschreven. Een sprookje dat volwassen lezers meekrijgt verdient alle lof. En dus: uitstekend. 1 foutje: liefde de bedrijven = liefde te bedrijven.
    fenk: bedankt voor de correctie en de (iets overdreven) lof
  • RolandBergeys
    Ik volg LFT. Heel knap!
    fenk: Bedankt Roland. Zie mijn reactie op LFT.
  • ivo
    mythisch knap geschreven
    fenk: Bedankt ivo!
  • Ghislaine
    Uitstekend + uitstekend.
    fenk: bedankt + bedankt
  • littlefairytale
    vallei met dubbel l
    Alfrik had de laatste nacht geloot voordat, zonder hoofdletter...
    Een nieuwe categorie, de mythische lustallegorieen.
    grapje hoor.
    Even wennen aan de stijl en de manier van ietwat archaisch aandoende verhaaltrant...

    Knap geschreven maar ik proef een aarzeling om de lust uitvoeriger, meeslepender en beeldender te beschrijven.

    Mijns inziens laat je een beetje verhaal liggen door enkel Alfriks samenzijn met Freya te beschrijven.

    De idee verweef je wel heel mooi in je verhaal en het slot is krachtig...het zou niet misstaan in een verhalenboek voor geliefden...voor het slapen gaan.

    tine



    fenk: Bedankt tine. Eigenlijk is dit een fragment uit een groter verhaal
    (dat overigens voor de rest niet in deze mythisch-archaische stijl geschreven is).
    Dus eigenlijk is dit niet eerlijk voor jullie, lezers.
    Je hebt gelijk, ik laat de gelegenheid voorbij gaan om hier een verhaal uit te diepen.
    Maar het is in feite een bestaande Noorse mythe. Een verder uitweiding zou voor de roman niet functioneel zijn.

    Ik ben wel benieuwd wat je met die "aarzeling" bedoelt, dat interesseert me. Kun je me een plaats in de tekst aanwijzen waar dit het geval is?
  • feniks
    Hoog Tolkiengehalte wat de aanhef betreft. Daarna vrees ik dat de brave man niet meer mee zou kunnen (nu zeker niet meer, aangezien hij dood is).
    Knap verteld!
    fenk: Tolkien is natuurlijk buiten competitie. Toch bedankt!
  • jbrouns
    Enorm graag verslonden, boeiend geschreven. '"wat met passie gemaakt is, moet met gelijke munt betaald worden." = erg mooi gezegd. Gr.
    fenk: Hey, bedankt hoor!
  • erinneke
    wat taal betreft : openlikte is in één woord volgens mij
    wat woordkeuze betreft : diep gepenetreerd vind ik afbreuk doen aan de magie van het verhaal en bovendien is er wel meer nodig dan diepe penetratie om een goede minnaar te zijn
    wat inhoud betreft : ik ben betoverd door dit sprookje, het is zonder twijfel prachtig, het leest vlot, het is met magische pen geschreven
    en dan nog een vraagje : gezien de uitwerking ervan, waar kan ik dat juweel vinden en wie moet ik er een passionele nacht voor schenken?

    Erin
    fenk: "magische pen"? mag ik dat op mijn c.v. zetten?
    heel hard bedankt...
    Dat "openlikken" zoek ik op. Voor dat "penetreren" zoek ik naar iets anders ("pennetreren" misschien?)
    Over dat juweel zullen we later nog onderhandelen.
  • thijl
    Goh, nou wist ik al veel van Freya, maar dit had ik niet achter haar gezocht hoor ;-) Meeslepend geschreven. Compliment!
    fenk: Heel blij dat je het gelezen hebt, Thijl.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .