writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Carolientje (5)

door koyaanisqatsi

5

Carolientje kon haar oren nauwelijks geloven. Had ze werkelijk zo lang geslapen dat de klok van de kathedraal alweer negen uur sloeg?
Maar ze vergiste zich niet. Naast het bed, op de grond, stond een reiswekkertje dat exact dezelfde tijd aangaf .
'Verdorie,' sakkerde ze tegen zichzelf, 'zo lang heb ik overdag nog nooit geslapen.'
Lichtjes duizelig stapte ze uit bed, van Greta Gabor was geen spoor te bekennen. Carolientje veronderstelde ze naar huis was gegaan, begon haar kleren aan te trekken, moest een paar keer kuchen -door de kurkdroge lucht in de kamer- en voelde een misselijkmakend hongergevoel opkomen.
Tot haar opluchting merkte ze dat er eten op het salontafeltje stond: een pak beschuiten, pitjeskaas, confituur, een appelsien en een chocoladereep. Naast het eten, half onder een dessertbord, lag een briefje.


"Carolientje,

Mijn excuses, ik ben om vijf uur naar huis vertrokken. Ik kon niet langer wachten tot je opnieuw zou wakker worden want mijn man en kinderen verwachten me thuis om het eten klaar te maken. Zoals je zal zien heb ik mijn uiterste best gedaan om een beetje eten voor je te vinden. En koffie staat er natuurlijk ook nog. Laat het je smaken.

Tot morgen.

Margaretha van Calixberghe.

PS: moest je na zes uur wakker worden, dan vrees ik dat je opnieuw de nacht op het Ministerie zult moeten doorbrengen, want om zes uur en één seconde gaan de deuren onverbiddelijk dicht. Ik raad je ten stelligste aan om in dat geval de kamer niet te verlaten. De nachtwakers -het zijn er twee- zijn immers niet te vertrouwen. Het zijn ex-gedetineerden die al meermaals op het matje zijn geroepen om hun verdachte gedrag te verklaren. Bovendien zien ze er niet uit en stinken ze naar goedkoop parfum dat hun penetrante zweetlucht moet maskeren.

PS 2: Carolientje, ik heb geen misbruik gemaakt van je naaktheid om me er van te vergewissen of je nu al dan niet nog een kind bent -zoals de Openbare Beklager, meneer Maviglia beweerde. Voor zo ver ik weet zouden mijn conclusies, aangezien er geen getuigen waren, toch geen rechtsgeldigheid voor het Tribunaal hebben.

PS 3: Gebruik gerust de po om je behoeften te doen. Hij staat er tenslotte voor."Carolientje krabde zich op het achterhoofd, zuchtte, vouwde het briefje op en ging zitten om te eten. Ze was niet gek van beschuiten maar honger was een goede saus en dus at ze er maar van tot haar honger grotendeels gestild was.
De koffie was niet meer te drinken. Het spul stond natuurlijk al urenlang op het verwarmde plaatje van het koffieapparaat te niksen. Maar er was geen alternatief en dus nipte Carolientje moeizaam en met vertrokken gezicht een kopje leeg.
Wat nu? vroeg ze zich vervolgens af. Ze had zo goed als de ganse dag geslapen, dus opnieuw op bed gaan liggen had geen enkele zin. De kamer stond natuurlijk wel vol boeken, maar Carolientje was geen lezer en bovendien veronderstelde ze dat er toch niks interessants te vinden zou zijn -heel waarschijnlijk betrof het alleen maar vakliteratuur en gebundelde wetteksten waar een normale sterveling kop noch staart aan kreeg. Nee, dan leek een verkennend tochtje door de gangen, inclusief het risico op een ontmoeting met louche nachtwakers, toch meer tot de verbeelding te spreken. Trouwens, veel waarde aan Greta Gabors waarschuwende worden hechtte Carolientje niet. Een vrouw die zich al zo goed als twee decennia uitgaf voor een ander was nu ook niet meteen een toonbeeld van betrouwbaarheid, en kon het maar beter laten andere mensen als malafide te beschrijven.
Carolientje kamde een paar keer met haar vingers door haar haren, wreef met haar handpalmen denkbeeldige slaapplooien uit haar gezicht en stapte op de deur toe.
Een onwaarschijnlijk avontuur tegemoet, grapte ze binnensmonds.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  ik volg en blijf het leuk vinden ...
  koyaanisqatsi: ik daarentegen... kan al lang niet meer volgen...

  thnks
 • muis
  ik ga direct door
  groetjes
  koyaanisqatsi: thnks
 • thijl
  Ik blijf geinteresseerd volgen... Het absurdistische van de situatie en je beschrijving daarvan spreekt me aan.
  koyaanisqatsi: alweer bedankt...
 • aquaangel
  hey je bent er weer? 17-12

  toch je lidmaatschap verlengd?
  koyaanisqatsi: NOT YET...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .