writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

En dat moet dan een voorbeeld geven.

door Henny

Vooral met mooi weer trekken mensen de natuur in voor een stevige wandeling. Zo ook in het bosgebied met een groot, deels opgedroogd ven in het midden. Hier en daar bij het ven staan bomen en er groeit weelderig rietgras. Om de paar honderd meter staan bankjes en dat is ideaal voor mensen die maar korte stukken kunnen lopen of slecht ter been zijn. Om het ven heen lopen kost ongeveer een uur en vanaf enkele bankjes is het geheel zo goed als helemaal te overzien. Op een van die bankjes zitten Trees en Willemien.
"Heerlijk toch, zo op de zondagmiddag in de natuur," zegt Trees.
"Dat wel, maar dat ruiterpad achter ons vind ik maar niets. Elke keer als een paard voorbij komt stuift het zo."
"Ach, jij hebt altijd wel wat om over te klagen. We zitten in het bos bij een ven en daar hoort ook wat zand bij."
Voordat Willemien iets terug kan zeggen lopen een man en vrouw met een loslopende hond voorbij. De vrouw trekt wat met haar been en loopt vrij onzeker. Het stel groet de twee zussen vriendelijk en die groeten op hun beurt terug.
"Hee, Trees zag je dat?"
"Wat?"
"Die vrouw heeft een fles bier in haar hand en die was nog half vol. Kijk, je kunt het flesje in haar hand nog zien."
"Inderdaad Wil, en dat voor mensen van middelbare leeftijd, dat moet dan een voorbeeld voor de jeugd zijn. Geen wonder dat ze zo onzeker loopt. Zeer ongepast!"
"Wat doen ze nu?"
"Ze gaan tussen wat struiken op de grond zitten. Zullen ze wel doen dat wij niet kunnen zien dat ze weer een slok neemt."

Een stel met een paar kinderen komt vanaf de andere kant voorbij de zussen. De kinderen rennen en roepen vrij hard. De zussen groeten, maar krijgen geen antwoord terug.
"Trees, daar heb je het weer, de jeugd van tegenwoordig groet niet meer terug. Hoe moet het toch verder met deze wereld?"
"Willemien, die mensen waren te druk met de kinderen, niets van aantrekken."
"Als jij het zegt… kijk de zatlap met haar man lopen weer verder. Die hond van hen begint te rennen en te spelen met die bruine, grote hond en kijk, nu strompelt ze naar een boom en houdt zich daaraan vast. Echt bezopen!"
"Ze gaan nu het bospad op, dus nu hoef jij je aan die vrouw niet meer te ergeren…"

In de auto.
"Ik zet het flesje wel in het zijvak van het portier zodat het niet om kan vallen. Wat ben ik blij dat ik door het mooie weer de bankjes-route door het bos weer eens kon lopen."
"Jawel, maar je loopt steeds moeizamer, zeker het laatste gedeelte en ik dacht even dat ik de auto dichterbij moest zetten."
"Ach, zolang ik nog van bank naar bank kan lopen lukt het nog wel. Ik was wel blij dat ik dat flesje onder een bankje vond. Ik moet er niet aan denken dat het stuk zou gaan en dieren zich eraan bezeren. Ik vraag me wel af waarom het niet teveel moeite was om de dop op een halfvolle fles te drukken en toch de fles niet mee terug te nemen. Zo kon ik het nog niet eens leeggooien."
"Je hebt gelijk. Op de heenweg zijn de volle flessen licht genoeg, maar op de terugweg de lege te zwaar om weer mee naar huis te nemen."
"Peter, eigelijk vond ik het niet erg dat het laatste bankje bezet was. Het was lang geleden dat ik zo in het zand tussen de struiken gezeten had, en dat deed me goed. Zo de torren en spinnetjes te zien."
Peter lacht: "Ik had wel lol toen die honden op je afkwamen en jij je toevlucht bij die boom zocht. Ik weet dat je bang bent om omver gelopen te worden en op je handen te vallen, toch had het wel iets."
"Mensen zouden nog denken dat ik bang van honden ben," lacht Henny terug. "Start de auto zodat we naar huis kunnen. In de tuin pakken we dan iets te drinken, ik lust nu wel een koel pilsje."
"Ik ook schat, ik ook en Lucky wel een bak vers water na al dat rennen."

Zo ivo, speciaal voor jou gepost.


 

feedback van andere lezers

 • ivo
  zeer mooi geschreven en idd de vooroordelen zijn zo vlug verstuurd zonder de echte realiteit te hebben gezien. Het vreemdste is dat eenmaal het vooroordeel is gevormd, men nog moeilijk de waarheid kan vatten, alles wordt door die verschrikkelijke bril gezien en de waarheid is dan niet eens belangrijk meer ..

  sterk staaltje schrijverskunst - heel graag gelezen.
  Henny: Klopt en ik heb dit verhaal vorige week geschreven omdat ik mij afvroeg wat een vrouw dacht toen ze mij zo misprijzend aankeek toen ik met dat flesje bier het bos uit kwam. De twee zussen heb ik verzonnen en de dialogen ook. Verder houd ik ook heel erg van zelfspot. ;)
 • SabineLuypaert
  zo zie je maar, en het is echt waar(smile) mensen hebben soms zo snel hun mening klaar. Heb het eens voorgehad toen ik weer eens onwel werd aan de kassa van de GB, ben buiten gaan zitten bekomen en de enige die naar mij omkeek was een oud heertje dat zich amper kon bukken en een bedelaar die daar altijd zit. De rest liep me voorbij of ik schurft had
  Henny: Zo gaat dat vaak. Erg triest, dat wel. Bij jou zie je zelfs dat hulp uit een onverwachte hoek komt. (zoen)
 • muis
  :) Soms , enfin, heel dikwijls denken mensen totaal iets anders dan de waarheid en het ergste vind ik altijd: het stomste en het extreemste eerst:)
  Mooi verhaal en knap geschreven Henny
  groetjes
  Henny: Juist muis, en daarom heb ik dit verhaal ook geschreven. Ook ik maakte een vooroordeel, in dit verhaal, over het bierflesje. Wie weet was het gewoon vergeten omdat het onder het bankje stond.
 • aquaangel
  speciaal voor ivo nog wel
  de bofkont ;)
  Henny: Hij zei dat ik harten stal met mijn verhalen. Daarom kon ik het niet laten hem te vermelden. ;) Maar uiteraard is het de bedoeling dat iedereen er van kan genieten. Heel erg bedankt voor je fb! (me)
 • gono
  Mooi!
  Henny: Dank je gono!
 • Ghislaine
  Mooi en vlot neergezet.
  Henny: Dank je!
 • erinneke
  super Henny, inhoudelijk heel sterk, maar ook je schrijfstijl ligt me zeer. Ik kan het helemaal meebeleven
  Henny: Ik schrijf maar heel eenvoudig en over dingen van alledag die mij opvallen. Ik ga binnenkort in de 'oude doos' kijken of ik nog geschikte verhalen heb liggen om hier te posten. Je vlijt me wel.
 • lin
  Ik vind dit heel sterk geschreven Henny!
  Henny: Dank je! Ik kon me ook echt voorstellen dat mensen zo zouden denken.
 • thijl
  Tsja, de vooroordelen van mensen... Zeer fraai neergezet, een waarschuwing om niet te snel conclusies te trekken!
  Henny: Zo is dat thijl. En dat doen we bewust of onbewust vaak.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .