writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Verval (29)

door koyaanisqatsi

Natuurlijk zie ik er met mijn fluorescerend groene hanekam ronduit bespottelijk uit. Maar dat is dan ook min of meer de bedoeling. De kapper houdt zich neutraal -tenslotte is de klant koning-, zijn personeel heeft het al iets moeilijker en de overige klanten verbergen nauwelijks hun onbegrip, verstomming en, in enkele gevallen, afgrijzen. Ik amuseer me door via de spiegel constant oogcontact met ze te maken, wat hun dwingt tot het angstig afwenden van de ogen -met een waanzinnige weet je per slot van rekening maar nooit.
Zelf valt het me niet gemakkelijk niet in lachen uit te barsten. Ik ben de levende parodie van een man die zogezegd last heeft van een midlifecrisis. Terwijl de kapper de "final touch" aanbrengt stel ik vanuit een ooghoek vast dat één van zijn jonge assistentes duidelijk de spot met me drijft. Mijn duivel fluistert me het onuitvoerbare plan in haar te chanteren met het aan haar baas melden van haar oneerbiedige gedrag tenzij ze klaar en duidelijk aan me toont wat haar lenige figuurtje onder haar witte kappersjas te bieden heeft -en dan komt ze er, dixit mijn demon- nog goedkoop vanaf.

Het bedrag dat ik voor mijn idiote kop moet neertellen doet me glimlachen. In tegenspraak met het advies van mijn slechtheid doe ik er nog een stevige schep bovenop door bijna net zo veel geld in het mandje voor het drinkgeld van het personeel te deponeren.
'Da's van meneer, mensen!' laat de kapper luidt verstaan.
De blikken van het personeel slaan om, geamuseerde grimassen wordt ernstige gelaatstrekken, vol van respect voor deze oude opstandeling, die het fatsoen tegen de schenen stampt.
'Bedankt, meneer!' doet het spotvogeltje met het lenige figuurtje een extra duit in het zakje.
Ik lach haar vriendelijk toe, zie twee donkere, ondeugende ogen stralen en zeg tegen mezelf: 'Dat poppetje spreidt voor geld gegarandeerd de benen, als je maar met genoeg centen over de brug komt.'

Het kan niet anders of er moet een geroezemoes van jewelste in de kapperszaak ontstaan van zodra ik de deur achter me dichttrek. Ik vraag me af welke theorieën er worden afgestoken en welke mijn goedkeuring zou krijgen. Jammer dat ik niet als een ander persoon terug naar binnen kan gaan om te genieten van de orakelende goegemeente.
De aandacht die me op straat te beurt valt is van hetzelfde losse kaliber als in het kapsalon. Ogen gapen me aan, maar springen weg als opgejaagde vlooien van zodra ik ze beantwoord. Voor het eerst in mijn leven ben ik een sensatie: Theo Saterman, de verlepte vijftiger in maatpak, met fluo hanekam! Komt dat zien! Komt dat zien! Enig in zijn soort.
Er passeert een politiecombi. Een agente staart me vanachter een half opengedraaid raampje aan, haar verstand pijnigend om een reden te vinden om me op te pakken. Helaas, mijn verschijning mag dan misschien wel een storende factor in het straatbeeld zijn, vanuit wettelijk standpunt valt er niets op aan te merken.
Ik slaag er niet in een onnozele, zelfingenomen glimlach van mijn smoel te krijgen. Als een halve gare stap ik met gezwinde pas verder, op weg naar huis, in spannende afwachting van de avond, want dan heb ik grootse plannen. Grootse plannen om mijn kleinheid nog eens extra in de verf te zetten.

 

feedback van andere lezers

 • aquaangel
  haantje met hanenkam, dat kan niet goed gaan
  koyaanisqatsi: eerder een gepluimde kip...
 • SabineLuypaert
  de aandacht die me OP straat... oooo ik ben zo kerieus naar die grootste planne n u hahaha
  koyaanisqatsi: awel... ik ook zie...
 • muis
  Een hanekam? Twee delen achter mekaar die iets buitengewoon verrassend hebben!
  Proficiat
  groetjes
  koyaanisqatsi: het volgende deel: Theo gekleed in een bizonvacht? (who knows...)

  thnks
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .