writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Verval (35)

door koyaanisqatsi

In zogenaamde primitieve culturen heeft het dragen van een masker of het beschilderen van het gelaat niets te maken met het verbergen van identiteit of emotie. Integendeel, het masker of de gelaatsschildering zijn een extra expressie van de persoon of de groep die er mee op het toneel verschijnt.
Het is volle maan, ik heb de gordijnen open gelaten, zodat het binnenvallende maanlicht mijn woonkamer in een zilveren glans kan zetten. Ik zit aan tafel, met voor mij de penselen, de potjes gelaatsverf en de grote spiegel die ik me 's middags heb aangeschaft. Op het schijnsel van de maan na zijn de theelichtjes die ik op willekeurige punten op tafel heb neergezet mijn enige lichtbronnen.
Het resultaat van mijn schminkwerk bezorgt me een extreem zeldzaam geworden gevoel van tevredenheid; opluchting eigenlijk, omdat mijn debuut als grimeur redelijk geslaagd is. Mijn hanekam is eraf, mijn gladgeschoren hoofd doet de golvende horizontale rimpels aan de overgang naar mijn gelaat nog beter opvallen, wat prima uitkomt aangezien zij perfect bij het plaatje passen. Mijn hoofd is okergeel en bestrooid met een stuk of tien kleine, bruine afbeeldingen van etterende fallussen. Op het eerste gezicht of vanop een afstand lijkt het werk op een prehistorische muurschildering maar wie even de tijd neemt of het zaakje van nabij bekijkt wordt al gauw met de realiteit geconfronteerd.
Syfilis. De dokter bevestigde vanmorgen zijn vrees; de resultaten van de test waren positief. Lafaard als ik ben, verzuimde ik de dokter te vragen in hoeverre ik zelf de besmetting al kon hebben doorgegeven. Niet dat het veel zoden aan de dijk zou brengen, want van alle personen met wie ik na Carla sexueel contact had ben ik het spoor bijster. Ze waren gekomen als vreemdelingen in de nacht, en gegaan als gezichten met niets meer dan een naam. Constance, het Caraïbische hoertje, zou ik misschien nog kunnen terugvinden en verwittigen, maar mijn vrees dat ze in razernij zou uitbarsten is zo groot dat ik me ervan afmaak met het excuus dat ze de risico's van haar vak maar moet kennen. Hetzelfde geldt trouwens voor Birgit, het heroïneverslaafde punkmeisje.

Mijn gevoelens voor Carla getuigen van een diepe dubbelzinnigheid. Aan de ene kant is er respect voor haar moed om mij op de hoogte te brengen, aan de andere is er de klassieke, van hypokrisie druipende afkeer voor haar nymfomane roekeloosheid.
Haar woorden van spijt klonken zo pijnlijk oprecht dat ik de hoorn moest inleggen. Meteen daarna belde ik Devries op de binnenlijn, verontschuldigde me voor mijn kinderachtige act en ging meteen naar de dokter, alsof ik van het ene ogenblik op het andere begaan was met mijn gezondheid.
Van dit laatste is nochtans geen sprake. Ik twijfel er zelfs sterk aan of ik me wel zal laten behandelen, al was het maar uit protest tegen de farmaceutische industrie, een bende die zich verrijkt op de rug van de angst die ze de samenleving als een verplicht vaccin door de strot ramt. Bang moeten we zijn, volgens deze als wetenschappers vermomde grootkapitalisten, vooral voor kwalen die ons als een pletwals kunnen overrompelen als we niet op voorhand onze vanzelfsprekend fortuinen kostende voorzorgen nemen. Virussen, griepepidemieën, allergieën, neuroses en bioterrorisme staan hoog op het lijstje. Syfilis daarentegen is al enige tijd naar de stoffige regionen van niet lucratieve geslachtsziekten verwezen en komt dan ook alleen maar ter sprake wanneer één of andere idioot als een blinde in haar valkuil tuint.

Ik blaas de theelichtjes één voor één uit. Als een holbewoner waar ik door de woonkamer die dankzij het maanlicht van een ongemeen koude schoonheid getuigt. Het liefst zou ik me in een stoel achteraan in de woonkamer willen neerzetten en wachten op de zonsopgang, maar dat zou mijn creatieve inspanningen van het afgelopen uur volkomen nutteloos maken, en dus begeef ik me naar de slaapkamer om de juiste kleren te kiezen om op pad te gaan.

 

feedback van andere lezers

 • Vansion
  Dit lees ik ooit nog helemaal uit! Zeker weten. Voor de rest hou ik het hier voor bekeken. Soort virtuele syf opgelopen... toch allesbehalve geslachtsziek ;)

  Koyaan, voor de zoveelste keer, stuur dit eens naar een treffelijke uitgeverij. Als je ooit een proeflezeres zoekt, ben ik kandidaat. Ik proef graag en kan scherp bijten. For Godot's Sake!
  koyaanisqatsi: xxx
 • aquaangel
  mooi stukje en benieuwd welk pad
  er nu gaat komen.

  geslachtsziekte, hm dat lijkt me niks, gelukkig ben
  ik er niet bekend mee, maar op sommige dingen schijnen
  paddestoelen te groeien ;) lol
  koyaanisqatsi: bij de jachiejongens, misschien?
 • SabineLuypaert
  ben wel beetje kerieus zenne:o zet je een must op voor die etterende fallussen op je hoofd? tenslotte :-d wilde toch ook wel een beetje aantrek ehbben he met die aangepaste kledij en zo
  koyaanisqatsi: ne zakdoek op zijne kop, om de pus op te vangen, is dat ook goed?
 • muis
  syffilis? tjonge...ben benieuwd:)
  Goed ook zijn die theelichtjes, brengen toch een bijzondere sfeer in het vrhaal
  groetjes
  koyaanisqatsi: thnks
Er zijn 17 bezoekers online, waarvan 0 leden: .