writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Geneugten

door remy

Men dient de plaatselijke geneugten te waarderen, waar men zich ook begeeft.
Mijn vakantie in India liep ten einde en ik was me op een schandalige wijze - aan deze min of meer door mezelf opgedrongen discipline - te buiten gegaan. Buitensporige hoeveelheden aan heerlijke maaltijden had ik tot mij genomen en dubieuze eigen brouwseltjes waren me de afgelopen weken in hevige mate ingeschonken. Kortom, het was genieten geweest in overtreffende trap.

De laatste dag in dit wervelende en bruisende land beloofde ik mij een scheerbeurt bij een goed bekend staande barbier, Radju Kahna. Op de vroege ochtend van zeven juni acht jaar geleden, besteeg ik zijn in hoogte verstelbare en zijwaarts draaiende rundlederen zetel voor een uitgebreid scheergenot.

'Good morning sir.'
'Good morning Radju.' Engels is hier na jaren van onderdrukking de tweede taal. Aan een kant gelukkig want mijn kennis van het Hindi is desastreus, maar vanuit hun opzicht zou het een zo snel mogelijk te vergeten geschiedenis moeten zijn.
'Je hebt een mooie en gezellige kapsalon, Radju, is het ook rendabel?'
'Ach, wat zal ik zeggen. We hebben te eten en mijn vier kinderen kunnen naar school. Maar of er een verdere studie in zit betwijfel ik toch.'

Deze man had het geluk om zijn gezin te kunnen onderhouden, maar om zijn kinderen maakte ik me toch enige zorgen.
'Ik kom volgend jaar terug, Radju en zal een tweedehandse computer voor je kinderen meenemen. Ze kunnen zich dan ontwikkelen naar hedendaagse normen.'
'U bent te goed, sir, kan ik het werkelijk aan mijn kinderen vertellen?'
'Uiteraard, het zal geen nieuwe zijn, maar ze kunnen er mee werken, dat beloof ik.'

Ik had woord gehouden en drie van zijn kinderen studeren nu aan de universiteit, in de Engelse taal wel te verstaan, maar in een van de economisch snelst groeiende landen ter wereld. Mijn scheerbeurten zijn overigens gratis, levenslang.

 

feedback van andere lezers

  • ERWEE
    Leuke autobio story.
    Mailen ze al?
    remy: Ja, dank je ERWEE!
  • Gaya

    Voor ons zo simpel voor anderen zo veel...Mooi verhaal w!m.

    H. gr.

    remy: Vriendelijk dank voor het lezen K!
  • aquaangel
    prima
    remy: Veel dank voor het lezen aqua!
  • cehadebe
    Remy, je ben proefkonijn, (dus op hoop van zegen dan maar)
    Voor iemand met meerdere computers.(dus modern) heb je hier een wat oubollig taalgebruik. Ook (vind ik) de zinnen erg opgepimpt met: schandalige, opgedrongen dicipline, buitensporig, dubieuze brouwseltjes, hevige mate enz. en dat allemaal in de eerste alinea. Desastreus hoort meer bij een ramp (gevolgen) dan bij kennis v.e. taal. Tot slot: Ik had woord gehouden is Ik heb woord gehouden.
    Ik ga snel nu een kogelvrij vest aanschaffen, doei Corrie
    remy: Blij met je feedback, Corrie. Ik ben groot liefhebber van Elsschot, L.P. Boon en F.B. Hotz. Wellicht (misschien) heb ik daarmee mijn schrijfseltjes door laten be?nvloeden. Ik schrijf nu eenmaal graag op deze wijze (manier).
    Ik kan me voorstellen dat moderne mensen dit niet fijn vinden om te lezen, maar ik schrijf nu eenmaal voor mijn eigen plezier, maar iedereen mag het uiteraard (natuurlijk) interpreteren (vertolken) op zijn of haar eigen manier.

    p.s.
    Desastreus/ mijn kennis van Hindi is rampzalig.
    Ik had woord gehouden/ ik kan niet ineens in een verhaal overspringen van verleden naar heden.
    Liefs, Wim
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .