writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

COLUMN: 't Weurt niks - de Woody's

door jbrouns

Herman, luister niet naar ERWEE, de positivo! Op slinkse wijze tracht hij je eer als voorzitter van je amusant voetbalteam aan te tasten. Trap er niet in! Het zit namelijk zo, en je mag gerust weten dat dit doorheen onze everzwijnrijke provincie geweten is: 't weurt niks in goede doen is onklopbaar. Ik heb veel te veel sympathie voor jou en je amateuristisch ploegje om het te laten afgaan terwijl de hele natie toekijkt. Dus ik smeek je, luister niet naar je vriend, het is de Tongerlo in hem die hem dergelijke onnozele ideeën influistert.
Hij moet dit snode plan bedacht hebben terwijl we zaten te pintelieren op nauwelijks een kilometer van waar een dood everzwijn werd aangetroffen langs de weg. Wel, wat ERWEE niet weet is dat ik, voordat ik naar het café vertrok, nog even een balletje getrapt had thuis. Het everzwijn weet nu dat mijn linker dodelijk is.
Ik speel in de spits bij 't weurt niks. Mijn bewegingen en balvaardigheid heb ik van Pele. Ik bedoel niet Edson Arantes do Nascimento, maar Pele, de Jack Russell van de buren, een waar balgoochelaar, een spits met tohrinstinct in tegenstelling tot de tekkel die eerder defensief is ingesteld. Ik bedenk net dat Edson Arantes do Nascimento nogal een redelijk imbeciele naam zou zijn voor het beestje. Het stokje al geapporteerd voordat de naam uitgesproken is. Maar dit terzijde.
Herman, ik kan je wel enkele tips meegeven van René, onze coach, die naast het voetbal bijklust als postbode. Op zijn dagelijkse ronde, ondertussen gemotoriseerd, wanneer het voor de hanen nog te vroeg is om te geeuwen, borrelen tactische invallen en geniale concepten voor stilstaande fases onder zijn glimmende rode helm. Zijn immense voetbalkennis straalt uit over het volledige team.
Neem nu Raf bijvoorbeeld. Hij heeft sinds het draadloze internet last van oorsuizingen en slaapstoornissen, waardoor hij regelmatig de richting kwijt is tijdens een wedstrijd. Wel, Vercauteren of Sollied zou er zich geen raad mee weten, maar René is na uren van rondtoeren op de motor met een geniale oplossing gekomen. En het werkt! Hij gebruikt fluitjes in verschillende toonhoogtes. Een E is vooruit, E mineur achteruit, een B Mol is passen naar rechts, enz. Ik ga je hier niet alles expliceren voor het geval je het toch waagt tegen ons te voetballen.
Nog even verduidelijken dat de René waarover ik spreek uiteraard niet Vandereycken is. Onze René is wel opgeroepen voor de nationale selectie door de meer bekende, doch minder talentvolle René, maar onze René heeft vriendelijk bedankt met de woorden 'dat 'em maar zijn eigen patatten schilt.'
Ik vraag me af of ERWEE ervan op de hoogte is dat er een verschil is tussen minivoetbal en zaalvoetbal. Dat bij minivoetbal een keeper alleen maar dient om een plateau bier te halen. In het normale geval heeft bij zaalvoetbal een keeper iets meer te doen, maar bij ons is dit niet het geval. Dat begrijp je inmiddels wel.
Omdat onze thuisbasis al decennia lang te Eisden is, een mijnwerkersdorp zoals je wellicht weet, hebben we vanzelfsprekend enorme internationale ervaring. Dit weekend nog hebben we Azzuri het nakijken gegeven. Alle Italiaanse ploegen uit Eisden dragen dezelfde kleuren. Ze hebben ook allemaal dezelfde gewoontes. Veel lawaai, veel geschreeuw en gevloek waardoor een minder ervaren ploegje als de Woody's geïntimideerd zou zijn, maar ik kan je gerust stellen: ze vloeken op elkaar, dus niet op de tegenstander. Dikwijls vangen we van de Italianen strategische doordachte richtlijnen op, zoals 'ligna' of 'tira' wat zoveel betekent als 'langs de lijn' of 'schiet'. Alsof we dat niet doorhebben!
Tegen onze Turkse vrienden voetballen is een ander verhaal. Die zijn zo enthousiast dat ze met veel poeha allen tegelijk als een pletwals naar voren stormen. 'Laat ze maar' blijft René rustig, 'dat is allemaal in ons voordeel.' Dus laten we de Osmannen rennen totdat de remmen het begeven en ze voorbij het doel stormen om tegen de ruit van de kantine tot stilstand te komen. Vervolgens ligt het veld open. Een makkie, al moet ik eerlijkheidshalve vermelden dat Sven er soms nog in slaagt om naast het lege doel te schieten. Hij is dan ook een supporter van Anderlecht.
De Polen zijn ook een volkje apart. Die proberen je zat te voeren met zelfgestookte brouwsels voordat de wedstrijd begint. Helaas voor hen, onze magen zijn net als onze verdediging van gewapend beton.
Een keer per jaar spelen we op buitenlandse bodem: Maastricht. Een moeilijke uitwedstrijd, vooral door het vroege uur. Maar omdat die stad meer kroegen telt dan een jaar dagen, trotseren we moedig de wekkerradio. Een apart taaltje dat Maastrichts. Een hoekschop is een 'cörner' en een vrije trap een 'freekick'. Nu heeft die stad genoeg spul om je kicks te bezorgen, maar dat is niet gratis bij mijn weten.
Ik kan je nog veel meer vertellen Herman, maar ondertussen besef je wel dat jullie geen partij zijn voor ons. Ik kan je bijvoorbeeld vertellen over het schot van Sam, dat droger is dan de humor van Gunther Schepens. Dat had ERWEE moeten weten, maar hij leest nooit een krant, vermoed ik.
Eén keer - ja ik ben man genoeg om het toe te geven - één keer hebben we een nederlaag geleden. Dat was op het jaarlijkse minivoetbaltornooi te Harelbeke. Maar het is niet eerlijk, want de tegenstand kwam van een damesploeg. Iedere voetbalminnende Belg weet dat de huidige generatie voetballers, zeg maar het tijdperk na Jan Ceulemans, beter met een strijkijzer kan omgaan dan met een bal.
Dus mijn beste Herman, ik raad je stellig af om de uitdaging van ERWEE aan te nemen, tenzij je ploegske minstens een tweetal spelers van het vrouwelijke niveau telt. Bij deze aanvaard ik jullie forfait, en komen jullie er met 5-0 goed vanaf. Een wijze beslissing, mijn vriend.



een respons op 'Inspelen op Brusselmans-''t weurt niks'', gisteren geplaatst door mijn makker ERWEE

 

feedback van andere lezers

  • SabineLuypaert
    zaaaaaaaaaaaaaalig hahah, heb meermaals de staat van grinnikken overschreden (smile) ronduit schitterend antwoord, gijlie moet daar mee verderdoen, ik geniet hier grindig van (smile) Pele de tekkel, 't weurt niks in goede doen is onklopbaar...en nog van dadde.
    jbrouns: Zaaaaligggg uwe fb, daar moet ik spontaan van grijnzen. Wel opletten hé Sabineke, deju, Pele de Jack Russel voelt zich nu beledigd! Die heeft geen verstand van tekkelen *lol*
    Groetjes (heeft dien deugniet ERWEE u mijn boek bezorgd?)
  • muis
    Een humorvol antwoord, kort op de bal:)
    groetjes
    jbrouns: van een tekkel gesproken! Groetjes
  • ERWEE
    SCHITTEREND!!!
    Maar nu laat ge wel al goed in uw kaarten kijken. *LOL*

    Ik vraag me af of ERWEE ervan op de hoogte is van het feit dat er een verschil is tussen minivoetbal en zaalvoetbal. => Ik vraag me af of ERWEE ervan op de hoogte is dat er een verschil is tussen minivoetbal en zaalvoetbal.
    OF
    Ik vraag me af of ERWEE op de hoogte is van het feit dat er een verschil is tussen minivoetbal en zaalvoetbal.
    jbrouns: Hihi, toffe reactie, ik ben content dat het je bevalt. Bedankt voor de verbetering. Ik ga het meteen veranderen. Grts.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .