writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Vruchtbare vrouwen

door annvanbyl

Mijn werkomgeving is een groot vrouwennest met hier en daar een verloren gelopen haan die tracht het gekakel te overstemmen. Tevergeefs, niets weegt op tegen de feminiene klok!
Het is er aardig en vruchtbaar vertoeven: drie van mijn rechtstreekse collegaatjes en twee van een aanverwante dienst zijn zwanger. Ze hebben de ooievaar netjes geschrankt besteld in de oneven maanden van 2008, zodat vervanging quasi uitgesloten is en de ouderdomsdekens de boel noodgedwongen zullen beredderen. Maar we gunnen het hen, van harte. Met de kinderworp komt ook een niet onaardig pakket van extra - epidurale voordelen: zwangerschapsverlof, moederschaprust, vaderschapstijd, borstbeschermende maatregelen en zoogafwezigheden, een premie van de sociale kas en eentje van de ziekteverzekering, en cadeautjes van grote en kleine bazen. Je zou het er zowaar voor doen! Dit gamma levert een prachtig overgewicht tegen de slapeloze nachten, postnatale depressie, kloven in de prille ouderrelatie en in de tepels, permanente spataderen en uitgerekte buikvellen. Ik verheug me nu al op ettelijke maanden vol verhalen over ochtendlijke kotsmomentjes, brandend maagzuur en harde buiken, en leef volop mee. Van die laatste heb ik immers ook last als ik teveel kool eet. Het wordt een tijdperk van trotse blikken van de aanstaande mama's, wapperend met de foto van hun eerste echografie. En als de nood er is, bied ik hen zeker een troostende schouder aan na de woordenwisselingen die ze met hun man zullen hebben omdat die de ellenlange wachtbezoeken aan de gynaecoloog hekelt, die perverse medicus die op, aan en in hun vrouw zit te prutsen.
Ik plan nu alvast de vermoedelijke geboortedata in mijn agenda. Zo voorkom ik dat ik de babyborrels mis en me niet mentaal kan voorbereiden op de gruwelmomenten vol moederkoeken en knippende dokters, inleidingen en spontane waterbrekers die een tsunami evenaren. Volgend jaar zal ik meer dan eens plompverloren in een hoekje zitten met zo een klein lief hummeltje dat naar mijn krullen graait en een beetje zure melk in mijn kleren spuwt, als weerwraak omdat mijn borsten geen melkfabriek meer zijn.
Collega zes glundert, en brengt me de mare dat ze "met kind" is, en ik ben reuzeblij voor haar. Hoera!
Op de terugweg naar huis, ga ik alvast eens langs de huisarts voor uitsluitsel of die baby - epidemie soms besmettelijk is. Zoniet, dan ga ik die avond nog beginnen aan de voorbereidende werkzaamheden, en steek als vrouw van veertig vol durf mijn tong uit naar de ooievaar.

(Uit de reeks : Veertig en...)

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Ik werk ook in een vrouwenomgeving (3 mannen van wie er 1 maar 2 dagen werkt) en ik ben blij dat het op het moment rustig is met zwangerschappen. Sommige vrouwen duiken de ziektewet in van zodra ze zwanger zijn, het is toch geen ziekte zeg! En eenmaal terug, functioneren ze op en uitzondering na ronduit slecht. Gelukkig spreken ze zelden met mij over hun zwangerschappen, interessert me totaal niet!
  Baby's zijn schattig maar met mate he ;-)
  Gelukkig lopen er ook vrouwen rond die liever over voertbal praten, al zijn dat dan Ajaxsupporters :-(
  Graag gelezen Ann!

  Groet,
  Greta (bewust kinderloze)
  annvanbyl: Bedankt Greta voor de feedback. H?, en succes daar in dat vrouwenkot : met 3 mannen van wie er 1 maar 2 dagen werkt...tja, en de andere 2 werken vast helemaal niet, dan ? :-)
 • dichtduvel
  Ik erger mij ook aan zwangere vrouwen en hun geleuter en hoed me voor de postnatale periode, want dan overheersen verhalen over hun kleine zeker, Jef
  annvanbyl: j?h?, die pre-en postnatale impressies h?,.Gelukkig zijn er ook nog andere vrouwen die er niet over leuteren, maar gewoon en stilletjes hun moederliefde geven!
 • ERWEE
  Zit zelfs enige humor in.

  Ben op de titel gevallen vanwege een ERWEE-gedicht met dezelfde titel van precies een jaar geleden.
  annvanbyl: Oei, nu schrap ik alvast de titel van mijn volgende werken "Noodtoestand" en "Eeuwig dromen", en maak ik "De holte van je rechteroog" aan.
  Mijn welgemeende groeten aan Maarten de macho (en vice versa)
  :-)
 • jbrouns
  Mooi geschreven alweer met de nodige ironie, die reeks 'veertig en ...' spreekt me alsmaar meer aan. Grts.
  annvanbyl: Bedankt, er zitten er nog in de pijplijn! gr, Ann
 • togu_hang
  leuk
  groetjes
  annvanbyl: bedankt!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .