writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Pijpenkop

door annvanbylDe doodlopende straat waarin mijn nederige stulp gevestigd is telt twaalf huizen die worden bemand/vrouwd/kind door een harde kern van achtentwintig. Twee kinderen verblijven er echtscheidingsgewijze deeltijds, en de ene buur die vaak op café zit reken ik maar voor drie vierden aan. Het pasgeboren ukje, van wie ik de exotische naam maar niet kan onthouden, telt voor een kwartje. Tot ze haar kleine keel openzet, dan kan ze volop mee.
Ik woon er graag en vind mijn kleine huis een echte thuis. Dat laatste is positief en vindt aansluiting bij de levenswijsheid die Oma me meegaf: alles met "te" is niet goed, behalve t(e)huis en tevreden. En terugkrijgen van de belastingen, maar dat is sowieso vrij utopisch. Het gevoel van geborgenheid heeft alles te maken met de oase van rust die het gebouw me biedt na hectische werkdagen en het feit dat ik de deurbel niet hoor als ik in mijn waterbed lig. De tweede sanitaire ruimte waarin ik me ongedwongen een half uur met riooljournalistiek kan opsluiten is een mooie bonus.
Lief, die uit de honkvaste grootstedelijke zone 03 komt, vindt het ook fijn vertoeven in onze concubinehut. Ik heb hem op miraculeuze wijze over de samenwoonbrug gekregen met een aantal krachtdadige argumenten, als daar zijn: centrale ligging vlakbij een mooie en gezellige stad, en een rode bikinislip waarop uitnodigend "mi casa es su casa" gedrukt stond. Maar vooral de mededeling van drie jaar geleden "dat ik bijzonder graag op de pijpenkop woon", heeft hem over de streep getrokken. Hij heeft me recent toegegeven het woord toen niet te kennen, maar mijn enthousiaste en lichtelijk suggestieve blik bij het uitspreken ervan volstond.
Tijdens een koud maar lichtrijk weekend vindt buurvrouw Jacqueline, een kranige tante van achtenzestig, dat er moet verbroederd of minstens geklonken worden. Onze Sjakie van de hoek organiseert dan ook met vreugde een straatdrink: tafels en stoelen worden aangesleept, een vuurkorf en een barbecue voor de obligatoire worsten en hamburgers. En drank, veel drank.
Het is een gezellige boel, en ik dompel me met open geest onder in het bad van verhuis- en woonverhalen, van oude en nieuwe bewoners, van kinderen en werk, van gemeentelijke politiek tot huisvuilsortering toe. Ik bemerk een boze flikkering in de ogen van buurvrouw nummer twee als de vrijgezellengazelle van nummer elf het gezelschap vervoegt en de echtgenoot iets te gretig drie zoenen op haar wangen drukt. Ik hoor het zuchten van nummer acht dat ze met vier kinderen en een potentiële vijfde in haar oven de was-en-plas-en-strijk beu is. Dat ze zo graag nog eens onbezonnen met de konijnen in het veld zou huppelen zonder gepakt te worden.
Het volledige equivalent van een werkdag brengen we door in de buitenlucht op een aftandse bank met onbestemde vlekken en warmen onze gelaarsde voeten aan een smeulend vuur. Sjakie maakt plannen voor de zomer en de instuif van ons nieuwe plonsbad, en Lief en ik knikken instemmend. We zijn loom en moe, want de drank eist een beetje zijn zondagse tol.
Na een laatste groet, keren we op onze stappen terug en gaan graag naar huis. Want het is thuis. En zelfs na drie jaar samenwonen is er nog geen sleet…daar op de pijpenkop…


(Uit de reeks: Veertig en...)

 

feedback van andere lezers

 • RolandBergeys
  leuk neergezet, An!
  annvanbyl: Bedankt Roland !
 • muis
  Heel graag gelezen ann, met de nodige gezonde humor neergepend:)
  groetjes
  annvanbyl: Bedankt Mady !
 • muis
  Heel graag gelezen ann, met de nodige gezonde humor neergepend:)
  groetjes
  annvanbyl: Bedankt Mady !
 • Mistaker
  Ik ken mijn buren niet, lekker rustig ;-)
  Graag gelezen Ann!

  Groet,
  Greta
  annvanbyl: Ach, zolang ik die bel niet hoor....:-)
 • dichtduvel
  Als die pijpenkop nu ook nog een pijpmondje herbergt, begrijp ik alles en zeg niet dat ik onbeleefd zoude zijn want 'een potentiële vijfde in haar oven' is minstens even weinig flatterend, grtz, j
  annvanbyl: Ik zou niet durven beweren dat het onbeleefd is, laat het ons houden op grof maar tof !
 • jbrouns
  Zoals het is... Héél graag gelezen, mooi gebracht, al moet ik bekennen dat ik ook door het woord 'pijpenkop' over de streep getrokken ben :-)
  Groetjes
  annvanbyl: Bedankt voor je fijne én vooral eerlijke (:-) feedback
 • Hoeselaar
  Lijkt me een vrolijke boel te zijn daar in de pijpenkop, echt iets voor jonge mensen

  Wilhelm
  annvanbyl: Hoera, je noemt een meisje van veertig jong ! Bedankt voor de lezing !
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .