writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kruimels pikken (voor Herman Brood)

door jbrouns

Met zijn duik in het nieuwe, verdween even de onmacht die al bezit van mij genomen had. Ik zag de vogel op zijn hoofd. Zijn glimlach. Zijn ziel die met de vogel opvloog, voordat het lege lichaam tegen het asfalt smakte. Die woensdag wist ik nog niet lang dat ik de ziekte had.
Hij had vogels, die tegen de stroom in zwemmen, geschilderd. Ik was een grijze mus die met iedere wind meewaaide. Oninteressant. Zonder kloten. Ik wou dat ik iets van zijn lef had. Een beetje rock 'n roll.
Hij leefde verder. Mijn lichaam brokkelde stukje bij beetje af. Dagelijks overwoog ik een einde eraan te maken. Ik durfde niet. Alleen door de gedachte al voelde ik me schuldig ten opzichte van mijn ouders, vrouw en kinderen. Ik was grootgebracht met schuldgevoelens. Zelfdoding leidt naar de hel. Maar hij was niet naar de hel! Jezus wou brood breken. Herman had zoiets van: 'Ho gozer! Jij hebt al genoeg gedaan. Ik doe het zelf wel.'
Hij liet kruimels achter. Ze toonden de weg. Ik pikte ze, als een ekster. Wat hadden mijn geliefden aan een versleten mens? Mijn aanblik schaadde hen. Dat verdienden ze niet.
Toen ik mijn handtekening zette en daarmee goedkeuring gaf voor de injectie, was het alsof ik eindelijk ook de sprong zou wagen. Ik koos de datum: 11 juli 2003. Precies twee jaar na hem zou ik ook de moed vinden.
Ik vertel dit vandaag aan mijn geliefden, maar ook aan mezelf. Mijn laatste dag. Ik huiver.
De vloer is bezaaid met kruimels. We wijden de dag aan hem. Bekijken DVD's, luisteren muziek en bladeren door een fotoboek van zijn schilderijen. Later kus ik allen tot ziens. Ik probeer waardig te gaan. Ik hoop, net als hem, te mogen ontdekken wat achter de sterren ligt.

 

feedback van andere lezers

  • SabineLuypaert
    die kruimels hechten zich vast in dees hersenpannetje, sterk stukje zenne (see you ook tomorrow (smile)
    jbrouns: Bedankt Sabine, cu today ;-)
    Groetjes
  • yrsa
    doordacht... knap... gewoon heel goed!
    jbrouns: Héla! Bedankt! Ik doe mijn best ;-)
    Groetjes
  • aquaangel
    kruimels pikken, een heerlijk stukje, xx
    jbrouns: Bedankt engelke.
    De groetjes
  • fenk
    Prachtig geschreven van die kruimels. HB zong geen RnR, hij was het gewoon. Bedankt voor deze tekst.
    jbrouns: Hartelijk dank voor de geweldige fb. Ja, hij was het door en door.
    Groeten
  • Liesje
    Jbrouns, met een vertederd hart las ik jouw kortstuk... euthanasie, een gevoelig onderwerp... en toch, als het lijden te zwaar wordt en de kracht wegebt... het aan het einde komen van je eigen zijn en je geliefden niet langer willen belasten... sterk kortverhaal... ik heb het als geliefde (ergens toeschouwer) ooit zelf meegemaakt en herken de twijfel en dan toch de moment waarop de knoop wordt doorgehakt... durven loslaten, het is moeilijk, maar soms echt heel menselijk!
    jbrouns: Wow Liesje, je fb raakt me, en doet me werkelijk goed. Om een of andere reden blijk ik goed te kunnen schrijven over onderwerpen die met de dood of sterven te maken hebben. Ik ben zelf al zolang ik me kan herinneren gefascineerd door het fenomeen 'dood'. Ik heb tientallen boeken erover verslonden, van boeddhisme tot spiritisme en noem maar op. Ik zal het wel van mijn ma hebben. Zij heeft twee mensen in familiekring begeleid bij hen stervensproces.
    Op mijn verhaal 'De doodskus', dat ook over euthanasie handelt, krijg ik alleen maar goede fb. Misschien dat het ook iets voor jou is?
    Hartelijk dank voor de warme fb, groetjes
  • Peerke
    't was niet voor niets dat Herman zo'n fan was van Nick Cave...
    Iedereen heeft zijn eigen weg. Herman zag op tegen Nick Cave omdat die de drugs en alle alcohol achter zich gelaten had. Herman wilde niets liever dan dat ook voor elkaar krijgen. Daar verwijst 'Ciao monkey' ook naar (met als laatste nummer een cover van Nick Cave...)
    Hij kreeg het niet voor elkaar om dat aapje uit zijn hoofd te krijgen dus zocht hij zijn uitweg bij het Hilton...
    jbrouns: Bedankt voor de info :-)
    ik vermoed dat het lichaam van Brood al dusdanig verwoest was, dat er geen redding meer mogelijk was. Hopelijk is hij dat aapje ondertussen kwijt.
    Bedankt voor het lezen en fb.
    Groeten
  • ERWEE
    Prima kortstuk!
    jbrouns: Mercikes! Tot morrege
  • dichtduvel
    Mooi, was dat niet H.B. die ooit zei : "Het is beter dat ze over je fiets lullen, dan dat ze over je lul fietsen."? J
    jbrouns: Haha, ik weet niet wie dat gezegd heeft, maar het lijkt me inderdaad iets voor Herman.
    Bedankt voor het lezen en fb.
  • muis
    Herman Brood, iedereen spreekt erover maar, en ik ga slaag krijgen waarschijnlijk, heb ik het niet zo voor Herman. Het spijt me, ieder zijn weg.
    Wat ik wel heel goed vind in dit kortstukje is de benadering van euthanasie en de stelling. Het is erg om je geliefde te verlaten, maar anderzijds wil je het hen niet te moeilijk maken en niet te belastend zijn.
    Goed stukje.
    groetjes
    jbrouns: Dat pakske slaag kan ik straks al regelen :-)
    Nu ben ik zelf helemaal geen kenner of zelfs geen fan van Brood, maar ik respecteer hem wel. Wat ik in dit stukje wou laten naar voren komen is dat een terminaal zieke kracht kan putten uit de sprong van Brood, de kracht om de knoop door te hakken.
    Groetjes, en tot vanavond.
  • togu_hang
    Hey J
    sterk staaltje ben er stil van
    groetjes
    jbrouns: Hey t h: bedankt zeg!
    groetjes
  • Francis
    Als Broodfan vindt ik het een beetje cru verhaal mits je er toen echt zo over dacht...
    Maar ik kan je vertellen dat er hooked aan smeck zeer weinig Rock n Roll te beleven is als je eenmaal opgebrand bent, neem dat nou van me aan, Hij is niet voor lul gejumd , omdat hij in zijn broek scheet en zijn lul niet meer overeind kreeg...door de dope
    Het is natuurlijk wel beter op te branden dan te vervagen...(blijven branden is de kunst)
  • Vansion
    gepakt
    jbrouns: Thnx, dus toch terug gekomen. ik niet, passeer nu toevallig even. Het allerbeste, bewaar de passie.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .