writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Bikinilijn

door annvanbyl

Zoon vraagt me met rozerode kaken waar mijn bikinilijn is. Ik negeer zijn verbaasde blik als ik repliceer dat er van enige lijn - wegens vier kilo bij - niet veel sprake is, maar dat ik mijn badpakfiguur wel terug zal krijgen als de lente komt.
"Het is iets met haar, mama, harige dingen, dààr vanonder", wijst hij. In een ruk trekt hij ook zijn pubertijd- neus op en spreidt hierdoor minachtende trekken tegenover het vrouwelijke geslacht tentoon.
Ik peil naar de oorzaak van de pubisharige interesse en hij deelt me mee dat het voor SO is. Mijn euro - die nog steeds in franken rekent - valt niet onmiddellijk. Is essoo een brandstofmerk, een stevige opdoffer of een speciaal oorstaafje?
Niets van dat alles: het draait om seks.
De vraag sluit ineens een tijdperk af, een mentale rustpauze waarin ik dacht dat deze elfjarige enkel interesse betoonde in monsterlijke tekenfilmcreaturen en het tokkelen op elektronische spelklapdozen.
Helaas.
Zonder me van enige paparazziblik bewust geweest te zijn, heeft hij me de laatste maanden nauwkeurig geobserveerd. De grootte van mijn borsten bekeken. De lengte van mijn okselharen gemeten. Mijn bikinilijn gezocht.
Al ras ontpopt het jong zich tot een leergierig beestje dat de grenzen van het ouderlijke fatsoen aftast en al mijn goede voornemens in het niet doet verdwijnen. Mijn visie van algehele openheid, volledige ongeremdheid en afwezigheid van enige taboeschuchterheid krijgt een kleine deuk. Ik zou niet zoals de Oma in de haren krabben en kuchen als Het Onderwerp wordt aangeraakt. Nog minder zou ik de afhandeling van dergelijke zaken secretaressegewijze aan de man des huizes overlaten. Ik zou geen springend ei, geen menstruele cyclus en geen penetrante penetratievraag vermijden.
Tot Zoon me achteloos vraagt waar Lief en ik het allemaal al gedaan hebben.
Mijn hoofdhuid jeukt ineens.
Ik bloos, kuch en zwijg.
Want de keukentafel zal anders nooit meer een gewone keukentafel zijn.


(Uit de reeks: Veertig en...)

 

feedback van andere lezers

 • Lazey
  leuk stukje voor een weekblad...
  annvanbyl: Bedankt !
 • lin
  Prachtig. Eigenlijk in vorm een column, vind je niet? Met die leuke Afsluitende zin. Ik zat een aantal jaren geleden ook met mijn mond vol tanden (en teen) toen één van mijn zoons (toen 12) aan tafel vroeg hoe homo's het nu deden? Op dat soort vragen ben je toch niet echt voorbereid. Ik heb de maaltijd afgemaakt en het toen uitgelegd.. gr, lin
  annvanbyl: Bedankt ! Knap dat je nog verder kon eten :-)
  groetjes, Ann
 • figment
  Ha ja, taboes roesten vast ("die hard" vertaald naar nederlands?) in bepaalde omstandigheden :).
  annvanbyl: En maar zoeken naar die antiroestmiddelen h? !
 • Peerke
  Wat mooi weergegeven.
  Mijn dochter zat laatst te vertellen dat er op een feestje aan bikinilijntje snuiven werd gedaan... Kan je je daar wat bij voorstellen. Ze heeft het me uitgelegd maar daar is dit de site niet naar. Graag gelezen!
  annvanbyl: Dat geeft inderdaad nog een andere nuance aan die bikinilijn hé... bedankt voor je fijne commentaar !
 • ivo
  de realiteit juist gevangen en weergegeven, bravo en zo menselijk herkenbaar, en idd wat privé is, is privé ook voor de kinderen, hoe graag we ze ook zien ...
  annvanbyl: Bedankt !
 • dichtduvel
  Ja, als ze beginnen vragen waar en hoe sta je soms met je mond vol tanden. Ik heb mijn zoon een standje uitgelegd, à la façon Scheutiste, zoals de paters van Scheut in Congo, grtz, j
  annvanbyl: De schietende paters van Scheut, of zoiets dan ? :-)
 • ERWEE
  was even weg en acht

  Tot Zoon me achtloos vraagt => achtEloos
  annvanbyl: aangepast, bedankt !
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .