writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De waarheid, mijn waarheid en alles daartussen

door JC

De waarheid, mijn waarheid en alles daartussen
-----------------------------------------------------

Al een tijdje wakker op deze gezegende paasmaandag, hier begint het al, met opzet geen hoofdletter gebruiken voor die paasmaandag, typisch hoe ik me telkens weer moet afzetten tegen elke vorm van religie.
Zo is er wel meer in deze wereld waar ik een hekel aan heb, hoe selectief een mens wel omgaat met de informatie die ons dagelijks verstrekt word via kranten en media bijvoorbeeld.
Persoonlijk luister ik ook maar met een half oor naar het journaal als het nieuwsanker nog maar eens aankondigt dat ergens ver weg mensen elkaar afmaken omwille van een dispuut die al jaren aan de gang is.
Mijn aandacht verzwakt nog meer als men begint over hoe de internationale gemeenschap dat soort van acties streng veroordeelt.
Het zal wel aan mij liggen dat deze soort van gedachten net op een feestdag zo massaal door mijn hoofd dansen.
We hebben allemaal onze filter, ons ingebouwd verdedigingsmechanisme die ervoor zorgt dat we al die horror op onze planneet slechts onthouden, dat de gruwel nooit echt in ons hoofd terecht komt.
Het is een ver van mijn bed show en dat moet het ook blijven, wij wonen immers in een beschaafde wereld waar dat soort van praktijken allang tot het verleden behoren.
Het bovenstaande zou ik als 'alles daartussen' beschrijven, de waarheid is een pak minder te bevatten.
Als er al zoiets is als 'de waarheid' dan is het sowieso al geen waarheid die wij willen kennen, ze leent er zich niet toe.
De enkelingen die zich toch geroepen voelen om de waarheid te weten en er ook effectief proberen om er iets aan te veranderen zijn zelf ook bewust dat hun inspanningen tervergeefs zijn, het is de natuur van het beestje om zichzelf en anderen te vernietigen, wat de meeste drijft als het ware.
Niet uit idealisme dan nog, eerder een gevolg van de hersenspoeling die hun realiteit geworden is.
Hun waarheid is niet meer dan wat simpele psychologie aangevuld met veel bloed, wraak is immers de op één na sterkste emotie die we bezitten.
Waar ligt mijn waarheid dan?
Die vraag stel ik me tien keer op een dag, antwoorden heb ik niet, goed wetende dat ook indien ik ooit zou besluiten om niet langer mijn kleine microkosmos te verdedigen er daarbuiten geen noemenswaardige overwinningen geboekt zullen worden.
Dan is mijn waarheid maar dat ik zo meteen mijn dochtertje een mooie dag ga proberen schenken, zoals iedere dag die ik met haar doorbreng haar nog wat van de realiteit zoals zij die kent ga laten genieten.
Voor haar komt de paashaas nog langs, zij weet van niet beter, ze is tenslotte nog maar zeven.
En terwijl zij naarstig op zoek gaat naar eieren vol chocolade zal haar vader zich nog maar eens afvragen in wat voor een wereld wij nu wel leven.
Tot zover mijn waarheid, zeker niet de waarheid, zelfs niet iets ertussen.
Aanvaarden dat het maar voor eventjes is en in die gedachte troost vinden, het is tenslotte paasmaandag..

 

feedback van andere lezers

 • lin
  Dit is een prachtige overdenking JC. Voor iedereen zit er wel wat herkenbaars tussen. Goed opgeschreven! Groetjes, lin
  JC: dank je wel voor de positieve fb
 • Peerke
  Ik heb mijn tv naar buiten geflikkerd en lees al helemaal geen kranten meer. De wereld is plots veel overzichtelijker en ik creeer haar meer en meer zelf. Hoor natuurlijk nog wel van allerlei zaken maar lees de boeken die ik kies en luister naar de muziek die ik mooi vind. Een kind van 7 heeft veelal een reeeler beeld van de 'werkelijkheid' dan wij hebben...
  JC: ik vrees dat ik veel te materialistisch ingesteld ben om mijn tv buiten te flikkeren al zou een mens zich beter wat vaker van de buitenwereld afsluiten, groot gelijk dat jij het wel doet hoor
 • Liesje
  Heel sterk... deze tekst blijft hangen... heel graag gelezen!
  JC: thanks
 • Magdalena
  Schitterend, die overgang om voor het wereldbeeld van een zevenjarige te kiezen! Echt sterk, zowel het harde, als de keuze maken.
  Paar opmerkingetjes:
  "wat de meeste drijft..." zou moeten "wat de meesteN drijft ..." zijn

  "een gevolg van de hersenspoeling DIE hun realiteit..": het woordje "die" vergeten?

  Grinnik: dit is een stukje waarvan ik wou dat IK het schreef! Magdalena (jaloers)
  JC: dank je voor de positieve fb
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .