writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

kindje jezus

door JC

Kindje jezus
-------------

Kinderen, ik leef graag in hun denkwereldje, ergens is het een fascinatie geworden om in hun hersenpan te kruipen en hun realiteit te ontdekken.
Gisteren bijvoorbeeld, het zesjarig zoontje van mijn vriendin had weer een vraag voor me klaar en wat voor één.
Hij volgt godsdiensles en is volledig in de ban van kindje jezus, als agnosticus is dit onderwerp voor mij snel afgehandeld, al kun je een kind natuurlijk niet gaan vertellen dat je ervan overtuigd bent dat ieder mens een soort van god is en dat je kindje jezus niet meer dan een hersenspinsel van één of andere zelfverklaarde god beschouwt.
Dus was het tijd om even te gaan schipperen, want mijn kleine gesprekspartner had wel enkele vraagjes over hoe het precies zat met dat kindje jezus, meer bepaald hoe het kwam dat god zijn vader was.
Nu had ik even de neiging om een verhaal af te steken over hoe god een vuile klootzak was die Jozef zijn vrouw eens een stevige neukbeurt heeft gegeven en die hoorndrager er niet eens een probleem van maakte.
Ik heb het gesprek maar wat in een andere richting proberen te sturen en hem gezegd dat het allemaal niet zo duidelijk was voor mij omdat ik nooit godsdienstles gevolgd had toen ik jong was.
Een grove leugen, maar ik kon het kind nu eenmaal niet gaan vertellen dat ik niets anders dan straf kreeg van mijn godsdienstlerares destijds omdat die ervan overtuigd was dat ik haar lessen met opzet wou verknoeien door steeds maar vragen te stellen waar ze geen of een vaag antwoord op had.
Het werd zelfs zo erg dat ze op een gegeven moment mijn ouders erbij heeft gehaald om te vragen of zij niet wisten wie mij zo 'gemaakt' had.
Mijn ouders die waren heel simpele mensen maar ze begrepen wel dat er niemand mij deed twijfelen aan de waarheid van alles wat me toen wijsgemaakt werd.
Halfweg het leerjaar mocht ondergetekende dan ook de overstap van godsdiensles naar zedenleer maken, iets waarvoor ik mijn ouders eeuwig dankbaar ben.
Elk zijn overtuiging, die respecteer ik ook, als er iemand nood heeft aan een god waarom ook niet.
Alleen ga ik een zesjarig kind niet gaan vertellen dat er een hemel bestaat waar alle brave mensen naartoe gaan, want dan moet ik hem ook vertellen dat er een hel is waar het merendeel van de wereldbevolking naartoe gestuurd zal worden.
Nee, alle respect voor de gelovigen, elk zijn ding, maar ze ook nog eens helpen om een kind leugens op de mouw te spelden dat is voor mij een brug te ver.
Noem me een klootzak of een slecht voorbeeld voor mijn vriendin haar zoontje, misschien ben ik dat ook wel, uiteindelijk heb ik hem verteld dat ik zedenleer heb gevolgd omdat die lessen veel leuker waren.
99 procent van de mensen die hun kind godsdienstles laten volgen doen dat enkel maar omdat ze dan de eerste communie, een plechtige communie en later natuurlijk een trouw in het wit voor de kerk al voor hun ogen zien.
Net zoals dat doopsel trouwens, denk je nu echt dat er nog iemand ene moer geeft of het kind nu door onze lieve heer gezegend is of niet, net zomin als het ze een fluit kan schelen dat de katholieke kerk op die manier weer een extra zieltje op hun palmares kunnen bijschrijven en op die manier de wereld nog een stukje verder naar de kloten kunnen helpen zoals ze altijd al gedaan hebben.
Ergens is het ook uit cynisme dat ik JC als pseudoniem gebruik, om hopelijk nog een paar zieltjes te kunnen stelen van de kerk, de mensen toch nog even laten nadenken over het feit dat de kerk geen plaats meer heeft in een moderne samenleving.
De kerk is niets meer dan een traditie die veel te lang overgeheveld werd, grotendeels door onwetendheid en onverschilligheid van de mensen.
Dus vaders en moeders denk eventjes na vooraleer je de nieuwe spruit wat kraantjeswater over het hoofd laat strooien, want op die manier steun je stilzwijgend een organisatie die al meer doden op zijn geweten heeft dan Adolf Hitler en George Bush samen.

 

feedback van andere lezers

 • Peerke
  Het was Jesus zelf die zei: 'jullie zijn Goden'..
  Als a-gnosticus moet je natuurlijk wel weten wat gnosis inhoud.
  Jezus heeft trouwens niets met de kerk te maken hoor, heeft daar ook nooit om gevraagd... die keerde zich er juist tegen. Zou je als Gnosticus geweten hebben, dus ook als a-gnosticus, zoals jij je kennelijk wil noemen. Juist het feit dat je JC als pseudoniem gebruikt laat zien dat Jezus (iets waartegen je je keert vraagt om aandacht en erkenning...) in je leeft, al doe jij het af als cynisme. Maar je hebt gelijk wat betreft de kerk. Die heeft zijn tijd wel gehad.
  JC: Het is precies al dat gedoe waar ik me tegen keer, ieder van ons heeft een hoofd vol van die onzin, willen of niet we kennen allemaal wel een stuk van die opgedrongen geloofsleer terwijl de beter veel beter af is zonder.
  Maar dat is natuurlijk maar mijn mening, alvast bedankt voor je vurig betoog
 • Francis
  Zwarte humor Leuk geschreven
  gr Frans
  JC: thanks
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .