writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Minimalisme deel 13

door koyaanisqatsi

Het weer was omgeslagen; het was benauwd en regende om de haverklap pijpenstelen. De verpleegster die Podgorny zijn ontbijt had gegeven, hielp hem samen met een struise verpleger op de bedpan.
Podgorny was opgelucht dat de verpleegster met de donkere huid en de gitzwarte haren er niet was. Haar schoonheid alleen volstond om hem te verteren door schaamtegevoelens -en dan nog te denken dat hij zich als een hulpeloze zuigeling door haar moest laten schoonvegen.
Zijn stoelgang stonk beduidend minder dan de vorige keer, maar zijn urine ademde dan weer de bijtende geur van te veel medicatie uit. Hij voelde zich nog steeds loom van de laatste injectie, kreeg opnieuw dorst en vroeg de verpleegster naar een groot glas water.
'We gaan u eerst verschonen,' zei ze, terwijl ze de bedpan vanonder zijn kont haalde.
Samen met haar mannelijke collega ging ze zo vakkundig te werk dat Podgorny in een mum van tijd gewassen en omgekleed was.
'Komt de dokter vandaag?' vroeg Podgorny, nadat hij zijn glas water met een paar stevige slokken had leeggedronken.
'Ik veronderstel van wel,' antwoordde de verpleegster, waarna ze zuur glimlachte en de kamer verliet.
Een donderslag deed Podgorny opschrikken. De regen kletterde tegen de ramen, de vette tikgeluiden verraadden extreem dikke druppels. Podgorny bekeek zijn armen, die er bij hingen als de ledematen van een slecht geboetseerd standbeeld, en probeerde zich in te beelden hoe het Benjelloun verging. Het laatste dat hij zich van zijn buurman herinnerde was zijn donkere kruin, waar hij als een komeet naar toe leek te schieten. Na de klap had de pijn, die langs zijn beide armen als speren zijn hele lijf had doorboord, hem zo goed als doof en blind gemaakt. De wereld was beginnen draaien, stemmen hadden geraaskald, bekenden en onbekenden hadden zich over hem gebogen, maar hij had niets van dat alles in een identificeerbare vorm kunnen gieten.
Benjelloun… Toffe kerel, vriendelijke buurman. Altijd behulpzaam en tegelijkertijd een beetje op zichzelf. Zijn vrouw was afstandelijker, oogde niet echt gelukkig, leek altijd druk in de weer. Maar schijn kon bedriegen natuurlijk.
Een nieuwe donderslag deed het hele ziekenhuis daveren. Rukwinden drukten dreigend tegen de ramen, geselden de loofbomen in grote binnentuin en joegen de regen naar alle richtingen.
De verpleegster stak een hand in de kamer om het licht aan te knippen.
'De kelder is ondergelopen,' hoorde Podgorny iemand tegen haar zeggen.
Toen kwamen zijn gedachten terug bij Mama en begon hij zich opnieuw af te vragen of ze de vorige dag nu al dan niet was langs geweest.

(Einde deel 13)

 

feedback van andere lezers

 • lin
  Goed deel weer. Zag ergens twee maal ältijd"wel erg dicht opeen staan. Misschien één van beide vervangen door een alternatief? Het ontwikkelt zich tot een erg goed verhaal! Lieve groet, lin
  koyaanisqatsi: thnks
 • aquaangel
  koyaan is een meester in rare namen haha

  xx graag gelezen deel, ik rook de poep ook minder :p
  koyaanisqatsi: Podgorny was Russisch toppoliticus uit de goeie ouwe Sovjet-tijd, Benjellouns is de naam van een Marokkaans voetbalinternational... (sliep uit)
 • miepe
  moet toch lachen om je verhaal. ik zie het ook gewoon allemaal gebeuren en zijn. komt door je manier van schrijven natuurlijk. Draait wel in mijn humor... de namen alléén al Benjelloun en Podgorny
  echt benieuwd naar de Benjelloun !

  koyaanisqatsi: euh...
  tnks
 • doolhoofd
  Ziekenhuisperikelen. Verschrikkelijk. En het gebeurt elke dag opnieuw, overal ter wereld.
  koyaanisqatsi: idd
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 10

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .