writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Van buiten leren is belangrijk. (maar het hoeft niet)

door CaptainNorth

Dag ik ben Jan. Alles fantastisch, zo goed mogelijk tot elastisch.
Ik doe zo nu en dan iets met woorden.
Zo nu en dan lees ik voor met een publiek als onvoorspelbare factor. Tot hier geen enkel probleem. Ik vind ze wel die woorden, ze zitten in m'n kop, naast elkaar, op elkaar, overal. Tussen het slijm en de vliezen, de knobbels en de aders. Gezellig kwabberend over wanneer ze eruit mogen. Nu is het wel zo dat we in een prestatiegerichte wereld leven. De één is al beter dan de ander. Je hebt er die het kunnen en dan heb je er altijd die het beter kunnen. Zo'n uitmuntende types kan ik ten zeerste appreciëren.Het is machtig om iemand te ontmoeten die echt bewondering oproept. Godenkinderen. Ik wil ze dan kussen en op knieën vallen en zo… Waar knelt het schoentje dan? Ok ik gooi het in de groep. (gooit schoen in 't publiek) De interactiviteit ten spijt zit ik er toch een beetje mee. Ik kan hét niet. Men zegt mij dat ik het beter zou doen maar ik kan hét echt niet.

Wie zegt wat? Ja, dat is nog zoiets, dat wil ik toch nog eerst even gezegd hebben.
Wacht ik lees 't even af : 'Mensen die andere mensen zeggen hoe ze het beter zouden doen zijn kritisch'. Juist ja, kritische mensen. Zij die zien wat beter kan… Dat zijn de critici. Wel, deze tot in de toppen van hun tenen met een scherpte die adelaars jaloers maakt begiftigde wezens - en ik lees het even af - hebben mij reeds tot vervelens toe in het oor gefluisterd dat ik mijn teksten, even kijken hier staat het, ik lees het even af van m'n blad - ten allen tijde en in mijn eigen voordeel en op dat moment geheid geplaveide weg naar succes want dat is de sleutel, en ik herneem even want waar was ik nu ook weer gebleven, wacht hier staat het, dat ik mijn teksten, volgens die mensen die er toch een goed oog en oor op hebben dien van buiten te leren.

Dat ik dan beter overkomen zou. Zo, Goeie avond, dat was het dank U voor uw aandacht, of wat had u gedacht? Dat ik nog even doorgaan zou nu ik m'n zwakke punt heb blootgegeven? Niks van, dit was het dan. Oliebol, koekenpan. Of wacht, nog even, daar, een fan.

Iemand met inzicht. Iemand die ziet dat ik enkel dit kan. Dat ik niet wil! Teksten vanbuiten leren!? Een fan ziet zoiets, die houdt van wat je doet, omdat jij het bent. Die criticus heeft iemand in gedachten die hij sowieso beter vindt dan jij, dus houdt hij zich een waanbeeldend ideaal voor. Let op dit zijn dan nog diegenen die je het voordeel van de twijfel gunnen. Jij, maar dan de verbeterde versie die z'n teksten vanbuiten kent, die zou goed zijn. Laat me nu even simplistisch riposteren : 'Als ik de moeite doe alles op dit blad uit te printen, waarom zou ik het dan godverdomme nog eens vanbuiten leren ook.' Ik kan het toch aflezen.. En dan nog, indien ik het zou willen vanbuiten leren, het zou niet lukken. Ik kan me niet meer concentreren. Ik ben trouwens toch te lui en ik heb een dochter van vier die wil spelen met papa… Wacht ik lees nog even af : Jantje zag eens komma's hangen als kapstokken zo groot, daar wilde hij z'n zinnen aanhangen zoals dat netjes hoort. Hij gooide alles plompverloren overboord en las alras af. Van z'n blad. Het was me wat, Jantje die daar zo stond, of neerzat. Paf, Jantje zat op z'n gat. Dat was me wat. Hij las een gedichtje voor en het meisje op de eerste rij was meteen smoor. Want vond ze, die Jantje las wel mooi voor, hoor. (gedichtje lezen) De eerste kunst.

Hoor de fans, ze klapten en schreeuwden, voor Jantje, met z'n allen. In koor.
Daar doe je 't toch voor.

En dan nu, ik lees even af : Waar blijft toch die autocue !!

 

feedback van andere lezers

  • geertje
    2.27u in de nacht
    je hebt het er hier prachtig vanaf gebracht.
    indrukwekkend verhaal.
    iedereen is in zijn eigen stijl, eigenlijk feitelijk de beste...misschien
    Jan, deze met smaak gelezen en verteerd.

    groetjes
    CaptainNorth: 9.27 in de morgen... en alvast nieuwe zorgen. Straks komen ze van 'den tv' ivm gedichtendag... en... ik heb nekpijn... en niets vanbuiten geleerd (alweer niet) en... ach... ik sla me er wel door!

    groet

    Cap
  • maridava
    Leuk en te gek!
    CaptainNorth: merci hé! 't is gewoon om te lachen...
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .