writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De geknipte man

door annvanbyl

"Mannen zien er nu eenmaal intelligenter uit dan vrouwen," zegt de kapster, terwijl ze met de borstel in het rond draait. En behalve met de droger blaast ze nog meer hete lucht. "Dat is zo, het is historisch bewezen en erfenisrechterlijk bepaald."
Ik glimlach fijntjes om de woordspeling en beslis me niet in het debat te mengen.
"Dat is toch zo, mevrouw, ik zie het dat u knikt", probeert ze, en laat me niet toe Houdini te wezen. Ik mompel even een jaja, beducht dat ze straks haar vlijmscherpe schaar op mijn haren zal botvieren en me met een jongenskopje naar huis stuurt. Het is niet mijn gedroomd uurtje, dat kappersbezoek. Ik associeer het met gynaecologische hoogtepunten. En ga er alleen heen als de Braziliaanse kokosnoottint die ik uit het warenhuisflesje perste, een vieze onbestemde donkerbruine schijn nalaat.
De oudere dame, toch minstens een vijftigster, knikt instemmend. Ze houdt niet van dat jong dartel vrouwelijk geweld dat denkt iets politieks te zeggen te hebben. Dat trouwt of samenhokt en dan weer scheidt alsof het een nietsje is. Dat kledijmatig ongepast victorie kraait en bij een partij is die dieren belangrijker vindt dan mensen. Dat die minister van vroeger, die van zijn paarden en zijn grappig baardje, pas echt wat hersencellen had, en die met zijn dikke buik en ach wat, die met de bril ook. Dat mannen sowieso meer te zeggen hebben dan vrouwen, en het ook zo hoort.
Want zij heeft altijd voor haar George gezorgd. Ze deed het beter dan haar ambitieuze schoondochter die om de haverklap op zakenreis is, en haar bloedeigenste Frankske achterlaat, die dan de afwas doet.

Terwijl het ganse gamma aan lokale politici en familiale sukkelaars de kappersparade passeert, staat een man ongeduldig te wachten aan de kassatoog. Hij kucht drie keer, tot de kapster hem in de gaten krijgt. Ze legt de wapens opzij, en kijkt hem met een wimperkrultangblik aan. Of hij kan geknipt worden, vraagt hij, zo zonder afspraak. Miss Knip staart even giftig, en pareert. Of meneer niet kan lezen dat er op haar pasgewassen venster "damessalon" staat, en eronder "enkel op afspraak"?
En terwijl hij gelaten de deur achter zich dichttrekt, zuchten beide dames verveeld.
Tja, denk ik, ze hebben toch gelijk. Mannen "zien" er nu eenmaal intelligenter uit dan vrouwen….


(Uit de reeks: Veertig en...)

 

feedback van andere lezers

 • fenk
  Met veel klasse geschreven, een zeer verademd stuk.

  BTW: weet jij toevallig waarom "gif" steeds geassocieerd wordt met de kleur "groen" (regel 9)? Ik vraag het me al een tijdje af.
  annvanbyl: Bedankt voor je super commentaar ! Hmm, groen, zou dat iets kunnen te maken hebben met de appel en Eva ? :-)
 • Jan_Stephorst
  Zoals fenk: erg fris. Wat een opluchting dat ik daar niet alleen zo over denk hoewel ik (voorlopig althans) geen borsten heb om op te schudden. Ik hèb gewoon onvoldoende begrip tegenover het volkje dat zijn kroost als het middelpunt van het heelal beschouwt. Vooral als ze in het midden van de straat net voor de schoolpoort stoppen om de zwik uitgeschoten DNA te laten uitstappen. Weet je, na een jaar of veertig hier rond te lopen, is de wereld opgedeeld in de 'have's' en 'have nots'. De eerste categorie denkt dat er tweede er niets van weet (van het leven), de tweede categorie ergert zich blauw aan de eerste omdat zij zich gedragen alsof er niets anders is in het leven. Daar voel ik een stukje over opborrelen ...
  Succes,
  Jan
  annvanbyl: Bedankt Jan, ik "borrel" ook verder !!
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .