writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Anatomie van het menselijk lichaam

door zwartkopje

Anatomie van het menselijk lichaam

Toegegeven, ik ken niet veel van het menselijk lichaam. Ik weet ongeveer waar mijn hart, lever, nieren, milt, maag en buik, borstkas te vinden zijn in mijn lichaam maar daar houdt het dan zowat op. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik spieren heb. Sommige overontwikkeld, anderen schromelijk onderontwikkeld zoals mijn buikspieren. Daar heb ik een goede reden voor. Momenteel worden er alleen maar organen gedoneerd maar stel je voor dat er in toekomst ook vraag is naar spieren. Ja, je lacht er misschien mee maar zo'n stom idee is dat niet. Kijk maar naar al die van jongs af aan afgetrainde washbordbuiken. Tegen de tijd dat die mensen 60 jaar zijn, hebben hun buikspieren het al lang begeven. Denk maar aan een elastiek die je heel de tijd aanspant. Op een keer knapt die elastiek en weg elasticiteit, weg elastiek. Dus wat denk je dat al die buikspieren te verduren hebben?
Nee, ik koester mijn buikspieren liever. Leg ze in de watten met veel en zacht vet zodat, als ze ooit nodig blijken te zijn bij een transplantatie van een afgetraind lichaam of een doorgewinterde lijnster met buikspierenobsessie, ze nog in vrij goede staat afgeleverd kunnen worden.
Ik mag dan misschien niets betekend hebben in het leven, mijn buikspieren des te meer.

Maar ik wil hier geen pleidooi houden over het al dan niet koesteren van je buikspieren. Néé, de reden van deze column is omdat ik jullie wil meedelen dat wij, naast een hele hoop andere spieren, nog twee spieren hebben, waarover - volgens mij - alleen de mensheid beschikt, nl. de weerstand-en de toegeefspier.
Ja, ik wist het ook niet tot dat ik het deze week in een vooraanstaand dieetboek las. Wij beschikken blijkbaar over een toegeef- én weerstandspier. Waar die spieren zich in het lichaam bevinden, staat er helaas niet bij maar het positieve is dat we die spieren kunnen trainen. En dat... is toch ook mooi meegenomen voor de sportievelingen onder ons, vind je niet?

Eerst en vooral moet je een keuze maken welke spieren je wilt trainen. Dat is op zich niet nieuw want als je je buikspieren wilt trainen moet je andere oefeningen doen dan dat je bv. je armspieren wil trainen.
Maar het positieve hierbij is, dat je er geen sportmateriaal voor moet aanschaffen. Geen abonnement bij de sportschool, geen sportattributen gekocht bij Tell Sell of een ander postorderbedrijf. Je moet doodsimpel je manier van denken en doen aanpassen en namelijk op deze manier: als je wilt afvallen, schrijven ze in het boek, is het belangrijk dat je je weerstandspier traint. Die spier zorgt er namelijk voor dat je "nee" zegt als een goedbedoelende moeder/vriendin/vriend je een taartspie aanbiedt of een koekje of zelfs een hele maaltijd. Als je iedere keer weerstand biedt aan iets wat je niet zou moeten eten, train je je neiging om ook in de toekomst weerstand te bieden.
Maar... iedere keer dat je toegeeft - omdat je de andere toch niet kunt teleurstellen voor al de moeite die ze gedaan heeft om voor jou een lekkere, calorierijke hap klaar te maken - train je de neiging om toe te geven. Als je dus wilt afvallen en niet meer wilt aankomen, is het noodzaak dat je iedere kans aangrijpt om je weerstandspier te trainen en je toegeefspier af te zwakken.

Als ik het zo bekijk moet ik eerlijk bekennen dat ik een over-ontwikkelde toegeefspier heb. Want ik sla zelden een aangeboden etenswaar af, noch zeg ik "nee" tegen afspraakjes of smeekbeden van een vriendin die graag met me wil praten terwijl ik bijvoorbeeld doodmoe ben en liever naar mijn bed ga. Nee, ik willig de wensen van die mensen in. Zomaar, zonder ook maar even na te denken of het mij wil schikt, of ik er wel zin in heb. Want anders kwets je de ander toch?

Nu ik dit besef wordt het misschien eens tijd om ook mijn weerstandspier te trainen.
Wat heb ik aan twee spieren als de ene dominanter is dan de andere?
Als de ene spier zich meer laat gelden als de andere? Wat is het nut dan om die twee spieren te bezitten?

Want later als ik dood ben, hoop ik ook met deze even ontwikkelde spieren ook andere mensen gelukkig maken. De toegeefspier (ev.) voor een anorexiapatiënt(e) en de weerstandspier voor een obesitaspatiënt(e).







 

feedback van andere lezers

  • Ghislaine
    Welke spier is de allergië spier? Die bezit ik in overvloed, ze doen me meer 'neen' zeggen tegen lekkere dingen zoals een stukje taart of een boterham dan ja. Maar goed dat ze dominant aanwezig zijn. Een reanimatie vind ik nou maar niks
    zwartkopje: hoi Ghislaine,

    Ja, in dat geval heb je geen training van die spier meer nodig en kan je je misschien toch richten op je buikspieren? ;)

    groetjes,

    zwartkopje
  • miepe
    héél origineel altijd!
    leuk!!
    zwartkopje: Dank je Miepe.

    Ik vind dit een van mijn betere columns.

    groetjes,

    zwartkopje
  • henny
    heel grappig! Het is toch wat met die spieren.
    zwartkopje: hihi... ja, zeg dat wel h?!
    Dank voor je leuke feedback.

    groetjes,

    zwartkopje
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .