writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Dood van een vinkje

door Aquarel

Op regelmatige basis hebben zich al heel wat 'blinde' vinken te pletter gevlogen tegen het raam van onze veranda. Net nu onze vier kleinkinderen kwamen logeren gebeurde alweer het onvermijdelijke. Een mooie vink verwisselde het tijdelijke met het eeuwige in een poging om door het raam naar binnen te vliegen.
Onze tuin hangt nochtans vol met vogelhuisjes en op strategische plaatsen wordt gevoederd met korstjes op voederplankjes. Vetbollen versieren de takken van haast elke boom. Maar dat is blijkbaar toch nog steeds onvoldoende om vogels een goede thuis te geven. Ze willen naar binnen.

Het arme schaap, zeg maar vink, werd vandaag met passende eer beweend in onze tuin door onze vier kleinkinderen. In hun kinderhoofdjes begon een staatsbegrafenis stilaan concrete vormen aan te nemen.
In de keukenkast werd een koekjesdoos snel van de inhoud ontdaan om het vinkje een passende kist te geven. Recycleerbaar moest het zijn hadden we erbij gezegd.
Een oud wit hemd van bompa zou gedragen worden door Siebe, want hij eiste het beroep van pastoor op. Hij heeft altijd al graag kleren ontworpen. Hij wil later modeontwerper worden en dat is hem op het lijf geschreven als pastoor. Met de schaar kan hij het habijt echt mooi modelleren. Hanne palmt mijn computer in en tikt op google 'Afscheid van een vriend' in. Ze mag het liedje uitzonderlijk afprinten in zesvoud. Dat zal het lied worden waarmee de plechtigheid zal afgerond worden.
Yenthe en Sitha beginnen onze tuinstoelen te versleuren rond de gapende kuil achter in de tuin. Er zijn voorbehouden plaatsen met hun zelfgemaakte kaartjes.
Ondertussen wordt door het viertal een tekst opgesteld met de voorbeden. Om de beurt zullen zij dat voorlezen als eerbetoon aan het vinkje.
Eigenlijk sta ik versteld hoe kinderen met de dood omgaan. Het rollenspel wordt tot in de kleinste details doorgenomen. Net ceremoniemeesters in wording.
Ik zit al zeker een kwartier op een ijskoude tuinstoel stil te wezen, omdat de kaars echt niet wil blijven branden. En het licht moet in de duisternis schijnen; al was het maar symbolisch.

Wanneer dan de genodigden door de pastoor uitgenodigd worden om samen een afscheidstekst te lezen rond het open graf, moet ik toch even een traan wegpinken. Als ultiem bewijs van respect vraagt onze pastoor zelfs een minuut stilte voor de overleden hond Cooper, die zeven jaar geleden door ons in het graf is gelegd niet zo ver van Pimkie de vink.
Een warm gevoel krijg ik.

Om zes uur komen de schoondochters hun kroost ophalen want wij moeten om half acht naar de gebedsdienst van Ben. Volgende week zou hij 34 worden.

De dood van een vink heeft vandaag een helende rol gespeeld. Het leven gaat niet dood.
Warme tranen ween ik op deze druilerige avond.
Vaarwel Pimkie en Ben.

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  In deze tekst is een dieper verdriet voelbaar.
  Aquarel: Bedankt voor de reactie.
 • aquaangel
  mooi hoor

  xx aqua
  Aquarel: Dank je wel .
  Je bent mijn bijna-naamgenoot h
 • Mistaker
  Ontroerend verhaal Aquarel! (geen mistake dit keer ;-))

  Groet,
  Greta
  Aquarel: Dank je wel om het waargebeurde verhaal even te lezen.
 • yrsa
  Ik heb dit in één ruk uitgelezen en ben van A tot Z geboeid gebleven...
  Aquarel: Dank je wel. Ik voel me hier al onmiddellijk 'thuis'.
 • SabineLuypaert
  dit doet me in een tel terug naar mijn jeugd vliegen. Wij hadden ook zo een keukenvenster waar geregeld, ondanks alle voorzorgsmaatregelen en kleurrijke kinderversieringen, vogeltjes hun nekje tegen braken, en dan gingen we ook kinderen uit de buurt halen voor de begrafenis. Ik herinner me een stukje aangeslagen tuin naast de aarbeikes, waar enkel zelfgemaakte kruisjes op stonden, en ook dat we dan een halve rol toiletpapier onder en boven zo een beestje legden, om enerzijds zacht te liggen, en anderzijds geen grond in zen snavelke te krijgen? met de jaren, werd ons kerkhofje ook itgebried (helaas) met poesjes en een konijn.
  Aquarel: Heel erg bedankt. Het zijn vaak de kleine dingen die herkenning oproepen bij anderen.
 • Jan_Stephorst
  Zeer mooi en pakkend geschreven. Het einde en het begin van het verhaal versterken elkaar, het lijkt wel 1+1=3. Je voelt de dubbele bodem komen vanaf de derde paragraaf. Daarna volgt de mokerslag. Ik vind dit erg sterk. Of hoe je verdriet op een serene manier kan beschrijven.
  Aquarel: Dank je wel voor de mooie reactie. Verdriet kanaliseert vaak ander verdriet.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .