writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het bloedbroederschap XVI

door Hoeselaar

Gelukkig was dit maar een beleefdheidsbezoek geweest en dus maar van korte duur, want toen Arno terug naar tante ging waren de vogels al gevlogen. Tante Sophie zou haar beschermeling wel verteld kunnen hebben dat Clara in feite het zelfde lot beschoren was dan hem zelf, maar wist dat deze boodschap nu niet aan zou komen.
De volgende morgen, het was een zondag, werden al heel vroeg lunchpakketten samengesteld. Vandaag moest de groep zijn durf en uithoudingsvermogen onder bewijs stellen. Ze waren dit overeen gekomen toen ze met allen de tent opstelden. Iedereen ging mee ook tante Sophie. Zij en ook Miriam zouden voor de innerlijke mens zorgen, terwijl Gertrud, de moeder van Erica voor de communicatie en de aan en afvoer en tevens als gewezen verpleegster mocht zorgen verlenen als er iets gebeuren zou.

Enkele malen per jaar ging de decaan en zijn vrouw en zoonlief naar dit stuk bos niet ver hier vandaan, waar hij een soort training voor zijn te dikke zoon en zichzelf samenstelde. Deze training bestond uit een beetje hardlopen, klimmen en klauteren, behendigheid spelletjes en zaklopen en dit jaar voor het eerst worstelen. De decaan wilde zien wie van de kinderen niet alleen met kracht overweg kon maar ook wilde hij zien wie van hen met verstand en doorzicht winnen kan. De vrouw van de decaan Miriam vond dit idee belachelijk en tevens gevaarlijk. Hij van zijn kant kon haar overtuigen dat deze aanpak zowel voor Dieter als voor de andere kinderen een zegen zou worden. Hij vertelde hoe hij vroeger met de padvinderij ook wel doordachte spelletjes organiseerde en dat er nooit iemand enig letsel had overgehouden. Het enige verschil met vroeger is, dat er toen geen meisjes mee mochten doen. Dit komt onze Dieter ten goede, zei hij. Hij leert daardoor voor zichzelf op te komen en weet waartoe zijn lichaam in staat is. Tevens wakkert dit het saamhorigheidsgevoel aan en niet te vergeten een niet te onderschatten verantwoordelijkheidsgevoel.
Doordat Miriam dagen voorheen reclame gemaakt had voor deze onderneming, waren nog verschillende kinderen mee op dit kamp gekomen. Er waren enkele jongeren die niet tot dit groepje leeftijdsgenoten hoorden maar toch mee wilden doen. Hen bood de decaan een rol als scheidsrechters aan om hen zo niet langszij te laten staan.
Voor Arno werd dit een onvergetelijke dag, hij had moed getoond en nieuwe vriendschappen ontdekt waaronder deze met Anna. Dit meisje dat haar moeder twee jaar geleden aan kanker verloren had, moest nu ook voor haar broertje zorgen. Gelukkig was daar ook nog een oudere zus die het huishouden bestuurde en Anna ontlastte. Haar vader een plaatselijke schoenmaker was na de dood van zijn vrouw voor even het noorden kwijt, maar door de hechte band met zijn kinderen weer op het goede pad gekomen.
Anna volwassen voor haar leeftijd, ontfermde zich een beetje over al die, die er niets van gebakken hadden, en deelde chocolademelk en water gemengd met limonadesiroop uit.

 

feedback van andere lezers

 • Ghislaine
  Mooi tussenstuk.
  Hoeselaar: Dank je wel, ja, ik moet een overgang vinden om de spanning op te drijven

  Willy
 • yrsa
  Voorop, dat ik het graag gelezen heb :)

  Het is alleen dat ik soms het idee heb dat het iets meer naar de 'volwassen' kant gaat, door de vertelling van het verhaal.

  Bv. het stukje over Anna (zowat de laatste regel). De manier waarop je het verteld is voor kinderen van de doelgroep waarop jij je richt, misschien ietwat saai. Ze willen herkenbare stukjes lezen die dieper gaan dan enkel het feit waar wij als volwassenen een invulling aan kunnen geven.

  Begrijp je?

  Anyway... ik lees het graag hoor!!
  En ik ga verder met de volgende delen, want ik heb er nog wat te lezen :)))
  Hoeselaar: Dank je wel voor de uitgebreide beoordeling, ja, je kunt gelijk hebben, ik laat me ook zo drijven

  Willy
 • henny
  Kinderen begrijpen toch wel veel. Ik weet niet of het saai over gaat komen. Laat het maar eens aan kinderen lezen, of lees het voor. Genoeg voor vandaag en ik lees je binnenkort verder.
  Hoeselaar: Dank je voor het blijven volgen, ook ik zal je blijven lezen

  Willy
Er zijn 2 bezoekers online, waarvan 0 leden: .