writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Op dieet

door Aquarel

Bram is onze zesjarige, langharige dwergteckel. Een schat van een beest, maar zo koppig als een ezel. Vorige week moest Abraham; zoals hij op zijn paspoort heet , naar de dierenarts om zijn jaarlijkse inenting te krijgen. We waren al enkele weken over tijd, omdat het gewoon dingen zijn die nu eenmaal vergeten worden.

Bij de inschrijving moest hij eerst het gewicht laten controleren. Dat hoort bij het routineonderzoek. Een bedenkelijke frons op het gelaat van de assistente voorspelde niet veel goeds. De arts zou ons zodadelijk ontvangen.

Al meteen kregen wij de vermaning dat overgewicht bij honden echt wel gevaarlijk kan zijn.
Zeven kilogram is ideaal voor een dwergteckel; die van ons scoorde net geen twaalf.
Aansprakelijk gesteld worden voor overgewicht bij je troeteldier komt hard aan.

Bram is al ruim zes jaar bij ons en is altijd al een moeilijk eter geweest.
Voor droge brokken komt hij gehaaid niet uit zijn mand. Zakken met probeervoer heb ik al met tonnen aangesleurd uit Carrefour, Delhaize, Macro en andere speciaalzaken.
Telkens dacht ik dat ik het warm water had uitgevonden . Maar de zakken droge brokken moest ik met veel spijt uitdelen aan behoeftige honden.

Dan maar kipfilets, Caesardoosjes met vettig vlees en brood met leverpaté voeren.
Roofbouw was het op zijn kleine lichaampje. Het cliché dat teckels de meest koppige honden zijn die er bestaan klopt dus echt wel degelijk.
De dierenarts heeft ons een voedingsschema voorgesteld dat we best onmiddellijk kunnen starten. Droge dieetbrokken die nog maar net op de markt zijn moeten aangevuld worden met druppels om te vermageren. Ook een wandelschema opstellen heeft prioriteit.

Met onze staart tussen onze benen betalen we de 90 € , die de consultatie, de brokken en druppeltjes ons kosten en verlaten met onze dikkerd het pand.
Onderweg spreken we elkaar moed in omdat het nu echt wel moet!

De volgende ochtend wegen we 130 gram droge brokken af, die we licht besprenkelen met water. Wonder boven wonder komt Bram naar zijn bord om de geur op te snuiven.
Doet ie het of doet ie het niet ?
Als mijn man en ik beiden met onze knieën voor het bord plaatsnemen en met ons hoofd naar de brokken neigen, wringt Bram zich tussen ons in en … verorbert een eerste brok.
Het kraakt en kraakt tussen zijn tandjes. Een tweede brok , een derde brok … zijn aan de beurt. Wij paaien hem met complimentjes. Als iemand ons bezig zou zien moesten wij toch wel één en ander uitleggen denk ik.

Dan beginnen wij aan zijn wandeling … met de hondenkar. In een boswegeltje moet hij eruit om zijn conditie te verbeteren. Alle dagen moet de afstand van activiteit groter worden. We zijn gemotiveerd om hem te motiveren. Maar het zal een werk zijn van lange adem eer ons beest zijn gewicht onder controle zal krijgen.

Na één week eet hij zijn brokjes nog altijd graag. Een snelwandelaar zal hij wel nooit worden, maar we proberen de afstanden in vergroten.
Volhouden Bram. Je hoort nu bij de 'Weight Watchers'.


 

feedback van andere lezers

  • Uiltje
    Ontroering overvalt me bij het lezen van zoveel liefde en bezorgdheid voor een hond. De wereld zou véél mooier zijn indien er meer mensen waren zoals jij!
    Prachtig schrijfsel!
    Gr. Uiltje

    Aquarel: Bedankt Uiltje ... voor je mooie woorden.
  • aquaangel
    hehe, een mens als dier he... zo gaat dat tegenwoord

    groet aqua (baasje van een Franse & Engelse bulldog de laatstgenoemde moet ook bij de weightwatchers ben ik bang ;))
    Aquarel: Er is ook zoveel keuze in voeding h?. En die vragende oogjes ook altijd! Bedankt voor de reactie.
  • Hoeselaar
    Knap verteld dit weight watchers honden verhaal. Wij hebben altijd honden gehad die altijd een pracht leven genoten en overgewicht hadden. het een gaat niet zonder het ander

    Willy
    Aquarel: Wij eten ook graag goed en als die hond dan met zijn vragende oogjes naar je opkijkt kan ik moeilijk weerstaan. Tja ..
  • sproet
    "wie laat wie nou uit?"de wispelturigheid van de hond mag voor mij nog meer aandacht krijgen. graag gelezen. :)
    Aquarel: Bedankt hoor. Mijn hond is een 'dikke' vriend.
  • Ghislaine
    Lief om zo met je hondje bezig te zijn. Hier geen last, mijn Duitse Doggen wegen net geen vijftig kilo.
    Aquarel: Leuke reactie van een dierenvriendin. Bedankt.
  • lief
    als ik ooit een terug een hond neem wordt het een langharige teckel, ze zijn zo vriendelijk!

    leuk stukje!

    liefs


    Aquarel: Ja het zijn schatjes. Maar zo koppig h?.
    Bedankt !
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .