writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kwestie van perceptie

door Feniks

Een mens is een raar wezen. Daar zijn we het met zijn allen vast wel over eens.
Dat we al eens zwart-wit redeneren, dat overkomt ons allemaal wel eens. En dat we al eens van mening wisselen, dat wordt door eenieder redelijk mens als gangbaar beschouwd.
Maar soms speelt perceptie en wat we willen zien of geloven ons toch parten.

Stel, een dronken autobestuurder raast aan hoge snelheid over de snelweg (waarom heet dat ding anders zo), raakt de controle over zijn stuur kwijt en maait een bewust ongehuwde moeder die, haar baby'tje van 6 maand voor zich uit duwend, loopt te wandelen op een parallel paadje van de weg.
Hoort u de publieke opinie al te keer gaan? Hoort u de menigte al huilen en ziet u ze zich al de haren uit het hoofd rukken bij zoveel onrechtvaardigheid?
Indien de chauffeur in kwestie het ongeluk zou kennen dit voorval te overleven, dan zou hij op staande voet gevierendeeld, onthoofd en op een paal gespiesd tentoon worden gesteld op de grote markt van Brussel.
'Zijn verdiende loon', hoor ik u denken. En wie ben ik om u daar in tegen te spreken.

Maar stel nu dat die moeder helemaal niet zwanger is geraakt en bijgevolg geen enkele reden heeft om daar doelloos te lopen wandelen. En dat ze daar bijgevolg ook helemaal niet loopt, zodat de chauffeur in kwestie enkel het decor raakt.
En stel dat hij in zijn haast daar het leven bij inschiet. Voeg daar dan nog eens aan toe dat de man in kwestie het prijsbeest van een of andere lokale voetbalclub is.
Dan verdringt de meute zich om, terwijl ze hun kleren scheuren van verdriet en zichzelf bestrooien met as en het stof der aarde, te treuren om zijn schielijk heengaan. Dan zal er geween zijn en tandengeknars om het verlies van een dergelijk verdienstelijk voetballer.

Het kan verkeren en ik ben dan niet altijd mee.
Een mens is een raar wezen…

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  mooie weergave van een actueel gebeuren.
  kan het zijn dat er iets schort aan de zin: Indien de chauffeur in kwestie het ongeluk enz..of snap ik de zin niet?
  liefs,sproet
  Feniks: Dat kan heel zeker. Die zin was blijkbaar mee verhakseld met de auto.
  Heb het ondertussen aangepast.
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .