writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De scheiding (21)

door Julien_Maleur

In de late namiddag bereikt de stoptrein Zaandam, zijn eindbestemming. Het is bijzonder druk in het station. Tijdens de rit heeft Michel zich voorgenomen om bij mijnheer Praatgrage, de magistraat die door de regering werd gestuurd om te onderhandelen, te blijven en hem te vergezellen naar het crisiscentrum. Op die manier hoopt hij op informatie uit de eerste bron. Maar Michel heeft zonder de waard gerekend. De trein is nog niet helemaal tot stilstand gekomen, als de magistraat haastig de coupé verlaat, door de gang holt en van de nog rijdende trein springt. Michel krijgt niet de kans hem te volgen. Na de magistraat verlaten de zwangere vrouw en de pastoor de trein. Ook het verliefde koppeltje moet hij laten voorgaan. Pas dan kan hij zich naar de uitgang begeven. Wanneer hij van de trein springt, ziet hij nog juist hoe de regeringsafgevaardigde het station uit stapt. Michel gaat de man in looppas achterna. Overmoedig probeert hij zich een weg te banen in de wirwar van mensen. In zijn haast loopt hij tegen een dikbuikige, vadsige vrouw aan. Deze ontsteekt in woede en slaat met haar handtas in zijn richting. Hij kan de slag nog juist ontwijken en maakt zich haastig uit de voeten. Maar door dit incident lukt hij er niet in om de magistraat in te halen. Net als Michel het station uit komt, stapt deze in een taxi en verdwijnt. Michel vloekt. Dan legt hij zich neer bij deze kleine tegenslag. Het is aangenaam weer. Niettegenstaande het late uur schijnt de zon nog. Michel weet niet precies waar het crisiscentrum is ondergebracht. Ook kent hij het adres niet van de school waar de gijzeling plaats grijpt. Hij neemt op zijn beurt een taxi.
'Naar waar mag ik je brengen?' vraagt de chauffeur.
Michel denkt even na. De hoofdredacteur had hem gezegd dat de cameraploeg al ter plaatse was. Hij zou deze zeker kunnen vinden op de plaats van de feiten.
'Breng mij maar naar de school waar die gijzeling aan de gang is.' antwoordt Michel.
Tijdens de rit kijkt hij geïnteresseerd naar buiten. Het is de eerste keer dat hij in Zaandam komt. De statige voorgevels van de herenhuizen treffen hem. Ze stralen plechtigheid uit en lijken wel de vertolking van de deftigheid van hun inwoners. Alles is hier zo rationeel neergezet. Met enig heimwee denkt Michel terug aan de gemoedelijke warboel in zijn kleine Vlaanderen. Michel ziet geen mensen op straat. Dat verwondert hem. Onderweg vertelt de taxichauffeur hem dat de school in het centrum is gelegen, vlak bij de kerk. Het crisiscentrum werd ingericht in een gebouw van de stad, niet ver weg van de school. Na ongeveer een kwartier zegt de chauffeur:
'Hier moet ik je uitlaten. Verder mag ik niet. Je zult de politie wel zien. Die zal je wel bij je cameraploeg brengen.'
Michel rekent af en stapt uit. Hij heeft nog maar enkele stappen gedaan als een politieagent hem staan houdt. Michel toont zijn perskaart en zegt dat hij voor de Belgische radio komt. Hij vraagt ook naar de cameraploeg van de VRT.
'Volg mij maar' zegt de agent 'ik breng je wel tot bij je collega's.'


 

feedback van andere lezers

 • sproet
  ik vermoed dat er een woord ontbreekt in de zin:...informatie uit de eerste????
  een overbodige zin vind ik : het is aangenaam weer. voor mij ontkracht hij de volgende meer beeldende zin.
  het is mijn aanvoelen hoor, meer niet.
  graag gelezen.

  liefs, sproet :-)
  Julien_Maleur: dank voor interesse en fb. Er ontbreekt inderdaad een woord.
  x
  JM
 • ERWEE
  ... als een politieagent hem staanDE houdt.

  Dan weet ik niet zeker of het volgende technisch gezien wel klopt: De trein is nog niet helemaal tot stilstand gekomen ... => treindeuren gaan maar pas open als de trein ook effectief stilstaat.

  Verder goed vervolg weer.
  Julien_Maleur: Je hebt gelijk Erwee, wat die deuren betreft. (Hoewel ik reeds anders heb meegemaakt in de loop der jaren)
  Groeten van uit de Midi/Fr
  JM
 • henny
  Bij de plaats des onheil
  Julien_Maleur: Bedankt,
  groetjes JM
 • Magdalena
  spannend

  misschien hier en daar de naam Michel vervangen door 'hij'? Het is duidelijk dat het over Michel gaat.

  veel groetjes
  Julien_Maleur: Dank je Magdalena. Maar zoals ik ook tegen andere lezers zei is het de bedoeling als het boek af is alles opnieuw te lezen en de nodige correcties aan te brengen, rekening houdend ook met de opmerkingen via jullie fb.
  groeten
  JM
 • hettie35
  Je houd de spanning er flink in, weer graag gelezen.
  Groetjes Hettie
  Julien_Maleur: dank je Hettie, groetjes JM
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .