writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Spokenuur

door Draakje

Bestaan spoken? Geesten? Ik maak me soms die bedenking. Dan vraag ik me af of het zou kunnen. Maar dan denk ik ook meteen: waarom niet? 't Is een delicate balansoefening, die vraag, voor mij.
De wetenschap is er, voor zover ik ervan op de hoogte ben, nog niet helemaal uit. In feite weten ze van geen hout pijlen maken. Honderden onderzoeken zijn gedaan, en uiteindelijk zijn er twee kampen: zij die denken, zelfs durven beweren te wten van wel, en zij die dat met alle geweld van de wereld ontkennen. Nu, dat helpt mij dus geen stap vooruit.
Er zijn verscheidene overleveringen, vertellingen en legendes die het bestaan van spoken lijken te bevestigen. Vraag een Schot of er spoken bestaan en hij doet je hele verhalen uit de doeken, zeker niet te vergeten datgene over het spook in zijn familie. Ze zijn er rotsvast van overtuigd, kunnen duizenden getuigen voor de proppen halen en als ze eenmaal van start zijn gegaan is het haast onmogelijk ze nog te stoppen. Dus, klaar voor een verrijkende ervaring, heb ik zo eens een nachtje doorgebracht in een voor honderd procent zeker van een spook voorzien kasteel. Een rune eigenlijk, met een heel verhaal erbij. Tot mijn spijt heb ik geen spoken of geesten mogen begroeten, dus bleef ik met mijn ei zitten.
Waarover ik me ook het hoofd breek, is het zogenaamde spokenuur. Ze zeggen dat dit van twaalf uur tot n uur 's nachts is. Misschien was ik in Schotland wel op het verkeerde uur wakker gezien het tijdsverschil, of stond het horloge van dit bepaalde spook niet juist. Hoe weten ze trouwens dat het een bepaald uur is? En waarom zouden ze zich aan dit uur houden? Waarom zouden ze niet overdag opduiken? Of pas om drie uur 's nachts? Maar omdat alleen ik me zulke dingen afvraag, is hier ook al geen pasklaar antwoord op te vinden.
En wat zijn spoken, of geesten, eigenlijk? Blijkbaar bestaan er ook daar soorten in. Brave geesten, kwaaie geesten, kwelgeesten, klopgeesten. Spoken die zich niet laten zien, spoken waar je een beetje doorheen kunt kijken en spoken die net zo echt lijken als jij en ik. Maar wat zijn ze? Hetgeen dat achtergebleven is van een overledene? Iets dat teruggekeerd is van God mag weten waar? Niemand kan me hier een duidelijk antwoord op geven.
Kan je geloven in iets dat je nog nooit cht gezien hebt? Ik meen te denken van wel. Ik geloof tenslotte ook in een God en die heb ik ook nog nooit mogen aanschouwen. Maar spoken, dat is toch een andere kwestie. Uit dat vraagstukje ben ik al bij al nog steeds niet uit. Misschien dat ik maar braafjes in mijn bedje moet blijven liggen als ik eens wakker word tussen twaalf en n uur 's nachts. Toch in elk geval tot op een dag iemand me zwart op wit bewijzen kan voorleggen en zegt:
"Spoken bestn niet, joh!"

 

feedback van andere lezers

 • geertje
  hoi draakje,
  soms moet je ook gewoon eens kunnen zeggen:" ik laat het los" !
  alle vragen hoeven niet beantwoord te worden, toch ?
  op sommige vragen IS gewoon geen antwoord te geven...zo simpel is dat !
  MOOI verhaal...verzorgde taal...
  groetjes, geertje
  Draakje: Idd, maar ik ben een doordenker van nature. Ik kan het niet helpen...Bovendien facineert alles wat tot het bovennatuurlijke kan gerekend worden me enorm! Ik zou graag eens een spook ontmoeten...Bedankt voor de feedback!
 • CaptainNorth
  Dat zal dan een Hollander zijn! hihi... mooi en fris geschreven draakje... op een maandagmorgen is dit ideaal..

  Boeeee!

  cap North the Ghost of the North Sea
  Draakje: Bedankt! Boeh terug!
 • sabine
  ass je slapen gaat dan zit er vast een onder het bed, in de kast, op de lamp, in de hoek, onder je dekbed of in je zelf.
  misschien willen we allemaal wel eens eens een geestje zijn. onzichtbaar de wereld verkennen lijkt me super.

  mooi verhaal

  groet Sabine
  Draakje: Ja, dat denk ik ook... Bedankt!
 • maridava
  Leuk om te lezen.
  Draakje: Thanks!
 • VickyLievens
  Subliem geschreven.
  Groetjes Vicky

  Draakje: Dank je wel voor de lovende woorden!
 • RolandBergeys
  Leuk om te lezen, Draakje, maar toch enkele foutjes, volgens mij toch:

  ... 't is een delicate balansoefening, die vraag. (voor mij hoeft er niet achter te staan);

  ... verhalen uit de doeken, niet te doeken;

  ... als ze eenmaal van start zijn gegaan, komma, is...

  ... blijkbaar bestaan daar ook soorten in, is beter dan bestaan er daar...

  ... waarover ik me ook het hoofd breek, komma, is (het is een nieuw zinsdeel, vandaar die komma. Je begaat die fout nog enkele keren, het stoort een beetje in het leesritme dat voor de rest puik aanslaat).

  En: spoken bestaan. Punt.
  Draakje: Dank je, ik heb het aangepast.
  Enneuh, ik denk het ook, vandaar dat ik maar in mijn bedje blijf ;-)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .