writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Wie zonder clichélaag kan, werpe de eerste steen!

door sproet

'Cliché', het is een woord met een negatieve klank geworden. Natuurlijk heeft het een negatieve klank, het is ook een negatief van alles wat positief wordt. Verschijnt er een gedicht/verhaal op de schrijvers catwalk in alledaagse woorden, halen de couturiers hun neus op:'cliché'.
Nicky Vankets creëert zijn bruidsjurk vanuit het Cliché. Hij begint met een ontwerp te tekenen en dan komt zijn Cliché: het patroon!

Hoe krijgt iets een 'gestalt'? Aha , cliché haters, ik zal het jullie eens diets maken.
Zonder clichés, geen verhalen, geen gedichten, zo simpel is dat! Wat zie ik daar, met je wijsvinger tegen je rechterslaap tikken! Goed, je wilt een duidelijke verklaring, hier volgt ze!
Als ik je groet en ik vraag je: " hoe gaat het met je?" dan is dat een clichévraag en spontaan krijg ik een clichéantwoord terug:"goed,maar…."
Na de 'maar' verandert het gesprek of het blijft in de clichélaag hangen of het gaat over in rollenspel. Aha, jouw wijsvingertje komt afwachtend voor je lip te hangen.

Rollenlaag: mijn verhaal versus het jouwe. In het verhaal zitten personages die een rol vervullen en dus een betekenis aan mijn bestaan toevoegen. Deze rollen wisselen vaak van karakter, het ene moment ben je moeder, vervolgens verpleegster, poetsvrouw, bemiddelaarster, minnares…

Van al die rollen wordt je moe en je komt in een 'impasse' te zitten: "wie of wat kan je helpen om uit de modderpoel te geraken?" Ik zie niet alleen je wijsvinger aan je onderste lip hangen, ook je voorhoofd gaat nu fronsen. De impasse, het niet meer weten en zoeken…
Na heel veel piekeren, vragen zonder antwoorden, slapeloze nachten, zuchten…komt er een klein lichtje de duisternis verlichten! De frons gaat van je voorhoofd, je kijkt weer uit je ogen en je wijsvinger ontsluit je mond en je kreet: "eureka!"

De 'implosie' is geboren, het lichte opborrelen vanuit de eigen ziel.
Aan de oppervlakte verschijnen woorden geboren uit het cliché, een dichter/schrijver rijgt ze tot een kraal van eigen pracht!

'Explosie' is voortaan de naam, rijpe vrucht van het 'Cliché!'
dit zijn de termen gebruikt in de 'gestalt-therapie' om tot een gestalt te komen.

 

feedback van andere lezers

 • Magdalena
  perplex stilvallen in een muisstil oorverdovend applaus en dank u
  sproet: mmoie omschrijving voor de explosie! thxs
 • otiske
  Wow, niet te doen. Dit is zo een prachtige vertaling van iets heel gewoons. van mij krijg je ook een oorverdovend applaus hoor, groetjes.
  sproet: thx otiske, het is opgebouwd uit de verschillenden fasen van de 'gestalttherapie' en eigenlijk iets dat éénieder continue doet.
 • Ghislaine
  Masterart
  sproet: thxs Ghislaine en nog meer voor de fb die je gaf op het stukje van Magdalena. ik voel me vereerd en het stimuleert me nog meer om verder te gaan tegen onrecht!

  dikke smak, sproet
 • Aramis
  auw ! stop ! nee ! stooop !!
  sproet: oei, je hebt je toch niet bezeerd?

  liefs, sproet ;-)
 • klaver4
  Ik hou van het clicché en heb het schijt aan iedereen die het bestaan ervan ontkent! Dit gezegd zijnde, heb ik evengoed het schijt aan mensen die niet verder komen als het cliché en dat proberen te verzilveren; die heb ik na één minuut al geparkeerd op het autokerkhof, klaar voor de presbak! Gedichten of niet! Mensen zonder inhoud, of beter gezegd, die zo defensief zijn dat ze blijven steken op het vormelijke, en inhoud secundair wordt, heb ik geen reet aan...
  Goed gedaan! Terechte aanklacht tegen zo'n mensen en heel gefundeerd!
  xx
  klaver4
  sproet: telkens ik klaver4 lees, denk ik aan mijn kind zijn op het vakantieplein: de leiding liet ons zoeken naar zo'n exemplaar, goed weten dat ze zeldzaam zijn, maar wij naïve kinderen wisten dat niet. zo waren wij een paar uur zoet, ik heb er nooit één gevonden, ook nooit hard gezocht en nu voila zit er hier eentje op de site!

  liefs, sproet
 • maxiem
  jaaa Sproet een dikke proficiat, dit is sterk neergeschreven! gr maxiem
  sproet: merci voor de proficiat, ik heb het zo moeilijk als mensen met het woord cliché smijten en minachtend doen. het is de grondsteen van....
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .