writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Minimalisme deel 79

door KOYAANISQATSI

'Ben je zeker?' De marconist knikte. 'Goed, dan draaien we terugÖ'
Podgorny gaf de chauffeur bevel rechtsomkeer te maken. De drie andere vrachtwagens die zijn compagnie vervoerden volgden. De marconist liet via de radio verstaan dat het bevel was ontvangen en meteen werd uitgevoerd.

Een groep luitenanten, onder leiding van Salgado, hadden Salazar vermoord, het bevel van zijn huurlingenleger overgenomen en de onmiddellijk terugtrekking uit het buurland bevolen.
Voor de achterblijvers in het eerste vluchtelingenkamp kwam de machtsgreep echter te laat. De Eerste en Tweede Compagnie waren een uur voor het terugtrekkingsbevel was verspreid gearriveerd en voerden Salazars laatste waanzinnige bevelen letterlijk uit: de mannen -hoe oud ze ook waren- hun eigen genitaliŽn doen opvreten, de tepels van de vrouwen afsnijden, zodat ze nooit meer in staat zouden zijn potentiŽle vijanden te voeden, en de voeten van de kinderen afhakken zodat ze onmogelijk tegen hem ten strijde konden trekken. Omdat hij geen bevel tot moorden had gegeven, had Salazar zichzelf nog te veel menselijkheid toegedicht, maar voor Salgado en de andere lagere officieren was de maat vol geweest. De strijd leek zo al verloren en het oversteken van de grens was echt om een definitieve doodsteek vragen.
Salgado en de zijnen hoopten met een snelle terugtrekking alsnog een vernietigende confrontatie te vermijden en de gratie van de broodheren van het huurlingenleger terug te winnen. SimoŽs' dood en diens opvolging door Salazar had de gezichtsloze grootmachten en multinationals die beter werden van de oorlog immers van koers doen veranderen. Uitblinkend in zwartgalligheid waren ze van oordeel dat Salazars te veel aandacht trekkende wreedheid uitermate schadelijk was voor hun imago en dat er andere mogelijkheden moesten gezocht worden om hun invloed te vrijwaren en hun lucratieve inkomsten te verzekeren. Dat het tij al enige tijd aan het keren was omdat de geterroriseerde bevolking, gesteund door andere, niet zelden al even sinistere krachten, zich steeds beter georganiseerd begon te verzetten, speelde officieel natuurlijk een minder doorslaggevende rol.

Podgorny probeerde zich een mening te vormen over de nieuwe stand van zaken.
Er was geen enkele reden tot ongerustheid, ook al was hij nog maar een paar dagen eerder door Salazar in hoogsteigen persoon gepromoveerd. Wat hem betrof zou alles zijn "gewone" gang blijven gaan: hij zou ingezet worden bij operaties, waarbij hij zo en dan zijn vel riskeerde, voor de rest zoals iedere militair in zowel vredes- als oorlogstijd talloze uren doorbrengen met wachten -een eervollere term voor nietsdoen- en wanneer de nood het hoogst was zijn sexuele noden laten bevredigen bij een verlepte hoer.
Over Salgado's toekomst had hij daarentegen zo zijn twijfels. SimoŽs was een echte krijgsheer geweest, Salazar een gevaarlijke gek. Salgado leek hem geen van beide, was volgens Podgorny eerder zowel een betrouwbare als uitstekende uitvoerder, maar geen bevelhebber. Nee, het zou hem niet verbazen als de andere samenzweerders tegen Salazar binnen de kortste keren Salgado naar de keel zouden vliegen om vervolgens op al even weinig zachtzinnige manier onder mekaar te gaan uitvechten wie er dan wel de lakens zou mogen uitdelen.
"En wie weet," besloot Pogdorny met een ironische glimlach op zijn lippen, "komen ze op die manier wel vroeg of laat bij mij terecht?"

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  voor mij een perfecte woordkeuze!
  het leest zoals de inhoud, een vlotte strakheid! (als je begrijpt wat ik bedoel?)

  liefs
  KOYAANISQATSI: thnks
  sorry voor late respons, was even met vakantie
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 1 lid: ENVY.