writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Woorden zoeken

door puk



Het gebeurt altijd op een verkeerd moment. Als een Duitser de weg naar een fietsenwinkel vraagt, midden in een gesprek met mijn schoondochter over Koninginnedag of als ik aan dat verhaal begonnen ben voor die literaire wedstrijd.
Juist dan raken mijn interne woordenboeken in de war.
Het woord rotonde schiet me te binnen in het Engels en Frans, maar niet in het Duits. Ik weet dat Queensday, the day that all folk is gay in het Amerikaans nogal wierd overkomt en het woord vreemd komt maar niet uit mijn tikkende vingers.
Op die momenten wil ik me niet laten kennen en zoek naarstig naar de juiste uitdrukking in de toepasselijke taal. Wat meestal een aardschok teweeg brengt in mijn taalcentrum, met als gevolg dat ik de Duitser Ni'Hao toewens, een van de zes Chinese woorden die in mijn brein rondhangen en hem naar de dichtstbijzijnde plaza stuur om bij de fremden-informazione een guide te laten halen.
Mijn schoondochter is er inmiddels van overtuigd dat ik minstens zes talen spreek, maar vindt het wel veiliger om zelf Nederlands te leren, wat resulteert in een iets gemeenschappelijker taalgebruik. Zij in Nederlands doorspekt met Amerikaans en ik in Amerikaans met dan ineens vooral Duitse 'leenwoorden'.
Koninginnendag valt trouwens niet aan een Amerikaanse uit te leggen. Ik heb mijn zoon maar opgedragen haar mee te nemen naar Amsterdam, eerst op onze nationale feestdag en dan nog eens voor de Gaypride.(Wat een half uur uitleg en hevig blozen bij de geliefden opleverde vanwege de Engelse naam van dat Hollands gebeuren.)
Nee, soms moeten mijn woorden niet uit mijn mond komen, maar uit mijn pen of toestenbord. Dan kan ik zo lang als nodig is zoeken naar het beste woord in de juiste taal. Vreemd, maar dan vind ik het helemaal no problemo om woorden te vinden. Bovendien levert deze zoektocht me veel plezier op en ooit hoop ik toch op elk moment het perfecte woord te kunnen produceren. Ik waarschuw wel als ik het heb gevonden.

 

feedback van andere lezers

  • aquaangel
    Leuk leesvoer!
    puk: Dank je.
  • maxiem
    het juiste woord zoeken zal iedereen wel eens overkomen, knap neergezet, gr maxiem
    puk: Dank je.
  • otiske
    Heel prettig om te lezen, gaat vlot door. Goed geschreven, groetjes.
    puk: Bedankt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .