writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De scheiding - (41)

door Julien_Maleur

Michel hoeft hierover niet lang te piekeren. Heel de nacht heeft hij liggen denken aan de voorbije huwelijksjaren. Aan het geluk van de beginjaren. Hoe de spanning tussen hen in de loop der jaren was gegroeid en toegenomen.
Hij houdt nog van zijn vrouw. Door zijn thuiskomst in een leeg huis echter, door haar afwijzende houding van de laatste maanden en haar niet aanvaarden van zijn be-roepsmatige verplichtingen twijfelt hij eraan of ze ooit nog samen gelukkig zullen kunnen zijn.
Ook het beeld van Denise op de trein en later in Zaandam kwelt opnieuw zijn gedachten. Hij kan de kort-stondige romance die hij met haar dacht te beleven niet vergeten. Er is echter de brief die ze naliet, toen ze hem zonder afscheid verliet terwijl hij nog lag te slapen. Hij heeft die brief bewaard en gekoesterd. Een nieuw leven samen met Denise lokt verleidelijk. Hij leest de brief op-nieuw. Nog eens. Er staat duidelijk te lezen dat zij niet in zijn schaduw leven wil. Dat ze weigert een aanhangsel te zijn van zijn persoon. Hij leest dat zij haar eigen persoon-lijkheid wil kunnen ontwikkelen en haar eigen loopbaan opbouwen. Ze wil een moderne, onafhankelijke vrouw zijn, die naast een leven met haar levensgezel ook een ei-gen leven heeft. Hij is haar spontaniteit en haar frisse lach niet vergeten, evenmin als haar jonge lichaam. Kan hij echter een relatie onder haar voorwaarden aan? Zijn de eisen die Denise stelt niet juist datgene wat zijn eigen vrouw steeds heeft gewild? Wat hij haar steeds heeft ontzegd? Een relatie met Denise zou betekenen dat hij zijn levensstijl moet veranderen, andere prioriteiten stellen. Is dat niet precies was Lisa, zijn vrouw, wilde? Zou hij aan Denise kunnen geven wat hij zijn vrouw altijd heeft ont-zegd? De brief van die jonge vrouw, die hij toevallig op de trein ontmoette, doet hem beseffen dat hij zijn vrouw altijd heeft verstikt, haar persoonlijkheid heeft onderdrukt.
Michel voelt zich schuldig bij die gedachte. Mis-schien kan hij zijn huwelijk nog redden als hij minder tijd aan zijn carrière besteedt en prioriteit geeft aan zijn ge-zin. Zijn besluit staat vast: hij wil dit proberen.

(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  er zitten leuke wendingen in, maar het mist wat aan kracht.

  vorm is prima, maar de inhoud geraakt stroef.

  liefs, sproet
  Julien_Maleur: Dank je Sproet. Ik begrijp wel dat je na zoveel delen probleemanalyse van Michel en Lisa iets anders verwacht. Het gevaar voor langdradigheid steekt misschien de kop op. De verandering komt. Er is actie op komst. Maar eerst neem ik nog een weekje vakantie. Ik kan dan rustig over het vervolg nadenken.
  groeten
  JM
 • henny
  Die verbindingstreepjes mogen er tussen uit. Ze storen en voegen geen waarden toe. Verder een rustig tussendeel.
  Julien_Maleur: Dank je Henny.
  groeten
  JM
 • hettie35
  Een iets rustig stuk, maar moet kunnen vind ik.
  Groetjes Hettie
  Julien_Maleur: Dank je Hettie. Soms moet en een rustipauze inbouwen en daarna de spanning te kunnen opvoeren.
  groetjes
  Julien
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .