writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De scheiding - (42)

door Julien_Maleur

Hfdst 11. Lisa

Ze was zo lief, zo kwetsbaar, zo verliefd. Haar ouders hielden niet van Michel en probeerden alles om hun huwelijk te verhinderen. Toch is Lisa met Michel getrouwd. De vrucht van hun liefde is hun zoontje Bart.

Nu woont Lisa weer bij haar ouders. Er is zo veel gebeurd sinds ze trouwde. Er zijn de vele uren dat haar man uit werken was en dat ze alleen thuis zat. Ook de miskraam heeft haar getekend. Vooral is er de grenzeloze ambitie van haar echtgenoot. Waar zou dat eindigen. Ze kan zich niet vinden in de droom die hij najaagt. Zij wil een rustig leven, zonder zorgen, zonder hoogten en laagten. Huisje, tuintje, kindje, zo ziet ze haar leven. Niet de voortdurende stress om hogerop te komen.
Enkele dagen geleden, toen Michel haar zei dat hij op reportage moest naar Zaandam had ze boos gereageerd. Natuurlijk begreep ze dat hij die kans moest grijpen, maar ze was toen kwaad omdat hij had toegezegd, zonder eerst haar advies te vragen. Ze voelde zich als echtgenote tekort gedaan. Ze had toen gedreigd om hem te verlaten, als hij niet thuis bleef en de opdracht aan een collega liet. Dat hij toch ging kwetste haar ijdelheid. In een boze bui had ze voor zichzelf en haar zoontje wat klederen wat kledij in een valies gestopt en was naar haar ouders getrokken.
' Heb je eindelijk begrepen dat die man niet deugt voor jou? Je deed er goed aan om naar ons te komen. Vertel mij alles maar.' zei haar moeder toen ze bij haar aanbelde, nog steeds boos.
Lisa deed haar verhaal. Ze beklaagde er zich over dat haar man nog zo weinig tijd voor haar had, dat hij steeds werken moest en dat hij nu naar Nederland was vertrokken op reportage, zonder eerst haar mening te hebben gevraagd.
Lisa's moeder luisterde gewillig, vol begrip. Eindelijk was de tijd gekomen om een wig te drijven tussen haar dochter en haar schoonzoon. In plaats van de brokken te lijmen gooide ze olie op het vuur en stuurde aan op een definitieve breuk.
'Kom toch opnieuw bij ons wonen. Je hebt die man niet nodig. Zoek werk en laat je van hem scheiden. Wij zorgen wel voor je zoontje.' was haar commentaar, na de onthullingen van haar dochter.

Twee weken zijn voorbij sinds Lisa is komen aankloppen bij vader en moeder. Ze weet dat haar man intussen is teruggekeerd van zijn opdracht in Zaandam. Ze is al lang niet boos meer op hem. Stiekem hoopt ze dat hij haar bij haar ouders zal komen weghalen. Ze wil opnieuw naar huis, naar de echtelijke woning. Maar ze durft dit niet. Ze vreest haar ouders. Die zullen haar dit zeker kwalijk nemen. Vooral voor de reactie van haar vader is ze bang. Hij heeft immers al zo veel geregeld, sinds ze bij hen introk. Hij is met Lisa naar een advocaat gegaan om de echtscheidingsprocedure op te starten. Ook zocht hij een baan voor zijn dochter. Neen! Ze kan niet terug naar haar man. Dat mag ze haar vader niet aandoen.
'Profiteer van je jonge leven' had haar vader gezegd. 'Wij zullen wel voor Bartje zorgen. Zodra je gescheiden bent kun je opnieuw uitgaan. Misschien zul je dan iemand ontmoeten met veel geld, die je een zorgeloos leven kan geven. Iemand met vaste uren die tijd voor je heeft.'
De brief die haar man haar stuurde uit Zaandam bracht haar in verwarring. Na de lektuur voelde ze dat hij haar nog lief had. En ze wist dat ook zij hem nog graag zag. Maar toen ze de mogelijkheid van een verzoening opperde was haar vader kwaad geworden. Woest had hij gebruld:
'Ha neen. Je moet weten wat je wil. Je hebt bij ons aangeklopt en ik heb al de nodige stappen gedaan om je van die vent van jou los te maken. Je kunt nu aan geen verzoening meer denken. Ik wil dat niet. Je moet je nu definitief losweken van die vent van jou.'
Lisa was niet durven ingaan tegen de wil van haar vader. De volgende brieven die haar man haar schreef kreeg ze niet meer te lezen. Haar vader trof een regeling met de brievenbesteller, zodat haar post aan hem werd overhandigd. De brieven uit Zaandam kwamen in het vuur terecht.

Nu is het zo ver. In een kortgeding werd een eerste regeling getroffen. Bartje werd voorlopig toegewezen aan zijn moeder. Michel kreeg een beperkt bezoekrecht. Ook werd in het vonnis gesteld dat Lisa haar persoonlijke spullen en die van haar zoon zou mogen ophalen in de echtelijke woning en voorlopig haar intrek zou nemen bij haar ouders. Hoe het verder moest zou later worden behandeld.
Samen met haar vader zal ze zo dadelijk naar de echtelijke woonst gaan om haar spullen en deze van Bartje op te halen. Dit maakt haar zenuwachtig en bang. Ze vreest voor een confrontatie met haar man. Haar vader heeft een fototoestel meegenomen.
'Dan kan ik foto's maken van de inboedel en kan hij niets laten verdwijnen, voor de boedelverdeling is gebeurd.' had hij haar uitgelegd.
Lisa is niet op haar gemak. Ze beseft dat de kans groot is dat Michel thuis zal zijn en dat ze hem ontmoeten zal. Wat zal hij zeggen? Hoe zal hij reageren?


wordt vervolgd.

 

feedback van andere lezers

 • henny
  Met sproet eens. Bij het stukje over de rijke man, moest ik even lachen. Wat een opmerking!
  Julien_Maleur: Bedankt voor het lezen en de fb. Zoals voor sommige mannen een vrouw schoon en seksie moet zijn, moeten mannen voor sommige vrouwen rijk zijn.
  groeten
  JM
 • sproet
  loyaliteit naar de ouders, tsja...
  inhoud: de innerlijke strijd bij Lisa goed weergegeven en het leest vlot.

  liefs, sproet
  Julien_Maleur: dank je Sproet.
  Mvg
  JM
 • hettie35
  Je schrijft helder en duidelijk, heb hier en daar een glimlach niet kunnen onderdrukken.
  Groetjes Hettie
  Julien_Maleur: Dank je Hettie voor het compliment. Jouw reactie bewijst mij dat je je kunt inleven in het verhaal, dat het je meesleept, wat voor mij een teken is dat mijn werk goed is. Spijtig eigenlijk dat dit de nog niet gecorrigeerde en niet definitieve versie is, maar helaas is deze roman nog niet uitgegeven.
  groetjes
  Julien.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .