writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Minimalisme deel 95

door koyaanisqatsi

Voor het eerst sinds lang vulde het oerwoud zich met een laaghangende ochtendnevel. De overdadige tropische plantengroei kreeg daardoor iets sereens, vredigs, alsof de dreiging die er normaal van uitging was geneutraliseerd. Er klonken ook minder geluiden dan anders, want het leven dat er huisde, leed onder de kilte die scherp contrasteerde met de vochtige hitte waaraan het gewend was.
De felle zon was nochtans niet van plan de mist lang vrij spel te geven. Haar stralen waren al tot in de witte gordel doorgedrongen en deden hem ongemeen fel oplichten, als een uitbarsting van licht die door haar hevigheid een kort bestaan was beschoren.
Dauwdruppels begonnen een zilveren glans te geven aan onder hun gewicht gebukte gaande, doorhangende bladeren, de aarde slorpte het vocht uit de lucht op als een gulzige dronkaard en begon zich hier en daar om te zetten in zwarte drab. Schaduwen van bomen, takken, stronken, lianen en planten veranderden naarmate de zon een andere positie aannam en de mist begon op te lossen van positie; een tergend traag ballet van donkere vormen die een constante, gedeeltelijke metamorfose ondergingen.
Een felgekleurde vogel sloeg zijn vleugels uit en scheurde vanuit de gapende wonde van een uiteengespleten, dode boom dwars door een open ruimte naar de rotsachtige bergwanden die aan het oerwoud grensden. Onderweg liet hij een dikke sliert witte drek vallen die net Podgorny's hoofd miste. Podgorny, die seconden eerder, in foetushouding, zijn laatste adem had uitgeblazen.

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  dit is voor mij kunstig schrijven! het doet traag lezen en je kan niet anders dan van elk woord genieten.

  inhoud en vorm meer dan schitterend.

  liefs, trees
  koyaanisqatsi: auteur maakt (licht blozend) een diepe buiging

  xx
 • innerchild
  Wat mooi !
  Ik kan het oerwoud haast ruiken ... da's knap geschreven dan !  'gebukte gaande' --> gebukt gaande ?
  koyaanisqatsi: thnks
 • Julien_Maleur
  Vlotte en heel visuele weergave van het oerwoud. Persoonlijk zou ik eerder voor het bedreigende kiezen en niet voor het vredige, maar dat is persoonlijk en doet niets af van de kwaliteit van jouw tekst.
  groetjes
  JM

  koyaanisqatsi: waarvoor dank
 • miepe
  !
  weer graag gelezen natuurlijk
  koyaanisqatsi: thnks
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 12

Uitstekend: 1 stem(men), 100%
Goed: 0 stem(men), 0%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 1 stem(men)
Er zijn 48 bezoekers online, waarvan 0 leden: .