writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Zorro

door annvanbyl


De vriend schrijft gedichten, een heel boek vol. Een bundel zelf, want zo heet zoiets, ingebonden en met volzinnen aaneengeregen.
Zijn spinsels worden voorgesteld op een natte avond in de stad. De groupies schuiven aan in een gebouw dat mooie woorden verzamelt. In kasten gevuld met boekjes, of neen, het zijn zelfs bundels.
De zolderverdieping is warm en afgeladen vol, met mensen die dezelfde liefde hebben. Niet per se voor de vriend, maar wel voor wat heel zachtjes uit zijn pen is geslopen.
Hij geeft me een zoen, er komt nog een, en hij verrast me met een derde. En ik ben blij, want zag de vriend te lang te weinig.
Een vrouw zegt welkom en een groepje zingt. Een corpulente man met guitige ogen ontleedt een stukje van wat de man in het spotlicht te schrijven had: over een vrouw met een staand balkon en een man met een tafelpoot als derde been. Ik lach even, omdat de stilte om me heen beklemmend werkt, en bekijk de vriend.
Van achteren.
Het blijft een mooie man, zo treffend beschreven als Don Diego, de Zorro van de dicht. Groot en statig, met lichte aristocratische trekken.
Ik kijk nog eens, maar dan van voren.
En terwijl hij voorleest en - met zijn gekende sarcastische zweep - de gewoonten van de goegemeente woordelijk kastijdt, verdwijn ik in een vat vol contradictorische gedachten.
Dat hij houdt van weidse vlakten, en ik van de drukte van de stad. Dat hij houdt van blonde vrouwen, en ik een brunette ben. Dat hij houdt van Nederland, maar ik graag in het Zuiden toef. Dat hij neerzat op een stoel terwijl ik in het ziekenbed lag, en ik sliep toen hij wakker over me waakte. Dat hij als enige ooit rozijnenbrood voor me bakte. En dat ik het opat.
Maar vooral dat niets van dat alles me weerhoudt om nog steeds een beetje van hem te houden, ook al zal hij dat misschien nooit meer doen.

(Uit de reeks: Veertig en...)

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  geen verdere commentaar
 • aquaangel
  ow wat mooi!!
 • Julien_Maleur
  Vervelend als zij van wie we houden dat niet weten of niet beseffen. Graag gelezen.
  groeten
  JM
 • jan
  ik ben ook voor het Zuiden!

  leuk stukje Ann

  grts
 • otiske
  Knap gedaan, goed neergezet.
  Graag gelezen, groetjes.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .