writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Penseeltrekken van Ensor Buscapé (9 - De Fallus van Pythagoras)

door koyaanisqatsi

'Waar vind ik de Fallus van Pythagoras?'
'Zaal Vijf, bij de Griekse Klassieken,' antwoordde ik kort en duidelijk, al had ik er graag aan willen toevoegen er geen flauw idee van te hebben wat er Grieks en Klassiek was aan de nepfallus die een kunstenaar luisterend naar de naam Dimitri Papandreou met behulp van rubber en cellofaan ineen had geflanst.
Het echtpaar dat me de vraag had gesteld, trakteerde me op een vriendelijke glimlach en een dankbaar hoofdknikje en stapte arm in arm richting zaal Vijf. Ik keek hen na, me afvragend of ze interessant genoeg waren om ze thuis een bezoekje te brengen en besloot zonder enige verklaring van niet.

De reden waarom ik mijn memoires even onderbreek heeft trouwens niets met hen te maken maar alles met een vrouw in een wit zomerkleed die zich in hun kielzog naar zaal Vier begaf.
Zwaar ademend, gespannen als een veer, zwetend als een paard, trok ze onmiddellijk mijn aandacht. Met getrainde discretie ging ik haar als plichtsbewust suppoost achterna, er rotsvast van overtuigd dat ze één van die schlemielige figuren was die het museum om de haverklap over de vloer kreeg met de bedoeling een kunstwerk te stelen -de uiteindelijke bedoelingen van hun diefstallen liet ik in het midden.
Jij niet, transpirerende perverse tante, sprak ik tot mezelf, haar observerend als een luipaard die de aanblik van zijn prooi geen seconde loslaat.
Om de schijn op te houden hield ze halt bij het schilderij Stilpenisleven, een slap werkje van een schilder met een onuitspreekbare naam, uit een land dat volgens mij niet eens op de wereldkaart te vinden was. Ze staarde naar het doek met die typische schijninteresse van iemand die met totaal andere dingen in zijn hoofd zat, en geraakte ondertussen opgezadeld met beschamende zweetvlekken ter hoogte van haar oksels.
Nog even, dacht ik, en haar kleed zit zodanig onder het lichaamsvocht dat je er dwars doorheen kijkt.
Ze begon keer op keer diep te slikken, wat alweer op verdachte zenuwachtigheid wees, en schoof naar het volgende kunstwerk, een granieten fallus gedragen door twee amazones in brons, dat de zorgwekkende titel 'Slavernij' had meegekregen.
Te zwaar om te jatten, luidde mijn vanzelfsprekend verdict en dus bleef ik onopvallend, vanuit de hal die uitkeek op zaal vier, een oogje in het zeil houden met in het achterhoofd de blijde verwachting binnen enkele minuten een dievegge op heterdaad te zullen betrappen.
Van mijn droomvangst kwam echter niets in huis. Zo opeens, als door de hand Gods geslagen, zakte de vrouw plompverloren in mekaar. Van dievenvanger zag ik me in een oogwenk gedegradeerd tot eerste hulpverlener, inclusief een opdoemend schuldgevoel omdat ik een onwel persoon ten onrechte als misdadiger had beschouwd.
Ik haastte me naar haar toe, boog me voorover en keek recht op twee onheilspellend op en neer deinende borsten.
'Mevrouw, gaat het zo'n beetje?' vroeg ik als een volstrekte idioot.
De vrouw kreunde even, keek me met rollende ogen aan en wenkte me met een vluchtig handgebaar tot bij haar lippen. Ik knielde neer en legde mijn oor te luisteren.
'Fuck me… Fuck me…' klonk het, half hijgend, half kreunend, waarop ik geschrokken overeind sprong en zo luid als maar kon begon te brullen: 'Kan iemand een ambulance bellen, alsjeblief!!!'

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  een fallus met een ezelsbruggetje?
  ambulance bellen...dit is wel een gemiste kans.

  heel vlot geschreven en ik vraag me af naar wat het zal leiden.

  liefs, trees

  ps: ik voel me grieperig en ga nu maar slapen.
  koyaanisqatsi: zonder fallus van Pythagoras, naar ik veronderstel... :-)
  Take care and get well!! xx
 • aquaangel
  :)
  chocofallus is ook yamyam

  ik pik er uit: stilpenisleven :) leuk gevonden
  koyaanisqatsi: jaja mevrouw, we begrijpen het volkomen... :-)
  (dat van die choco dus)
 • Magdalena
  ben een beetje in de war:

  moest dit een apart stukje zijn: uitstekend, maar het lijkt een beetje een storende breuk omdat ik vol verwachting zat uit te kijken naar Ensor die zichzelf zou proper maken om in het kielzog van zijn broer Esmeralda terug te zien...

  XXX
  koyaanisqatsi: U BENT IN DE WAR? en die arme Ensor Buscapé dan???? :-)
 • Wee
  'een slap werkje' :))
  Super, Koyaanisqatsi!
  x
  koyaanisqatsi: :-)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .