writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Sarajevo complot - 10

door damm

10


1 april, Sarajevo

Het nieuws doet snel de ronde. Totaal onverwacht! Het is ook geen april grap, althans niet voor Bontempi. Die wordt koudweg naar zijn delegatie teruggeroepen. Hoewel iedereen in het hoofdkwartier heeft verwacht dat dit vroeg of laat zou gebeuren, slaat het nieuws in als een bom. Ongeacht de talrijke voortekenen die erop hebben gewezen dat de arrogante Marco Bontempi in dit hoofdkwartier geen lange carrière zou maken. De personen die aan de touwtjes trekken, zoeken sinds geruime tijd een geschikte uitvlucht om zich van hem te ontdoen, zonder erbij stil te staan dat Marco Bontempi verlenging gekregen heeft, met de steun van de ambassadeur!
Wie zou er ooit gedacht hebben dat Bontempi zichzelf de das zal omdoen? Hij levert het wapen waarmee zij hem prompt afschieten.
Een simpel maar ondoordacht telefoongesprek met een Head of Main Office wordt hem fataal!
Hij is vergeten dat hij onder zijn witte EUMM plunje ook een virtueel, militair tenue draagt waarop er maar drie gouden sterren prikken. En, al ben je op gebied van informatica een crack, als kapitein ga je niet in de clinch met een kolonel!
Maar diplomatie is nooit zijn sterkste kant geweest!
De ene zijn dood, is de andere zijn brood. Ik word tot Bontempi's opvolger uitgeroepen. Als een geslagen hond druipt hij af naar zijn delegatie, nadat hij het aanbod afgeslagen heeft om in Kosovo als chef informatica in het nationaal kantoor te werken. Blijkbaar is hij niet geïnteresseerd om onder mijn bevel te werken en ik begrijp dat ik van hem dus geen hulp zal krijgen. Bontempi schijnt overtuigd dat ik voor zijn ondergang verantwoordelijk ben. Misschien heeft hij niet helemaal ongelijk, want ik heb een uiterst gedetailleerd, kritisch maar oprecht evaluatierapport opgesteld. Uiteraard met een inhoud waarmee hij moeilijk een eervolle onderscheiding kon krijgen. Ten slotte respecteer ik mijn principes. Nooit zal ik een verslag ondertekenen wanneer ik met de inhoud ervan niet akkoord ga. Ook niet op bevel.
Ik heb de toestand op het terrein beschreven zoals ik die gezien heb en iedere andere gevolgtrekking zou een grove leugen zijn, een verdoezeling van het feit dat het desastreus systeem gedoemd is ineen te storten. Per slot van rekening kan hij mij niet verantwoordelijk maken voor zijn eigen gedrag tegenover bepaalde chefs, noch zijn amateuristische manier van werken.
Opnieuw een toeval.
Nadat ik onverwacht een jaar vroeger dan voorzien naar Sarajevo ben gekomen omdat een collega mentaal niet sterk genoeg was, moet ik andermaal een individu vervangen omdat hij een doorn in het oog van het commando geworden is! Ik blijk steeds op het juiste moment op de juiste plaats te. Het ene toeval leidt naar het ander!
Maar nu wordt het ook voor mij menens, want de chefs verwachten resultaten. Snelle resultaten. Al de schone theorieën en plannen die ik tijdens de sociale drinks verkondigd heb, moet ik nu onder bewijs gaan stellen en er is geen terugweg meer! Ook al heb ik geen tijd meer om me in te werken, terwijl de technici het verdwijnen van hun chef met een kwaad oog bekijken, dit zal nooit als verontschuldiging aanvaard worden. Ik weet zelfs niet of ik nog op de hulp van mijn werkkrachten kan rekenen. Nochtans heb ik die dringend nodig. Voorlopig nog.
Gelukkig maar dat ik een uiterst gedetailleerd evaluatierapport heb afgeleverd, want het zal de basis worden van mijn ambitieus project om de informatica uitrusting volledig te herstructureren. Gelukkig kan ik daarbij op de steun rekenen van mijn chef. Ik verdenk hem er zelfs van dat hij bij deze plotse plaatsvervanging een handje in het spel heeft gehad. Hij is een invloedrijke persoonlijkheid en door iedereen gewaardeerd voor zijn menselijke eigenschappen. Maar hij heeft vooral een reputatie als financieel adviseur.
In ieder geval informeert hij mij kort daarop dat mijn aanvraag voor zes maand verlenging goedgekeurd is.
Uiteraard krijg ik één jaar de tijd om duidelijke verbeteringen in het huidige systeem aan te brengen, waarna mijn zending dan met een bijkomend jaar zal verlengd worden. Dat betekent vooral dat ik mijn militaire loopbaan in Bosnië zal beëindigen!
Als ik bedenk hoe alles begonnen is…

 

Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .