writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Penseeltrekken van Ensor Buscapé (21 - Voorspel tot de Ontdekking van het Goddelijke)

door koyaanisqatsi

Na mijn bezoek aan het vermeende leegstaande huis begon het me te dagen dat mijn gave wel eens eerder een vloek dan een zegen kon zijn.
De gore aard van de ervaring spoorde me om te beginnen in ieder geval al aan om de volgende dag niet opnieuw op de stoep van dat spookhuis te gaan zitten -na mijn bezoek was ik, ontredderd door wat ik gehoord en gezien had, meteen naar huis getrokken. Ik vatte post even verderop, op de trappen van een smalle, stijl omhoog lopende straat, die uitkwam op een klein park, berucht vanwege zijn reputatie als nachtelijke pleisterplaats voor stiekeme homo's, travestieten en andere luitjes die er een sexleven op nahielden dat buiten het gangbare verwachtingspatroon viel.
In wezen had ik van op de trappen een even goede kijk op Esmeralda's huis, alleen werd me nu om de haverklap het zicht belemmerd door voorbijgangers die in of uit de omhoog lopende straat kwamen.
Terwijl ik zat te wachten, met veel minder geduld dan ik me had voorgehouden, moest ik weer aan die zombies in het leegstaande huis denken. Natuurlijk had ik al van junks gehoord en wel eens een menselijk wrak in de goot zien liggen, maar zo'n nest vol tot schimmen gereduceerde verslaafden was toch wel een weinig zachtzinnige confrontatie met de zelfkant van de maatschappij gebleken. Als ik er nog maar dacht, boorde de smerige geur van hun ellende zich meteen opnieuw in mijn neusgaten en kreeg ik zin om weg te vluchten naar een bos of een strand, waar ik als tegengif naar een gezonde dosis frisse lucht kon happen.
Maar zo ver kwam het niet. Ik werd op de schouder getikt, draaide me verrast om en schrok me haast een ongeluk.
'Ensor Buscapé, alweer?'
Daar stond ze: Esmeralda! En hoe! Ze droeg een kort, strak, groen topje en een al even strakke short van dezelfde kleur. Haar buik was bloot en besprenkeld met ragfijne zweetdruppeltjes, haar haren werden uit haar gezicht gehouden door een witte haarband, bedrukt met het logo van een mij onbekend sportmerk. Ik kon het niet helpen, maar doordat ze enkele traptreden boven me stond en ik neerzat, keek ik regelrecht in haar kruis, waar zich een lichte afdruk van haar kutje aftekende.
'Esmeralda!' piepte ik, als een platgedrukte muis, en veerde overeind. 'Waar kom jij vandaan?'
'Ik ben gaan lopen in het park,' antwoordde ze, met die moordend mooie glimlach van haar.
'In dat park?' vroeg ik, met m'n kin bergop wijzend. Esmeralda knikte. 'Maar, is het daar dan veilig?'
'Waarom zou het daar niet veilig zijn?'
'Ik weet niet, ik… Nu ja, ze zeggen dat het daar niet veilig is.'
'Als het donker is misschien,' reageerde Esmeralda ongeďnteresseerd. 'Maar zeg me nu eens, Ensor Buscapé, wat zit jij hier te doen?'
'Ik?'
Ja, ik! Wat zat ik daar te doen? Een goeie vraag waarop ik onmogelijk naar waarheid kon antwoorden zonder het in mijn broek te doen.
'Ik… Ik wacht op Tostao,' flapte ik er onnadenkend uit.
'Tostao?'
'Ja, ik… Ik dacht dat hij bij je broer was. Bij jullie thuis.'
'Ben je dan al gaan kijken?' vroeg Esmeralda. Ze deed een paar stappen naar beneden, zodat ze op gelijke hoogte met mij kwam te staan, en keek me tot mijn ergernis aan met een blik van medelijden.
'Nee, ik wil hen niet storen. Ik dacht: misschien studeren ze.'
Esmeralda liet haar meelevende blik varen, fronste haar wenkbrauwen en zei, half lachend: 'Frelimo, mijn broer, studeren? Dat denk ik niet.'
'Ik… Ik weet niet. Mijn broer studeert, en goed zelfs.'
'Dat wil ik best geloven, maar daarom studeert mijn broer nog niet.'
'Nu ja, ik wilde hen hoe dan ook niet storen…'
'Kom.' Esmeralda raakte even mijn hand aan, waardoor ik een fractie van een seconde compleet verlamd was, en zei: 'Kom mee. Het heeft toch geen zin hier zo in je eentje te blijven zitten.'
En daar ging ik weer: zij aan zij met mijn wonderfee, die, in mijn ogen, in haar sportkledij zo goed als naakt was.
Jammer genoeg was onze wandeling ditmaal belachelijk kort; veel te kort zelfs, omdat ik nauwelijks enkele stappen later weer in het huis stond waar het allemaal was begonnen. Esmeralda troonde me mee naar de keuken, waar ze me voorstelde aan haar moeder, een goedlachse vrouw die me duidelijk maakte waar dochter haar schoonheid en charme vandaan had, en haar tante, waarvan ik dan weer niet kon begrijpen dat ze de zuster van Esmeralda's moeder was. Qua somberheid moest de vrouw niet onderdoen voor mijn moeder en bovendien had ze een asgrauwe huid, grote scheve tanden en een weliswaar klein maar toch al te duidelijk bocheltje.
Van mijn broer was geen spoor te bekennen; zoveel geluk viel me niet te beurt. Maar dat betekende nog niet dat Esmeralda enige argwaan begon te koesteren. Ze liet zich ontvallen dat Tostao en Frelimo mogelijk een balletje waren gaan trappen -dat deden ze wel vaker als school uit was- en dat ze misschien wat later zouden langskomen.
'Zou best kunnen, ' beaamde ik maar al te graag, 'en dan kan ik maar beter alleen naar huis gaan.'
Esmeralda lachte voor de zoveelste keer haar gekmakende glimlach, begeleidde me naar de voordeur, gaf me voor ik het goed en wel besefte weer een magische zoen op mijn wang, wenste me gedag en zei dat ze gauw een bad ging nemen.
Tot op de dag van vandaag ben ik er nog steeds niet uit of die laatste woorden nu al dan niet een geschenk uit de hemel waren.


 

feedback van andere lezers

 • Magdalena
  Het verschil tussen lectuur en literatuur wordt hier duidelijk?...

  Dit is zo GOED! Geschreven én qua inhoud en heel spannend.
  Als DIT geen publicatiemateriaal is, dan snap ik er niets van.
  Dit roept zo'n levendige beelden op dat je vergeet dat het 'een verhaal' is.


  koyaanisqatsi: euh...
  (bloos)
 • Mephistopheles
  Wederom erg goed geschreven.
  Grts.
  koyaanisqatsi: thnks
 • Julien_Maleur
  Heel graag gelezen. Sluit mij volledig aan bij Magdalena.
  Een klein tikfoutje : Buscapé wat ziet jij hier te doen...
  moet wellicht zijn: ...wat zit jij hier te doen.
  groeten
  JM
  koyaanisqatsi: ik zou zeggen: het is oude spelling maar daar klopt dus niks van...
  (gauw verbeteren)
  thnks
 • sproet
  ik zit hier mijn vingers af te likken en ze smaken naar nog meer van dit!

  liefs, trees
  koyaanisqatsi: niet in bijten!!!

  xx
 • lief
  graag gelezen, al val ik midden in het verhaal, het maakt
  me nieuwsgierig hoe het verder gaat....

  liefs
  koyaanisqatsi: thnks
 • aquaangel
  een moordende glimlach van mij... voor jou
  koyaanisqatsi: xxx
 • Wee
  Super!
  x
  koyaanisqatsi: (buig)
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .