writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De scheiding - (61)

door Julien_Maleur


De uitleg van zijn advocaat was overduidelijk: Michel moest zo vlug mogelijk Bartje naar zijn moeder terugbrengen. De rechtbank zou pas volgende week donderdag in kortgeding bijeenkomen om te oordelen over het verzoekschrift dat hij in naam van zijn cliŽnt, Michel Vandam, had ingediend. De inzet was een ruimer bezoekrecht. De illegale actie van Michel zou niet in zijn voordeel pleiten.
Michel heeft de raadgevingen van zijn advocaat echter niet opgevolgd. Steeds opnieuw moet hij er aan denken hoe hij voor een gesloten deur stond, toen hij bij zijn schoonouders aanbelde om zijn bezoekrecht uit te oefenen. Nu zijn zoon bij hem is wil hij daar ten volle van genieten, onwettig of niet. Volgende week maandag pas wordt hij opnieuw op de redactie verwacht en moet hij opnieuw beginnen werken. Zondagnamiddag zal hij zijn zoon terugbrengen naar zijn moeder.


Zaterdag tien uur in de voormiddag. Lisa is bezig het middagmaal klaar te maken. Ze weent. Ze mist haar zoontje. Het is bijna een week geleden dat hij door zijn vader werd ontvoerd en dat beiden spoorloos zijn. Even was er hoop na het telefoontje van de politie met de mededeling dat haar man en haar zoon werden gesignaleerd in de omgeving van Oostduinkerke. Ongeduldig en gespannen had ze gewacht op verder nieuws. Maar ondanks de extra patrouilles op de baan en het inzetten van een helikopter werden vader en zoon niet gevonden.
'Wat sta je daar nu te janken! Je krijgt Bartje heus wel terug. Het is alleen een kwestie van tijd. Jouw man kan zich niet eeuwig blijven verbergen.'
Haar vader komt de keuken binnen. Ze hadden nog maar pas een hevige ruzie. Lisa gaf hem de schuld van het gebeuren.
'Indien jij er geen advocaat had bijgehaald en mij niet had overgehaald om de echtscheiding te vragen, dan was ik nu mijn zoon niet kwijt.' verweet ze hem, 'Ik was beter bij mijn man teruggekeerd, zoals ik van plan was.'
'Ben je nu al vergeten dat hij je met een andere vrouw heeft bedrogen, daar in Nederland?' was zijn repliek. Lisa, kapot van verdriet en op van de zenuwen, bleef hem maar de schuld geven. Uiteindelijk was haar vader naar buiten gelopen.
Nu, een half uur later, komt hij terug de keuken binnen. Maar zijn woorden, bedoeld om te troosten, hebben een averechts effect en zijn dochter begint nog harder te wenen. Ook haar moeder probeert haar op te beuren.
'Het komt allemaal wel goed. Geloof mij maar. De politie heeft hen nationaal geseind en ook op televisie werden hun foto's getoond en werden ze als vermist omgeroepen. Misschien kun je zelf ook op radio en TV een oproep doen. De dochter van mijn vriendin werkt voor de VRT en zou dat wel kunnen regelen.'
Het rinkelen van de telefoon legt haar het zwijgen op. Lisa is als eerste bij het toestel en neemt de hoorn op. Het is haar man.
'Luister, Lisa, met Bartje is alles goed. We zijn samen met vakantie. Ik moest hem wel van school halen, aangezien je mijn bezoekrecht onmogelijk maakte. Nu weet je ook eens wat het is om je kind te moeten missen.'
Lisa is blij dat ze de stem van haar man hoort. Wat hij zegt dringt echter niet tot haar door. Ze heeft maar een wens, namelijk dat haar zoontje terug bij haar is. Ongeduldig vraagt ze:
'Wanneer breng je Bartje bij mij terug? Je kunt toch niet gaan werken en voor hem zorgen!'
Het duurt enige seconden voor haar man antwoordt. Zijn woorden maken haar dolgelukkig en klinken als muziek in haar oren:
'Morgen namiddag kom ik terug naar huis. Ik zal Bartje dan bij jou terugbrengen. Maar zorg ervoor dat je alleen bent. Ik wil jouw ouders niet zien. Ik heb geen zin in een preek.'
'Roep je Bartje even aan de telefoon. Ik wil hem horen.' vraagt ze bijna smekend.
Als ze even later zijn stem hoort stromen tranen van geluk over haar gezicht. Eindelijk zal ze haar zoontje terug in haar armen kunnen nemen.
Haar vader, die het gesprek heeft kunnen volgen, deelt de vreugde van zijn dochter niet. Morgen komt die verdomde schoonzoon dus terug. Wel! Hij zal zich zijn thuiskomst nog lang herinneren. Hij zal boeten voor de onrust die hij hen bezorgde. Niet alleen zal hij er als opa voor zorgen dat het bezoekrecht wordt afgeschaft, maar hij zal ook het nodige doen opdat Michel zijn straf niet zal ontlopen.


(wordt vervolgd)


 

feedback van andere lezers

 • DeKoeneRidder
  Ik zit hardop te huilen!!!!!!!

  Gr. D-Huilende-R
  Julien_Maleur: Dank je DKR. Blijf mij lezen, dat stimuleert mij om te schrijven.
  groeten
  JM
 • sproet
  dit is een spannend opgebouwd stukje!

  liefs, trees
  Julien_Maleur: Dank je Sproet om te blijven lezen. Dat is voor mij de beste stimulans.
  groeten
  JM
 • henny
  Die schoonvader blijf ik een etter vinden, maar juist daardoor drijft hij Lisa terug, in de armen van haar man.
  Julien_Maleur: dank je Henny. Het zijn dikwijls de derde personen die de meeste problemen veroorzaken. Ik heb gekozen voor de schoonvader.
  groetjes
  JM
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .