writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Penseeltrekken van Ensor Buscapé (29 - Vernederd. Ten Top!)

door koyaanisqatsi

Opgevreten door onbeantwoorde liefde en broederlijk verraad sleepte ik me naar school. Het leek wel alsof iemand de bloedvaten van mijn benen had volgegoten met lood en ik had er geen flauw idee van hoe ik de dag zou door geraken zonder in mekaar te stuiken.
Tot overmaat van ramp had ik het eerste uur wiskunde en haalde jufrouw Andrade het in haar hoofd om juist mij voor de klas te roepen voor een spontane overhoring. Ik ving de woorden waarmee ze haar vragen formuleerde op, maar begreep er geen snars van en wist niet wat ik antwoordde. Het resultaat was dat na een paar vragen de hele klas in een deuk lag, behalve jufrouw Andrade natuurlijk, die me doorboorde met de moordende blik die zo angstaanjagend perfect bij haar venijnige muizensnuit paste en me trakteerde op een vernederende bloemlezing waarvan ik helaas dan weer wel ieder woord met het volste bewustzijn absorbeerde.
'Ensor Buscapé,' begon ze pissig, 'jij bent echt zo'n type snotaap dat denkt door zijn gedrag te bewijzen al een man te zijn maar door zijn infantiliteit -een woord dat je vanzelfsprekend zelf niet eens begrijpt- precies het omgekeerde aantoont. Zo'n ventje dat nooit, maar dan ook nooit de volwassenheid, de rijpheid zal bereiken die nodig is om er wat van te maken in het leven. Wat een tegenstelling tot je oudere broer, Tostao, die hier op school een voorbeeld is voor iedereen. Een voorbeeld van hoe het moet! Maar weet je wat? Je kan je toch nog nuttig maken. Blijf de rest van het uur maar voor de klas staan, met je idiote kop naar je medeleerlingen gericht, zodat ze zich een goed beeld kunnen vormen van het omgekeerde, namelijk de gedoemde mislukkeling.'
Terwijl haar woorden zich door mijn ziel brandden, maakte een vreselijke veronderstelling zich meester van mijn gedachten. Beschikte die teef misschien over dezelfde gave als ik, en was ze, God weet waarom en hoe, getuige geweest van de scène die mijn dromen had vernietigd? Had ze misschien, terwijl Tostao en Esmeralda bezig waren om met hun gevrij mijn hart plat te trappen, van leedvermaak achter mijn rug staan grinniken en was mij voor de klas roepen en vervolgens de vernieling in praten misschien haar duivels plan om het mes nog paar keer in de onheelbare wonde om te draaien? Waarom? Wat had ik het mens misdaan, dat ik zo'n onmenselijke straf verdiende? Was ik een zoveel grotere ezel in de klas dan de meerderheid van mijn klasgenoten?
Opnieuw bleef ik alle antwoorden schuldig. De rest van het uur stond ik als pispaal voor de klas, met de walgelijke smaak van vernedering in mijn mond en in staat het plezier dat in jufrouw Andrade's binnenste feestvierde, op te snuiven alsof ik in een hondendrol had getrapt.
Naarmate het uur vorderde, veranderden ook de blikken van de klas. Hadden sommigen me in het begin nog met enige bewondering aangegaapt, met het verstrijken van de minuten was ook bij hen het gif van het wiskundegenie haar woorden in werking getreden en was ik inderdaad een zielig voorwerp van mislukking geworden; net als voor de anderen, de reetlikkers en de pluimstrijkers, die me van in het begin met dezelfde minachting als hun geliefde juf hadden aangekeken of simpelweg genegeerd.
Toen uiteindelijk de bel ging en ik een gevoel van bevrijding van mijn foltering gewaar had moeten worden, was ik zodanig vervuld van frustratie en verdriet dat ik nog maar één woord in mijn gedachten had. En dat woord, dat als een toorts in mijn lege, verduisterde schedel begon te branden, was: wraak!

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  revenge is a dish best served cold. Ik kijk ernaar uit.
  Grts.
  koyaanisqatsi: but it will be a hot one!!!
  thnks
 • sproet
  altijd spijt dat ik niet verder kan lezen. ik zou dit in één ruk willen uitlezen.
  een heel herkenbare inhoud! (toch voor mij)

  liefs, trees

  ps: ik ben wel de laatste die iemand op foutjes mag wijzen, maar woordjes tekort dat merk ik dus wel op en met deze: in de tweede alinea ontbreekt het woordje 'bent'.
  koyaanisqatsi: thnks
  xx
 • miepe
  ik ben als Ensor Buscapé en kijk door je heen en zie... je zal nu op dees fb een zinvol geven en thnks (zonder kruisjes!) schrijven.

  vind je verhaal leuk om lezen
  koyaanisqatsi: je bent als Ensor Bsucapé... ??? Ik zou het je niet aanraden... :-)
 • aquaangel
  door alle toestanden ben ik nu wel heel erg achtergeraakt met lezen.. dit deel smaakt weer prima
  koyaanisqatsi: laat het u smaken, jongedame
 • Magdalena
  ocharme!!
  afgrijselijk verschrikkelijk

  héél erg inleefbaar en schitterend geschreven.
  koyaanisqatsi: thnks
 • Wee
  Top!
  x
  koyaanisqatsi: ;-)
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .