writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Penseeltrekken van Ensor Buscapé (30 - Snode Plannen. Nu ja...)

door koyaanisqatsi

Natuurlijk, nu ik een beetje ouder en wijzer ben, weet ik ook wel dat ik me toen beter had kunnen concentreren op het verwerken van mijn verdriet in plaats van het zinnen op wraak op een schooljuf, die niets anders had gedaan dan het in de vorm van pedagogisch onverantwoorde beledigingen uitbraken van haar onmacht om een wiskundige ramp om te turnen tot een rekenkundig grootmeester. Maar mijn pijn en woede waren te groot, te wild, te woest om in een verlichte vlaag van bezinning tot bedaren te komen. Iemand moest bloeden voor het mij aangedane leed, en vermits Tostao hoe dan ook mijn broer was, en ik op Esmeralda verliefd bleef ook al zou zij met de hele stad in de koffer duiken, lag het voor de hand dat jufrouw Andrade het kind van de rekening moest worden.
Na de laatste schoolbel zette ik me aan de overkant van de schoolpoort op een blok beton die daar ooit zonder verklaarbare reden was neergeploft. Ik had nog geen flauw idee van hoe mijn wraakactie er zou uitzien en wist eerlijk gezegd van geen hout pijlen maken.
Toen Tostao en Frelimo door de schoolpoort kwamen en me toewuifden, kreeg ik een krop in mijn keel. Laf als ik was, stak ik mijn hand op en wuifde glimlachend terug alsof er niets aan de hand was; en dat, terwijl ik mijn broer in werkelijkheid naar de strot had willen vliegen.
De egoïstische schoft! Hij kon alle meiden van zijn leeftijd krijgen, maar nee, hij moest het aanleggen met een meisje dat een pak jonger en, bovendien, het voorwerp van grenzeloze aanbidding van zijn kleine broertje was. De smeerlap, de smerige, pedofiele smeerlap! Speelde liever met een grietje waarvan de borsten weinig meer dan zwellende knoppen waren en waarvan het schaamhaar nog maar net enig bezienswaardig volume had aangenomen dan zich te verkneukelen aan meiden die zichzelf al met recht en reden vrouw mochten noemen, die al kennis hadden van het maandelijkse ongemak van menstruatie en zich bewust waren van hun vruchtbaarheid.
'Zie hem daar gaan,' gromde ik tegen mezelf, 'waarschijnlijk op weg naar mijn godin, om haar lichaam te betasten en misbruik te maken van haar opwinding om zijn leuter te laten verwennen. En die Frelimo, die broer van haar die maar laat betijen, gooit zijn jongere zusje zomaar, als een ordinaire pooier, te grabbel aan zijn vriend. Wat een stel, die twee, wat een stel!'
Ik was bijna blij dat meteen daarna mijn slachtoffer kwam opdagen; anders was ik waarschijnlijk beginnen stikken in een ingeslikte stortvloed van verwensingen.
Jufrouw Andrade stapte gezwind door, opgejaagd door een haast waarvoor ik geen reden zag, tenzij die feeks nu ook al in staat was mijn gedachten te lezen en zich, beducht om mijn wraak, zo snel mogelijk uit de voeten wilde maken.
Vermits mijn wraakactie nog steeds het stadium van intentie niet had overstegen, besloot ik evenwel alle risico's te nemen en haar, ondanks haar al dan niet vermeende bovennatuurlijke gaven, achterna te gaan.
Van koelbloedigheid was beslist geen sprake. Mijn tikker ging tekeer als gek, mijn benen trilden, en mijn keel was droog als kurk. Ik verwachtte dat jufrouw Andrade zich ieder ogenblik zou omkeren om regelrecht op me toe te stappen en me toe te snauwen: 'Haal je maar geen gekke dingen in je hoofd, Ensor Buscapé, want ik weet alles van je: van je zielige, stiekeme geruk met smerige blaadjes voor je neus tot je gegluur naar badende, jonge meisjes. En als het moet, maak ik alles openbaar en laat ik geen spaander van je heel!'
En toch volhardde ik in de boosheid, bleef ik haar volgen met de vastberadenheid van een detective die een overspelige vrouw op de hielen zat, en snakkend naar een wraakoefening die mijn pijn en verdriet zou omzetten in louter sadistisch genot.

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  dit is gewoon snakken naar het vervolg...

  liefs, trees
  koyaanisqatsi: dat wordt nochtans niet smakelijk...
 • Julien_Maleur
  Graag gelezen en nieuwsgierig naar het vervolg. De afgunst ten aanzien van grotere broer boeit. De toestand met de juffrouw is heel herkenbaar.
  vg
  JM
  koyaanisqatsi: Ja, ik denk dat zowat iedereen zich in die wiskunde-ellende herkent... ;-)
 • Mephistopheles
  Fantastisch stuk. Ik kijk eveneens uit naar het vervolg.
  grts.
  koyaanisqatsi: thanks Mephisto... 't gaat er wel wat onnozeler aan toe dan in jouw verhalen maar... als het maar fun is, nietwaar?
 • miepe
  prlw!
  graag gelezen
  koyaanisqatsi: prlw???
 • aquaangel
  ach ik loop maar 17 delen achter :)

  graag komen lezen hoor... xx
  koyaanisqatsi: er zijn er die alles achter lopen... LOL
 • Magdalena
  schitterend hoe jij erin slaagt Ensor begrijpelijk te maken, compleet inleven kunt opwekken!
  koyaanisqatsi: Gelukkig is hij niet autobiografisch... :-)
 • Wee
  Hij heeft een groot geweten ...
  x
  koyaanisqatsi: Zijn creator daarentegen... ;-)
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .