writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De scheiding - (65)

door Julien_Maleur

Hfdst 22.

Lisa heeft haar zoontje nu al een paar dagen terug. Ze is echter nog niet vergeten hoe ze hem miste toen hij met zijn vader verdwenen was. Ze voelt nog de wanhoop. Zo iets wil ze niet meer meemaken. Straks komt de advocaat. Haar vader heeft hem ontboden. Ze zal hem opdragen om in een nieuw kortgeding de afschaffing van het bezoekrecht van haar man te bepleiten. Dit is niet haar idee. Zij is al tevreden dat haar kind terug is. Haar vader heeft haar echter overtuigd.
'Je moet dit doen' heeft hij gezegd, 'Na wat hij jou heeft aangedaan kun je hem toch niet meer vertrouwen. Stel dat hij met Bartje voorgoed verdwijnt.'
'Denk je?' had ze geantwoord. Ze dacht niet dat Michel zo iets zou doen. Hij had haar zoon toch na enkele dagen terug gebracht. Ze vond het verschrikkelijk hoe hij toen door de politie brutaal werd gearresteerd. Dat had ze niet gewild. En ze vond het overdreven dat hij werd aangehouden en in de gevangenis gestopt. Maar na verloop van tijd had ze er zich mee verzoend. Het was uiteindelijk zijn schuld. Hij had haar zoon maar niet moeten ontvoeren. Het was zijn verdiende straf omdat hij haar zo veel verdriet had gedaan, omdat hij haar in de onrust had gelaten. En hoe langer ze er over nadacht, hoe harder ze overtuigd raakte dat haar man haar medelijden niet verdiende.
Als de deurbel rinkelt, legt ze het tijdschrift neer, waarin ze zit te lezen. De 'Allemaal goede dag' blijkt weer helemaal vol roddels over menig bekende Vlaming. Op pagina vier staat ook een kort artikel over de ontvoering van Bartje. De titel luidt: Journalist Michel Vandam in de gevangenis na ontvoering van zijn eigen zoon. Blijkbaar is haar man al bekend genoeg om onderwerp te zijn voor dit roddelblad.
Als haar moeder, samen met meester Lahousse, de leefkamer binnen komt, groet ze haar advocaat, loopt hem tegemoet en drukt hem de hand.
'En? Hoe maak je het nu?' vraagt deze.
'Het gaat wel!' antwoordt ze. Dan nemen ze plaats aan de tafel.
'Iets drinken?'
'Geef mij maar iets fris.'
'Heb je niet liever koffie met een gebakje? Ik heb er juist gemaakt.' mengt Lisa's moeder zich nu in het gesprek.
'Verse koffie is ook goed. Doe maar.'
Meester Lahousse is zelf onlangs gescheiden. Hij is vooraan in de dertig en heeft bijval bij de vrouwen. Hij is dan ook een mooie man met een succesrijke carrière. Ook op Lisa maakt hij indruk. Maar ook zij is niet onaardig om naar te kijken, wat meester Lahousse duidelijk laat merken.
'Gaat het nu al een beetje? Hoe maakt je zoontje het? Is hij niet te veel getraumatiseerd door het gebeuren?'
Ze weet niet goed wat te antwoorden. Ze is niet echt op haar gemak in het gezelschap van deze verleidelijke man. Na enige aarzeling zegt ze:
'Met mij gaat het. Mijn zoontje is echter nog altijd diep onder de indruk van het brutale politieoptreden. Hij weent vaak en als ik hem probeer te troosten, dan vraagt hij mij waarom zijn papa door de politie werd meegenomen en waarom papa die handboeien aan moest.'
'Het jongetje heeft het gebeuren dus niet verwerkt. Spijtig.'
Meester Lahousse schudt meewarend het hoofd. Dat is nu precies wat hij vreesde. Enfin! Het was niet zijn idee om de politie erbij te betrekken. Haar vader had dit geëist. En ja, hij betaalde het honorarium. De klant is nu eenmaal koning.
'Het komt allemaal wel goed.' zegt hij sussend.
Op dat ogenblik komt Lisa's vader hen vervoegen. Het is alsof meester Lahousse hier op heeft gewacht.
'En? Wat kan ik voor jullie doen? Waarom willen jullie een bijkomend vonnis in kortgeding?
'Kort en bondig' zegt Lisa's vader,'mijn dochter wil met haar zoontje opnieuw de echtelijke woning kunnen betrekken in afwachting van een definitieve regeling. Haar man mag haar daar niet komen lastig vallen. Ze wil ook de afschaffing van het bezoekrecht. En ze wil alimentatiegeld voor zichzelf en haar kind.'
Lisa zegt geen woord terwijl haar vader spreekt. Als hij stopt met praten, legt Meester Lahousse zijn hand op haar arm en vraagt:
'Is dat wat je wenst, Lisa?'
'Ja!', zegt ze.
Haar vader knikt goedkeurend.

**
(wordt vervolgd)


 

feedback van andere lezers

 • DeKoeneRidder
  Prachtig verteld. Ik lees ze met pijn.

  Gr. DKR
  Julien_Maleur: Dank je DKR.
  Vg
  JM
 • sproet
  jammer genoeg, een realistisch gegeven, goed neergezet!

  liefs, trees
  Julien_Maleur: dank je Trees.
  groetjes
  JM
 • henny
  Dat gemanupuleer van die vader. Zo triest...
  Julien_Maleur: Dank je Henny. Ja, te dikwijls is een derde partij de grote oorzaak van problemen tussen geliefden en echtgenoten.
  groetjes
  JM
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .