writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

date met Céline (5)

door Mephistopheles


Het wachten op de wijn begon m'n keel uit te hangen. Het was een kwartier geleden dat we die fles besteld hadden en nog steeds was de kelner er niet mee komen opdagen. Ik was ervan overtuigd dat-ie 't deed om me te treiteren. En telkens als-ie passeerde schonk-ie Céline die typische glimlach van 'm. Die smeulende grijns die zei: 'hey liefje, heb je de Vesuvius ooit al eens gezien? Die zit in m'n broek. Wil je m' eens proeven?', gevolgd door Céline's reactie die eveneens een glimlach inhield, eentje die zei: 'tuurlijk wil ik die Vesuvius van je wel eens proeven. Kom maar op, lieverd, ram 't ding er maar in.'
Ik balde m'n vuist. Als hij me nog lang ging uitdagen dan ging ik 'm knock-out meppen, vastbinden en naar Napels voeren. En dan zou ik 'm met veel plezier de echte Vesuvius door z'n strot rammen.

Maar uiteindelijk kwam hij dan toch opdagen met die fles wijn, uiteraard met dat glimlachje van 'm op en neer huppelend op z'n lippen die hij telkens weer bevochtigde door er met z'n tong over te likken wanneer hij in aantocht was. En weet je wat-ie toen deed? Hij schonk Céline's glas in en liet haar proeven van die smurrie, om het haar te laten goedkeuren. Ze knikte, zei dat het in orde was en schonk 'm opnieuw een glimlachje. De godverdomde wereld verging van terrorisme en ellende en die twee zaten daar maar te glimlachen alsof het leven één grote slagroomtaart was.
'Wenst meneer ook eens te proeven vooraleer hij de fles aanvaard?' vroeg de ober tenslotte. Maar hij vroeg het niet aan mij, neen hoor, hij vroeg het aan Céline, alsof ik d'r hond was die geen eigen mening had en z'n beslissingen door haar liet nemen. Ze keek me aan en vroeg of ik wilde proeven.
'Als ik mag van jou dan wil ik wel eens proeven, mammie', zei ik met een spottend kinderstemmetje.
'Laat m' maar eens proeven', zei ze tegen die Italiaan die een beetje wijn in m'n glas kieperde. Wijn proeven doe je natuurlijk door eraan te ruiken, wat met dat glas te klutsen en er uiteindelijk slechts lichtjes van te nippen en al dat andere domme gedoe, dus nam ik 't glas, kapte de inhoud in één enkele teug doorheen m'n keelgat, zei dat 't goed was, pakte de fles uit handen van de kelner, vulde m'n glas opnieuw tot het bijna overliep en zoop die zooi ook leeg. De Italiaan en Céline wisselden blikken. Hooghartige blikken met de geur van snobisme. Door de waanzinnige praat waarop ik Céline eerder op de avond getrakteerd had en de verontwaardiging die zich van haar meester had gemaakt bij het aanhoren daarvan wist ik dat ze me afgeschreven had, om maar te zwijgen van de kleine attenties van onze kelner die haar overduidelijk wel bevielen. Dus kon 't me allemaal geen zier meer schelen en deed ik gewoon waar ik zin in had.

Toen de ober ons dan eindelijk weer met rust liet, wegparaderend als een kip die een gouden ei probeerde te leggen, schonk ik de glazen nog eens vol. Céline bedankte me en hief t'hare in de hoogte.
'Waarop zullen we drinken?' vroeg ze me.
'Op de Vesuvius', antwoordde ik cynisch, 'hoe sneller die rotberg uitbarst hoe sneller we van Napels verlost zijn. Dat-ie 't al die ellendelingen maar n's goed moeilijk maakt!'
'Wat dacht je van vrede over de hele wereld?' stelde ze voor, m'n opmerking negerend.
Ik krabde ongeïnteresseerd aan m'n achterste, wat beantwoord werd met een zucht van Céline.
'Wat heb jij tegen Napels?'
'Wat heb jij voor Napels?' reageerde ik.
'Da's toch een mooie stad?'
'Hoe weet je dat? Ben je d'er geweest?'
Ze schudde haar hoofd.
'Hoe kan je dan weten dat Napels een mooie stad is als je er nog nooit geweest bent?' vroeg ik.
'Heb ik eens gelezen in een boekje', kwam haar reactie, 'zeg me nu eens, wat heb jij tegen Napels?'
'Ik vind het een kutstad.'
'Hoe weet je dat dan?'
'Heb ik eens gelezen in een boekje.'

'Je kan toch niet van me verlangen dat ik op de vernietiging van een ganse stad ga toosten?', zei Céline. Weer die verontwaardiging in haar stem. Weer die geshockeerde uitdrukking. Weer dat vredelievende gedoe van haar. Veertig jaar geleden was 't allicht een hippie geweest.
'Oké oké', antwoordde ik, 'jij je zin. We zullen drinken op wereldvrede. Het komt er toch nooit van, maar goed, jij je godverdomde zin!'
We klonken. Céline nipte bescheiden van haar glas. Ik sloeg 't mijne achterover en vulde 't nog een keertje. De drugs raasde nog steeds door m'n lichaam. Evenals ergernis, verveling, en nog steeds dat onbeantwoorde vraagteken dat vroeg waarom ik niet gewoon thuis was gebleven.

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Hahaha dit is echt een heel bijzondere date! Céline en de ober zouden een beter koppel zijn, allebei griezels!

  Groet,
  Greta
  Mephistopheles: Wat mij betreft mogen ze met z'n beiden in de Vesuvius springen.
  grts.
 • jan
  jullie zijn duidelijk tegenpolen, dit gaat de goede kant op John!

  grts
  Mephistopheles: Ik wist het al vanaf het prille begin dat het ging mislopen, toch ging ik er heen. Waarom toch vraag ik me nu af. De wijn was in elk geval best te zuipen.
  grts.
 • killea
  Absolutely brilliant!!
  xx
  j
  Mephistopheles: At least the wine was satisfactory.
  grts.
 • fredvanderwal
  prima story
  erg benieuwd hoe het verder gaat!
  Mephistopheles: Bedankt. Blij dat het je bevalt.
  grts.
 • Magdalena
  Schitterend. Als die twee nu bijeen blijven en zo snel mogelijk ergens privé naar muziek gaan luisteren zit het écht goed. Tegenpolen die voor elkaar vallen: grootste risico maar ook: grootste intensiteit.

  Ik ben aan het duimen dat je hier een goed vervolg aan weeft...

  XXXX
  Mephistopheles: Het einde is in zicht maar de dramatiek nog lang niet.
  bedankt voor het lezen.
  grts.
 • eisenik
  ken ook sinds kort een Céline =)

  Mephistopheles: Hopelijk is het dezelfde niet anders kom je best niet in de buurt van Italianen.
  grts.
 • koyaanisqatsi
  Prachtige scène, weer pure Bukowski, of mag ik zeggen (?): pure Mephisto!

  btw... Napels is te gek om los te lopen!
  Mephistopheles: Nooit in Napels geweest. Gezien de afvalcrisis die er een tijdje geleden losgebarsten is lijkt het me niet zo'n goed idee, maar goed, je weet uiteindelijk nooit wat de toekomst brengt.
  grts.
 • Hoeselaar
  Het is toch niet die Celine die ik in consert zag, ook een pittige dame

  Willy
  Mephistopheles: Ik weet het niet, waarschijnlijk niet. Céline was een lieve meid maar ze was veel te serieus. Ik lach graag en met haar erbij was het niet zo evident.
  grts.
 • Rob
  Gedachten, geknoopt aan een enkele blik..is paranoïde de juiste term?
  Mephistopheles: paranoia...hmm...ja, daar zit wel wat in.
  grts.
 • henny
  Hahaha! Ik was al bang dat je de ober aan zou vliegen.
  Mephistopheles: Nee man, te veel getuigen
 • DeKoeneRidder
  Hey Mephis,

  Ik heb bij lazarus blues 3 p/o niet uitstekend aangekruisd...Sorry man!!!

  Greets, BB Koene
  Mephistopheles: Geeft niet, Ridder, ongelukjes kunnen gebeuren, dat zijn m'n vader ook toen ik hem vroeg waarom hij me verwekt had haha
  grts.
 • sproet
  je merkt als je dit leest dat je in het verhaal zit als je het schrijft.

  liefs, trees
  Mephistopheles: Meestal zie ik het allemaal gebeuren alsof het gisteren was
  grts.
 • jack
  Hahaha, dit is het verhaal van de truc met de anus en de wijnfles, niet? Das het eerste dat k van je las en t liet een positieve indruk na ;) Je gedrag tgo kelners bevalt me ten zeerste.
  Mephistopheles: Je had die kelner z'n bek moeten zien toen hij de teut van de fles die ik in m'n reet gepropt had tegen z'n neus hield om te testen of er daadwerkelijk een geurtje aan zat of niet, hahahaha dat was geweldig.
  Dat wijnflesgrapje is trouwen niet mijn eigen creatie. Zakk Wylde, de gitarist van Black Label Society en Ozzy Osbourne heeft die stunt met die wijfles ooit eens gedaan. Heb er toen eens over gelezen in de Aardschok of Classic Rock (weet niet precies meer welk van de twee het was) en uiteraard wilde ik dat trukje zelf ook eens testen...
 • Wee
  Nou, 't wordt niets, da's duidelijk.
  Je hp is idd ook wel een beetje een lul (sorry!) maar zij is veel
  te soft. Ik heb zin om haar én die kelner te slaan.
  Super geschreven!
  x
  Mephistopheles: was mijn bewuste bedoeling om hp een lul te maken. Ik ben meer gefascineerd door de antiheld
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 1 lid: dovan.