writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

het godsdeeltje-flarf

door yellow

sommige vragen zich af wat een Godsdeeltje is, ik tracht hier een korte tekst weer te geven over het Godsdeeltje

Het godsdeeltje
(Geschreven door Aart Deddens)

Natuurkundigen aller landen zijn in de ban van de ring onder Geneve, die het bewijs moet leveren voor het bestaan van het Higgsdeeltje, of godsdeeltje, zoals het is gaan heten. Het godsdeeltje is de Lückenfüller in de bigbangtheorie en wordt verantwoordelijk gehouden voor het feit dat materie massa heeft. Om dit deeltje waar te kunnen nemen worden protonen op ongeveer lichtsnelheid gebracht in een ondergrondse cirkelbaan van 27 km bij een temperatuur die grenst aan het absolute nulpunt, waarna ze met elkaar moeten botsen; een nieuwe big bang waarin het godsdeeltje geacht wordt vrij te komen. Deze tent van Circus Cern heeft zes miljard euro gekost. Afschrijving 1 euro per jaar als je kosmisch rekent vanaf het begin. Bovendien een investering die in een split second kan worden terugverdiend als er een nieuwe big bang wordt gerealiseerd.

Ik vind het een koopje. De splitsing van Vlaanderen en Wallonië kost meer. België is een grote bak met protonen die botsen en elkaar afstoten, alleen de snelheid waarmee dat gebeurt is te laag waardoor het voor de wetenschap niet interessant is.

Waar ik nu op wacht is een weddenschap, een goede traditie onder christenen die begonnen is bij Pascal (Ja heb je, nee kun je krijgen. Het is irrationeel om eeuwig leven te verspelen door er niet op in te zetten), wat zeg ik, die teruggaat op Elia en Baälpriesters op de Karmel. Als creationisten en fysici lef hebben melden ze zich bij de Engelse bookmakers en verbinden een geldbedrag aan de voorspellende waarde van hun theorie. Wat zal de uitkomst zijn? Zullen de creationisten zeggen: "Krijg nou de Higg! Het godsdeeltje bestaat!" of zullen de natuurkundigen uitroepen: "Lieve help, het godsdeeltje bestaat niet. Straks bestaat het godsgeheeltje!"

Fysicus Auke Pieter Colijn laat zich niet gek maken en heeft mijn hart gestolen. In het journaal zei hij: "Ik hoop dat het godsdeeltje niet gevonden wordt." Aan zo'n man heb je niks bij de sponsoraanvraag voor de bouw van een deeltjesversneller, maar waarschijnlijk wel bij het interpreteren van de resultaten.

Waren er maar meer theologen die zeiden: "Ik hoop dat de gaten in mijn theorie niet worden gedicht en dat mijn Godsbeeld niet klopt". Er was er in ieder geval één: Karl Barth. Geen wonder dat zijn 'Römerbrief' onder het stof vandaan is gehaald en onlangs in het Nederlands werd vertaald. In het volgende nummer meer over hem, als de knal in Geneve althans niet te groot is gebleken.

tot zover de verklaring van Aart Deddens....


Dit is moeilijke materie, waar het kort op neerkomt is dat wetenschappers verklaringen zoeken
naar de energie dat alle leven doet ontstaan, zij willen er absoluut een wetenschappelijke verklaring
voor vinden. Misschien moeten we daar gaan zoeken als we nadenken over God, bestaat hij en is hij eigenlijk een persoon of is dat wat mensen ervan maken?

Ik kan ook beginnen over de eindigheid van het heelal maar dat zou ons tot in het oneindige drijven
en ik wil u ook niet lastig flarfen....

Yellow/09-12-2008

 

feedback van andere lezers

 • DeKoeneRidder
  Heel goed maat!!! Mijn idee om het hoe wat en waar van ons dicht en schrijfwerk blijkt leuk werk op te leveren dat ook nog eens leerzaam is!

  Gr. DKR
  yellow: dank u, ja een goed idee, ik las ze, zal latger nog reactie geven ridder maar moet nu efkes gaan kuisen,
  groet,
  marc
 • Mistaker
  Leuk, al kan het volgens mij nog wat 'flarfiger' door wat meer zoektermen te gebruiken. Maar wie ben ik? Het is gewoon een leuke flarf die tot nadenken stemt ook nog!

  Groet,
  Greta
  yellow: Ik heb er flarf bij gezet omdat ik een tekst van google gebruikte om iets duidelijk te willen maken maar een echte echte flarf kan je het volgens mij niet noemen,
  bedankt voor je reactie Greta
  groetjes,
  Marc
 • jan
  ja marc, een provisieflarf, eentje om te bewaren!

  in ieder geval als er flarf is daarboven gaan we eens goed flurfen daar, dat deeltje vinden ze hopelijk nooit!

  grts
  yellow: Ik hoop het ook of we zijn naar de haaien geflarfd :)
 • otiske
  Heel leuk geflarft.
  Knap gedaan, groetjes.
  yellow: bedankt otiske :)
  groetjes,
  Marc
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .