writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Er is geen plaats in de herberg...

door sproet

Het is een eeuwenoud verhaal: 'er is geen plaats in de herberg!'
Een hoogzwangere vrouw zocht een veilige plek om te bevallen, maar nergens zag men de angst in de ogen van de vrouw. Men zag niet de zorg van de man die haar vergezelde. Ze waren gewone mensenkinderen, zoals jij en ik op zoek naar geborgenheid. Ze namen niet deel aan het vermaak in de gelagzalen, ze bezaten geen geld en ze werden geweigerd. Uitgestoten uit de maatschappij, geen plaats voor hen in de herberg. En ik…wat doe ik?

Hoe vaak weiger ik het niet om anderen te laten aanschuiven aan mijn tafel, uit vrees zelf iets te kort te hebben. Hoe vaak is er geen plaats in mijn herberg, omdat ik je niet sympathiek vind? Ik hou mijn deur gesloten voor jouw problemen, omdat ik al genoeg heb aan mijn zorgen.
Straks, dan plaats ik de kalkoen in de oven en neurie ik: 'Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil…' en natuurlijk reken ik me onder de mensen van goede wil. Ik verlang alleen dat jou goede wil in mijn voordeel uitdraait, dan mag je gegarandeerd binnen in mijn herberg. De beste plaats zal ik voor jou reserveren, maar oh wee als je op mijn tenen getrapt hebt. Stel nu dat je een andere mening hebt dan de mijne, denk je dan dat ik mijn kalkoen met jou zal delen? Kortaf krijg je te horen: 'geen plaats in de herberg!'

Ik ben er me van bewust, dat ik al heel wat mensen buitengesloten heb, op kleur, rang, voorkomen, klank…maar altijd verlangde ik, dat ik een plaats in de herberg zou krijgen. Waarom krijgt de ene mens het gemakkelijker voor elkaar om alle deuren voor hem te laten opengaan? Klopt het dat een andere, die er ook negen maand overdeed, om geboren te worden, uitgesloten wordt? Ik pleit schuldig en ik voel me niet beter dan een andere, maar het is zo verdomd moeilijk om de mens achter de mens te blijven zien. In eenieder schuilt het verlangen om geliefd te zijn, maar niet iedereen zingt het lied zoals ik zou willen horen. Te vaak sluit ik me af om toch maar niet de nood van de andere te hoeven zien. Gemakzucht, egoïsme, luiheid en ook vaak of meestal angst. Angst, als ik anders reageer dan de meesten, zal er dan nog plaats voor mij zijn in de herberg?
De zin hamert in mijn hoofd en ik kan er over grappen: ik heb geen herberg en laat al staan dat ik plaats zou hebben!
Was het maar zo eenvoudig, maar de kern is een eeuwenoud verhaal: 'er is geen plaats in de herberg!'
Verdwijn en laat me enkel met vrienden rond de dis zitten, maar horen niet alle mensen tot deze wereld?
Zouden ze van de wereld niet beter één grote herberg maken, dan is er plaats voor iedereen zonder onderscheid van rang of stand.
Als ik op kerstavond de kalkoen in de oven schuif, zal ik neuriën: 'vrede aan alle mensen in werelds grootste herberg, de stal van Bethlehem!' Als eenieder dan zijn plek heeft gevonden zal ik roepen: 'tournee general…' en de kerstster boven de stal zal zijn licht verspreiden naar alle mensenharten. Heel even zal er plaats zijn voor iedereen in de herberg!

 

feedback van andere lezers

 • Kalendergedicht
  Nonkel Pater had het niet beter kunnen zeggen ... :-)

  Alle gekheid op een stokje, Trees ... ik vind het goed geschreven (in jouw geheel eigen stijl ... ik lees het graag).
  Het onderwerp vind ik zelf gedurft ... al is de boodschap natuurlijk mooi !

  Misschien een onderwerp tot gesprek in het Leffe Café ?

  Liefs,
  Inner
  sproet: ik zal toch eens een reunie moeten organiseren in dat Leffe Café.
  het onderwerp is een maatschappelijk fenomeen en jammer genoeg realiteit. ook ik behoor tot de medeplichtigen.

  liefs, trees
 • jan
  het zullen geen stamgasten geweest zijn...

  triest maar zo gaat het

  grts
  sproet: ik weet het jan, het is dagelijkse realiteit en het is een 'eeuwenoud verhaal'.

  liefs, trees
 • Rob
  Dat zal pas gebeuren als er dreiging van buitenaf komt.
  **loert over de rand**
  http://www.nasm.si.edu/collections/imagery/apollo/AS08/images/AS8-14-2384.jpg
  sproet: jammer dat idd de dreiging van buitenaf hoeft te komen. dat wij mensen het niet onderling kunnen oplossen.

  liefs, trees
 • Ghislaine
  Ben ik blij dat ik op de stoep mag blijven staan. Liever een eenzaat dan door mensen gehaat. Nou veel verschil maakt het toch niet uit. Ik word gehaat, zeker in uniform hahaha.
  sproet: als ik jou op de stoep zou zien staan, dan haal ik je binnen en trakteer je op een glas. (water natuurlijk als je in uniform bent)

  liefs, trees
 • koyaanisqatsi
  weinig aan toe te voegen eigenlijk... ZEER MENSELIJK stukje
  sproet: het verhaal des mensen, idd!

  liefs, trees
 • Mephistopheles
  als jij 'tournee general' roept en daadwerkelijk een rondje geeft dan wil ik wel eens een kijkje komen nemen in die herberg..
  sproet: ik stuur je een uitnodiging als het ooit zo ver komt. het tweede rondje is dan voor jou!

  liefs, trees
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .