writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De scheiding - (73)

door Julien_Maleur


Michel werkt nu al twee weken in restaurant 'De gulle lepel', vlak bij de dierentuin van Antwerpen en het centraal station. Het telefoontje van de sociale assistente heeft zijn doel niet gemist. De restauranthouder heeft hem zonder veel plichtplegingen aan het werk gezet. Michel moet zorgen voor de afwas en het kuisen van keuken en restaurant. Soms ook moet hij bestelde goederen afhalen of wordt hij met nog andere klussen bedacht.
'Zo lang je doet wat ik zeg en je klaagt niet over te weinig loon en te weinig slaap, heb je hier werk zo lang je wilt.'
Met deze woorden werd Michel verwelkomd in dit befaamde restaurant.
Hij heeft deze baan met tegenzin aangenomen. Wat kon hij anders doen? Rijk zal hij er niet van worden. Elke euro is welkom. Hij hoopt echter zo vlug mogelijk een andere, meer bij hem passende en beter betaalde betrekking te vinden. De vele vruchteloze telefoontjes met betrekking tot diverse werkaanbiedingen maken hem echter chagrijnig en boos. Of hij nu bezig is of niets doet, altijd spookt het in zijn hoofd: het is allemaal de schuld van Lisa. Zij heeft mij alles afgenomen. Zij is de oorzaak van al de vernederingen die ik moet ondergaan. Hoe ben ik ooit op dat mens verliefd kunnen worden? Terwijl hij zo voortdurend aan haar denkt, groeit een immense afkeer voor de vrouw met wie hij is getrouwd. Naarmate de dagen verstrijken neemt zijn boosheid toe. Ze heeft hem te veel verdriet aangedaan. Hij werd te erg door haar bedrogen. Wat zag hij toch in haar? Hij had haar beter nooit ontmoet.


Zaterdagavond eenentwintig uur. Het is rustig in restaurant 'De gulle lepel'. Er zijn nog bijna geen klanten. Zijn taak zit er voorlopig op. De tafeltjes zijn gedekt, de nodige reservaties aangebracht. Het hele restaurant ligt er kraaknet bij. In afwachting dat vuile borden, glazen en couverts gewassen moeten worden, neemt hij een rustpauze en slaat zonder veel aandacht het binnenkomen van de gasten gade. Plots wordt zijn aandacht gewekt. Is dat niet zijn vrouw, die haar jas afgeeft aan de vestiairedame? Jawel, het is Lisa. Wat komt zij hier verdomme doen? Natuurlijk! Zij heeft geen geldgebrek! Twee dagen geleden heeft hij haar voor het eerst alimentatie gestort. Dat is trouwens de reden waarom hij opnieuw krap bij kas zit.
Het verschijnen van zijn vrouw in dit peperdure restaurant maakt Michel opstandig. Terwijl hij als een ongeschoolde sukkelaar de meest frustrerende karweitjes uit voert om de alimentatie te kunnen betalen en om toch gedeeltelijk in zijn onderhoud te kunnen voorzien, voert mevrouw blijkbaar grote sier. Bovendien heeft ze haar verstoten echtgenoot blijkbaar al ingeruild voor een ander, want ze is in het gezelschap van een vrij jonge man, vermoedelijk tussen de vijfendertig en veertig jaren oud. Hij draagt een maatpak van Armani. Wie is die man? Hij komt Michel bekend voor. Michel blijft hen observeren, nadat ze plaats hebben genomen aan een tafeltje, een beetje afgezonderd van de rest. De man intrigeert hem. Plots weet hij het weer. Hij is Lisa's advocaat. En ze zijn hier duidelijk niet om over zaken te praten. Ze lijken wel twee geliefden tijdens een romantisch etentje. De intieme sfeer maakt Michel opstandig. Hij is jaloers zonder dat hij het beseft. Dan wordt hij woedend. Lisa betaalt haar raadsman dus blijkbaar in natuur! Hij echter moet zich tevreden stellen met een pro Deo advocaat. Meer kan hij niet betalen. Hij herinnert zich de voorbije jaren met zijn vrouw. Hij wil niet denken aan het geluk dat ze samen hadden. Al het goede heeft hij uit zijn geest gebannen sinds dat laatste kortgeding. Er blijft alleen wrok en woede, steeds opnieuw aangewakkerd. De uitzichtloze situatie waarin hij verkeert maakt het hem onmogelijk om te accepteren dat zijn vrouw een nieuw leven zou beginnen. Daarvoor heeft ze hem gedurende al die jaren te veel verdriet gedaan. Te dikwijls heeft ze zijn talenten miskend. Nooit steunde ze hem bij de uitbouw van zijn carrière. Zijn dromen wilde ze nooit delen.
Uiteindelijk laat ze hem achter als een armoezaaier. Dat zal hij haar nooit kunnen vergeven. Die vernedering, zo veel frustraties, vreten aan zijn hart, terwijl hij Lisa hier ziet genieten, samen met die advocaat. Wat haat hij die man!


(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

 • sproet
  blijf het volgen, maar met enige vertraging in het bijlezen.

  liefs, trees
  Julien_Maleur: Dank je Sproet. Ik heb zelf ook soms vertraging in het publiceren.
  groetjes
  JM
 • Mephistopheles
  De gulle lepel vind ik een grappige restaurantnaam, klinkt in elk geval heel wat beter dan de gierige vork :)
  Leuk stukje, liep even achter met het lezen wegens tijdgebrek maar inmiddels klaar voor het vervolg,
  grts.
  Julien_Maleur: Dank je Mephistopheles.
  grts
  JM
 • henny
  Ik hoop dat hij zich kan beheersen, anders is hij nog verder van huis.
  Julien_Maleur: dank voor te blijven volgen.
  groetjes
  JM
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .