writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het voorjaar komt er aan!

door henny

Ondanks dat het weer druilerig blijft, er nog regelmatig nachtvorst is en de ruitenkrabber nog net niet opgeborgen kan worden. De vogels nog graag gebruik maken van de vetbollen, gestrooide stukjes brood en de eksters komen kijken of er ook wat vleeswaar tussen zit, weet ik; het wordt voorjaar! Dat kan zelfs een recessie niet tegenhouden.
Al enige tijd strooit de wilg stuifmeelzaadjes rond. Knopjes van de katjes ontdoen zich langzaam van haar schutblaadjes.
Maar wat mij vooral opvalt, zijn de vogels. Al een paar dagen hoor ik, in de ochtend, het roekoeren van een duif in de goot boven het slaapkamerraam. Een ander laat zich horen op een lantaarnpaal met een langwerpige kap. Binnenkort dient hij weer als peespaal voor vele duiven in alle soorten en maten. Over een paar weken zitten duiven, op een rij, in een boom te wachten, om gebruik te maken van die lantaarnpaal. Het heeft mij altijd verwonderd hoe geliefd die paal is.
Als ik vroeg de hond uitlaat, zie ik koolmeesjes in de lucht met elkaar vechten. Daarbij kunnen ze behoorlijk kwetteren. Mooi om te zien dat de overwinnaar triomfantelijk in de boom gaat zitten, waar het gevecht begon. Kauwen groeperen zich, nemen een bad in een plas op het braakliggende terrein. Even later vliegt de groep, als op commando, de bomen in.In de struiken hoor ik de merels weer zingen. Ook zij hebben het voorjaar in de bol. Op de schutting jagen mannetjesmerels weer achter de vrouwtjes aan en verjagen de andere mannen.
Eksters versterken hun nesten in de hoge berken. Om beurten komen ze met een takje aan om het in het nest te verwerken. In de verte hoor de vinken weer hun wijsjes slaan.

Nu schrijf ik over het dak van mijn achterburen. Vanuit het raam en tuin kan ik op de zijgevel, dak en dakgoten kijken. Onder het dak, aan de voorkant en de dakgoot huizen meerdere koppels mussen. Op de rand van de goot zit bijna altijd een mannetjes mus. Als ik voorbij kom tjilpt hij volop om zijn aanwezigheid kenbaar te maken.
Nog even en jonge mussen scharrelen in mijn achtertuin, maar vlak voor het uitvliegen komt er weer een spannende tijd. Een paar eksters proberen dan jongen uit het nest te plukken.
Een hoop gekwetter en aanvallen van de ouders is dan het gevolg. Ik verbaas me elke keer dat de mussen het lukt die aanvallers te verdrijven.

De wolken trekken zich weer samen. De lucht wordt donkerder en grijzer. De eerste druppels vallen al weer en enkele glijden langs de ramen.
Toch, het voorjaar komt er aan!

 

feedback van andere lezers

 • GoNo2
  'k Voel het al kriebelen in m'n bloed
  de eeerste lentesignalen doen me goed !
  henny: Ik denk iedereen wel! Nog even en we zitten allemaal weer buiten, in de zon.
 • Mistaker
  Ik heb een bakje met tulpenbolletjes gekocht op de markt, kwestie van in de stemming komen. Nu de zon nog...

  Liefs,
  Greta
  henny: De zon komt. Ik heb hem al besteld. :-d
 • aquaangel
  j dat gevoel had ik nu ook vanmorgen
  ik ruik de lente!
  henny: Ik had het al in het begin van de week. Het duurt alleen even voordat ik het verhaal afgeschreven had.
  Ik heb er zin in!
 • badstop
  Ik heb sneeuwklokjes gezien. Eindelijk heb ik weer sneeuwklokjes gezien.
  henny: Ik de narcissen. Heerlijk weer!
 • Julien_Maleur
  Ik voel al enige tijd de lente in mijn bloed. U bezit duidelijk de kunst van het observeren. Mooi hoe je dit alles beschrijft. Dat de lente maar vlug komt en vooral met zonnig en warm weer. Nochtans: maarse buien; aprilse grillen. We mogen dus nog onaangename oprispingen van koning winter verwachten.
  groetjes
  JM
  henny: Als je voeten niet meer handig zijn en met je handen niet meer uit de voeten kunt, is het jachtige leven ook voorbij.
  Ik deed het altijd al graag, observeren. Nu hoop ik snel weer met Hurbie scootmobiel op stap kan. Binnenkort wordt in de buurt veel gebouwd. Wie weet wat dat voor verhalen oplevert...
 • mephistopheles
  Dat is inderdaad goed nieuws. En na de lente komt de zomer! Joehoe!! Ik heb de zon gemist.
  Leuk stukje
  henny: Ik mis de zon nog steeds, maar gisteren was het weer even cht lente!
 • pieter
  Beste Henny,

  Ik ben er een tijdje uit geweest en toen ik weer terug was, wachtte mij een plezierige verrassing. Jij bent er namelijk ook weer. Jouw stukje is een beetje als die merel die ik onlangs hoorde. Goed dat
  je ook noemt dat het niet alleen maar pais en vree is met die vogels. Soms is het net oorlog, maar wat een schouwspel.
  'Peespaal' is een vondst.
  Liefs,

  Pieter.
  henny: Leuk dat je even kwam lezen! Ik ben blij dat mijn verhaaltje je kon bekoren. Nu geniet ik niet alleen van de vogels, maar ook van al die bloeiende planten en bloesems. Heerlijk hoe dat geurt.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .