writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

6 Mecklenburg- Vorpommern 12 April 1934.

door GoNo2

't Wordt een vroege zomer. Het lijkt wel of de lente er niet aan te pas zal komen in das Reich. De vogels zingen al van 's morgensvroeg hun lied, trekken zich weinig aan van de colonnes streepjespakken die voorbij marcheren in militaire pas.
Harry die de slaap der onschuldigen geslapen heeft, is fris en monter uit z'n bed gestapt.
Na de ochtendgymnastiek trok hij z'n maatpak aan. Beneden wachtte hem geurende koffie met croissants. Hij sloeg terloops z'n blik op de 'Völkische Beobachter'. Op de voorpagina stond de Fuhrer afgebeeld, naar aanleiding van een toespraak die hij zou houden in Munchen. En weer keken die priemende ogen hem aan......
Klokslag 10 uur stopte de zwarte Mercedes voor Hotel Schlosshotel Diedersdorf, een gebouw dat stamde uit 1799. Deze keer hadden ze hem andere bodyguards gestuurd, constateerde hij. Harry nestelde zich behaaglijk op de achterzetel, hield weinig of geen rekening met de lijfwacht die er ook nog in moest. De rit stopte in Mecklenburg-Vorpommern,. Midden in de afgelegen bossen was een werk-en heropvoedingskamp opgezet. Was dit de plaats waar die oude fabriek stond ? Harry zag nergens een spoor van fabriek of wat er voor kon doorgaan. Een hoge SS-officier, SS-Standartenführer - (kolonel ) Brandt genaamd, verwelkomde hem. Het was duidelijk dat er instructies van hogerhand gekomen waren om het hem naar z'n zin te maken.
Honderden Joden waren bezig bomen te kappen, betonnen vloeren te gieten, wegen aan te leggen. Grijze gestreepte boevenpakken en zwarte uniformen met glimmende laarzen. De Untermenschen en de Elite. De hel van Dante. Himler, de grote baas van de SS, had besloten om een nieuwe fabriek uit de grond te stampen, met bijbehorend werkkamp. Heinrich Himler, leider van de machtige SchutzStaffel ( SS ) hoopte ook een graantje mee te pikken uit de toekomstige goudmijn.
Brandt besloot een rondleiding te geven aan Harry B. Down. Maar eerst zouden ze verbroederen en drinken op het succes van de onderneming. Bier und Schnapps. Ze gingen zitten aan de lange eikenhouten tafel die buiten opgesteld stond. Het gezelschap was intussen aangegroeid tot een man of twaalf. Het leek wel een picknick van een militair clubje. Harry voelde zich thuis in deze omgeving, keek er al naar uit om de plak te zwaaien in z'n toekomstige fabriek van rollend materiaal. De drank vloeide zoals een rivier naar de zee, om maar te zeggen, dat er niet op een glas gekeken werd. 't Was mooi weer en voor die rondleiding had men nog tijd genoeg.
Brandt en z'n mede-officieren genoten van hun uitstraling en macht. Hij overhandigde Harry twee zilveren runetekens, de twee bliksemschichten die symbool stonden voor de SS. Als dat geen teken van erkenning was. Hij hoorde nu officiëel bij de SS met de rang van SS-Sturmbannführer - (majoor ). Zo gemakkelijk ging dat allemaal. Die Duitsers wisten van aanpakken, dacht een benevelde Harry.
" Lieber Harry, iedere SS'er moet als teken van trouw de eed zweren aan onze Fuhrer en ook een bewijs leveren dat eine befehl, eine befehl ist dat zonder verpinken moet worden uitgevoerd ."
Harry B. Down zwoer de eed van trouw aan de Fuhrer, zonder er zelfs bij stil te staan dat hij Amerikaans staatsburger was. Brandt stond recht, nam z'n Lugerpistool en gaf het aan Harry. Hij riep bars de Joodse opdiener en gebood hem op z'n knieën te gaan zitten. De arme man had geen keus en deed het.
" Schiet hem neer, schieße...." bulderde Brandt.
Harry nam het pistool, stapte er mee naar de geknielde biddende man en zette het tegen z'n hoofd. Het gaf hem een gevoel van oppermacht. Z'n wijsvinger spande zich......

SS rangen :

De laagste rang is eerst weergegegeven.

SS-Mann, SS-Schutze - soldaat.
SS-Oberschütze - soldaat tweede klasse.
SS-Sturmmann - soldaat eerste klasse.
SS-Rottenführer - korporaal.
SS-Unterscharführer - sergeant.
SS-Scharführer - 1e sergeant.
SS-Oberscharführer - staf-sergeant .
SS-Hauptscharführer - technische sergeant.
SS-Sturmscharführer - sergeant-majoor.
SS-Untersturmführer - tweede luitenant.
SS-Obersturmführer - eerste luitenant.
SS-Hauptsturmführer - kapitein.
SS-Sturmbannführer - majoor.
SS-Obersturmbannführer - luitenant-kolonel.
SS-Standartenführer - kolonel.
SS-Oberführer - brigadegeneraal.
SS-Brigadeführer - generaal-majoor.
SS-Gruppenführer - luitenant-generaal (1 ster).
SS-Obergruppenführer - generaal (2 sterren).
SS-Oberstgruppenführer - generaal (3 sterren).
SS-Reichsführer - maarschalk.

Om een beetje mee te kunnen met het verhaal en de rangen die er bij de SS bestaan nog te kunnen volgen, geef ik hier de betekenissen erbij.

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Dank je voor het bijschrift, ik vind het zeer leerzaam om dit verhaal te volgen.
  Het geeft me een kijk op dingen waar ik te weinig van op de hoogte ben.
  GoNo2: Ik dank je voor je volgzaamheid...
 • Mistaker
  Leerzaam en spannend.
  O ja: Bier unt schnapps: Bier und Schnapps

  Mecklenburg- Vorpommern is een van mijn favoriete vakantiegebieden.

  Groet,
  Greta


  GoNo2: Ha, een kenner, i presume ?
 • killea
  Wirklich sehr gut geschrieben, lieber Noel
  xxx
  j
  GoNo2: Danke lieber Killea
 • jan
  snel naar het volgende deel...
  GoNo2: Amai, de microbe te pakken ?
 • henny
  Aangrijpend, dat laatste deel.

  Weer een miepje van mij. Cijfers onder de twintig voluit schrijven. Dus 10 tien.
  Nu snel naar het volgende deel!
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 16 bezoekers online, waarvan 0 leden: .