writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Biografie van een virus (deel 30: over Egidius en andere zwerfpaters)

door fenk

Ze had me op de vingers getikt. Ik zou haar e-mails onzorgvuldig lezen. Misschien had ze een punt, misschien was ik teveel bezig met de dingen die ik zelf wilde vertellen, te weinig met luisteren naar wat zij me wilde zeggen.
Maar met het verhaal van Egidius had ze alvast mijn volledige aandacht. Pater Egidius, de naam alleen al bezorgde me kippenvel. Zijn grote handen hebben haar gezegend. Ze leek het nog prettig te hebben gevonden ook. Opnieuw zag ik hoe Natasja kirde van de pret toen ze door padre gewassen werd. "Zwerfpater" noemde ze hem, ja ik begreep nu pas hoe geslepen die mobiele aalmoezeniers destijds waren. Ze betraden een circus, zigeunerkamp of een afgelegen gehucht door de grote poort van geloof en bijgeloof. Met hun zalvende handen zegenden ze kleine meisjes, en voordat de ouders moeilijk deden, trokken ze alweer verder. Ik stelde me voor hoe ze tussen twee kampverblijven door aan hun vingers snuffelden. En zo iemand was "haar ware vel geworden". Begreep ze dan niet hoe walgelijk deze soort van zwerfpaters was?

Ik besloot om haar voorlopig niet te beantwoorden. Het verbaasde me zelf hoezeer ik door het verhaal van Egidius was opgewonden.

Ik sloot mijn ogen. De herinneringen aan mijn circusjaren waren aan diggelen gegooid, maar de scherven konden nog opgegraven worden. Ook ik had hem graag, dat moest ik aan mezelf toegeven. Na het eten zocht ik dikwijls zijn gezelschap op. Behalve Molek, de jongleur, was hij de enige die over mijn vader wilde vertellen. Padre had mijn vader nog gekend voordat hij messenwerper werd in het circus, toen hij nog bij de zigeuners leefde.

Dit was heel verwarrend voor me. Hoe kon ik razend zijn op padre, en tegelijkertijd zijn verhalen koesteren waarop mijn bestaan gebouwd is? De tak waarop ik zat, was rot, dus zaagde ik hem door.

 

feedback van andere lezers

  • aquaangel
    Leuk, kort stukje


    aangenaam gelezen, kuzzz


    en voor de ouders moeilijk deden,
    OF
    en voordat de ouders moeilijk deden,

    Het verbaasde me zelf hoe zeer ik door het verhaal
    OF
    Het verbaasde me zelf hoezeer ik door het verhaal


    waarop mijn bestaan gebouwd is?
    OF
    waarop mijn bestaan is gebouwd?



    fenk: Onschatbaar ben je. Bedankt.
    (je eerste twee correcties neem ik over, de derde misschien)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .