writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

14 SS- Krankenanstalt

door GoNo2

Harry B. Down wist wat er te gebeuren stond, de SS-officier zou een telefoontje plegen, naar z'n overste die op zijn beurt naar zijn meerdere zou bellen. Tot ze bij de secretaris van Herr Himmler terecht zouden komen, die het onvermijdelijke bevel zou geven hem onmiddelijk vrij te laten. Nam niet weg dat z'n gezicht enige tekenen van geweld vertoonde. Daar zouden die twee Gestapo's voor boeten, zeker weten.
En zo geschiedde. Het scenario klopte. De SS-officier putte zich uit in esxcuses, de Gestapomannen stonden er beteuterd bij, zich nu pas realiserend dat dit wel eens het einde van hun roemrijke carrière kon zijn. Exit Gestapo, exit macht. Harry vond het wel enigszins grappig, hij zou er mee gelachen hebben moest z'n gezicht niet zo'n pijn gedaan hebben. De SS-officier gaf een kort bevel aan één van de SS-soldaten en even later stond er een zwarte Mercedes voor de achteruitgang. Dit gebied was afgeschermd , een stukje niemandsland waar bezoekers en spoorwegpersoneel geen toegang hadden.
Pottenkijkers ongewenst. Een vergaarbak van Joden en vermeende terroristen, die het Derde Rijk onveilig maakten. Gescheiden van het station door een corridor van gewapend beton, die alleen maar geroezemoes doorliet. Geroezemoes dat verstomde telkens de stalen deur openging om het volgende slachtoffer binnen te gooien. Er werden in die tijd zoveel Joden opgepakt wegens zogenaamd smokkelen van deviezen. De wet is de wet. Punt uit. Soms werd de man alleen opgepakt, vrouw en kind konden hun reis verder zetten. Konzentrationslagers ( KZ ) waren overal in aanbouw, meestal in afgelegen gebieden.
Tussen het groen en de bossen. Kwestie van gezonde lucht. Gezonde lucht doet werken, en de leiding van het Derde Rijk had gezonde mensen nodig om hun oorlogsmachine op gang en op peil te houden.
Harry trok zich van dat alles niets aan, was meer begaan met zichzelve dan met die verdomde Joden.

" Kan ik nog iets doen voor u ?"vroeg de SS-officier, toen Harry aanstalten maakte om in de wagen te verdwijnen.
" Jawohl, Herr Kollege..."antwoordde Harry cynisch.." Ik wil dat die twee Gestapo's ingekwartierd worden in Mecklenburg. Ze zijn uit het goede hout gesneden om als bewakers te fungeren in het werkkamp. Heil Hitler ! "
" Heil Hitler ! Tot uw orders....." De SS'er klakte z'n hielen tegen elkaar en verdween in de lange corridor, de SS-wachters negerend.
Voilà, dacht Harry, zo kom ik aan goede bewakers. Goede werkkrachten verdienen goede bewakers.
De Fuhrer had nu ook besloten om Autobahnen aan te leggen, vernam hij van z'n SS-chauffeur.
Leve de groeiende economie in het Derde Rijk, waar de werkloosheid met de dag minder en minder werd.
" Naar waar gaat de rit ?"vroeg Harry aan z'n chauffeur.
" Naar de SS-kliniek, om uw wonden te verzorgen...."antwoordde de chauffeur, met enig ontzag voor de hoge functionaris die hij vervoerde.
De SS had schijnbaar alles, van bordeel tot kliniek. Een staat in de staat. Herr Himler was goed op weg om de SS als een volwaardig politieapparaat, ten dienste van Adolf Hitler, uit te bouwen. Leibstandarte A. Hitler. Oorspronkelijk als lijfwacht van de Fuhrer bedoeld, maar meer en meer opererend op gans het grondgebied van het Derde Rijk. Een politiemacht die zijns gelijke niet kende. Maar de grote zuivering moest nog komen. Een nacht die de geschiedenis zou in gaan, als de Nacht van de Lange Messen....

In de Nacht van de Lange Messen (30 juni 1934) werd de hele top van de SA, het partijleger van de Duitse Nazi-partij NSDAP, vermoord door de SS van Heinrich Himmler. Dit onder verschillende voorwendselen: het zouden homo's zijn, of men zou samengezworen hebben tegen Adolf Hitler. SA-leider Ernst Röhm was inderdaad homoseksueel, maar in feite ging het om het tijdig uitschakelen van een potentiële rivaal.
In feite werd de SA door een samenzwering van Hitler, verschillende NSDAP-kopstukken, Himmler en zijn SS uitgeschakeld. Indirect had de actie bovendien de goedkeuring van de Reichswehr, niet-nazi's binnen de regering, rijkspresident von Hindenburg en de Duitse grootindustriëlen. Allen hadden belang bij de uitschakeling van de SA.

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • jack
  En zo geschieDDe ;)
  Interessant verhaal!
  GoNo2: Is aangepast, bedankt voor uw oplettendheid en uw fb.
 • Julien_Maleur
  blijft spannend.
  JM
 • Mephistopheles
  Great stuff!
  GoNo2: Yes, maestro
 • tessy
  Ik vind het vooral erg interessant.

  GoNo2: Dankuwel
 • Mistaker
  Ik blijf volgen!

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Dankuwel
 • killea
  Super writing, Noel
  xxx
  j
 • henny
  Beeldend geschreven.
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .