writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

20 Het loopt uit de hand tot.....

door GoNo2

Harry voelde de bui hangen,stelde zich naast haar op en stak z'n gespierde borstkas vooruit. Samen vormden ze één front tegen de drie bruinhemden. De kleine dikkerd keek naar hem en woog z'n kansen af.
Zo te zien was die grote vent al in meerdere vechtpartijen verzeild geraakt, gezien de zwellingen in z'n gezicht. Maar een bruinhemd kan toch geen gezichtsverlies lijden, zij waren toch de grootste macht in Nazi-Duitsland ?

De SA, ook wel Sturmabteilung genoemd, was onder leiding van Ernst Röhm uitgegroeid tot een geduchte macht. Ze bestond grotendeels uit veteranen, arbeiders en ( voormalige ) werklozen.
Bij de machtsovername was de SA al 400 000 man sterk, en groeide nog steeds door de toestroom van opportunisten in '33 en '34. Het leger van Ernst Röhm was op dat moment groter dan het reguliere leger.
In de lente van 1934 was de SA met 4 miljoen man veel groter dan de NSDAP zelf. Zij beschikten over een eigen krant dat in plaats van Hitler Röhm begon te bewieroken als leider. De SA-mannen, waarvan de meesten na de machtsovername ,og altijd geen werk hadden, waren begin 1934 niet meer te houden. Er was geen sprake meer van de " sociale revolutie " en Hitler had gekozen voor het grootkapitaal.
" Adolf Hitler is zo rot als 't maar zijn kan " zei Röhm eens in intieme kring. Een andere uitspraak had betrekking op de " sociale revolutie, " die desnoods zonder Hitler "zou worden uitgevoerd. Deze uitspraak werd door Viktor Lutze gehoord en overgebriefd aan de Fuhrer.

" Oprotten, sofort...."klonk een barse stem, vanuit de keuken en Anton verscheen in de deuropening met een jachtgeweer schietensklaar.
" Altijd dezelfden klap-en leeglopers waar we last mee hebben, 't wordt tijd dat de Fuhrer zich eens gaat bemoeien met dat uitschot..."
De bruinhemden waren niet van plan om zich zomaar als een bende kwajongens te laten wegjagen. Maar iets in de blik van Anton Wolff zei hen dat het kwaad kersen eten was met dat heerschap.
" Oprotten, nu en ik waarschuw niet meer...."
De SA-bruinhemden dropen af, al lachende, aan de deur draaide de kleine dikkerd zich om :
" We komen terug, we branden heel uw verdomde zaak af en steken jou op het spit, kun je roosteren gelijk een varken, Sweinhund, Drekjude...."
Nu de bruinhemden verdwenen waren, was het terug rustig in de zaak. Zulke incidenten waren dagelijkse kost. Meestal lieten de bruinhemden het niet bij loze bedreigingen. Hun knokploegen waren berucht. Maar de Fuhrer zou zich persoonlijk bezig houden met de SA en z'n leiders. De Nacht van de Lange Messen was niet ver af meer.
" Laat ons drinken op het weerzien en de rotzooi vergeten"sprak Anton Wolff en de daad bij het woord voegende, schonk hij zich een borrel uit. Fritz haastte zich om de glazen van Harry en Ilse te vullen.
" Anton, kunnen wij iets te eten krijgen, we zijn al uren onderweg..... en ook iets voor onze chauffeur, als het kan..."vroeg Harry, wel wetende dat alles kon.
Ilse Schicksal keek met verliefde blik naar Harry, voelde de vlinders in haar buik. Dit was de man van haar dromen, waar ze al die tijd naar verlangd had. En al duurde het maar één nacht, die nacht zou niemand van haar afnemen. Ze zou zorgen dat hij z'n overleden vrouw vlug vergeten was. Maar de dag was nog lang en er kon vanalles nog gebeuren......

©GoNo

In de Nacht van de lange messen op 30 juni 1934 werd de SA-top door de SS geëxecuteerd. Het nog overgebleven restant van de SA verklaarde zich loyaal aan Hitler en kwam onder leiding te staan van Viktor Lutze. Maar verder was het uit met de macht van de SA. Het ledenbestand werd gezuiverd en nam al snel gestaag af: in augustus 1934 waren er nog 2,9 miljoen SA-mannen, in april 1938 nog maar 1,2 miljoen. De beweging was nog wel vertegenwoordigd op partijdagen e.d. maar werd meer en meer een ontmoetingsclub voor veteranen. Na de herintroductie van de dienstplicht in 1935 verkozen bovendien de meeste mannen het leger boven de SA.

 

feedback van andere lezers

 • killea
  Fantastic writing, Noel
  looking forward to the next episode
  xxx
  j
  GoNo2: Thanks
 • tessy
  Tot mijn schande moet ik inzien dat ik eigenlijk heel weinig afweet van de tweede oorlog, bedankt voor de geschiedenislessen, en dat meen ik eerlijk.
  Ik heb door dit verhaal te volgen al veel bijgeleerd.
  Bedankt daarvoor.
  GoNo2: Dankuwel
 • Mistaker
  Echt interessant om te lezen!
  Een vrouwelijke generaal heet trouwens wel degelijk Generalin, net zoals een Bundeskanzler nu Bundeskanzlerin heet.

  Groet,
  Greta
  GoNo2: Zal m'n bronnen nog eens raadplegen. Maar heb nergens bij de SS een Fuhrerin gevonden. We spreken wel over de aanloop naar de 2de WO
 • Mephistopheles
  Dit blijft goed verteerbaar leesvoer!
  GoNo2: Dankuwel
 • sproet
  naar inhoud is het niet echt mijn ding, maar over je schrijfstijl kan ik alleen maar zeggen dat je me bijna in de verleiding brengt om het gehele verhaal te gaan lezen.
  Misschien moeten ze jou maar eens contacteren om de geschiedenisboeken te herschrijven!

  liefs,trees
  GoNo2: Wie houd je tegen ?
 • henny
  Heel goed om uitleg te geven over die geschiedenis. Morgen lees ik weer verder.
  GoNo2: Dankuwel !
Er zijn 15 bezoekers online, waarvan 0 leden: .