writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

26 Op bevel van de Reichfuhrer H.Himmler

door GoNo2


Waarom altijd dat machtsvertoon, vroeg Harry zich af. Konden die Duitsers nooit eens gewoon doen ? Dat Duitsland een politiestaat geworden was, wist hij al lang. Maar op het platteland zag men zoveel uniformen niet rondlopen, behalve dan de functionarissen in hun bruine uniformen.
Zonder een woord te zeggen, behalve dan de obligate Hitlergroet, overhandigde de SS-kapitein Harry een verzegelde omslag met de stempel van Reichfuhrer H. Himmler. Harry antwoordde met een flauw " Heil Hitler" en nam de omslag in ontvangst. Hij stond wankelend recht en moest zich vasthouden aan Franz.
De SS-kapitein wachtte geduldig af. De andere SS-ers ook. Verdomd Harry, maak nu toch die omslag open, voor we in ons broek doen van de spanning....was de gedachtengang van de aanwezigen. Harry nam doodgemoedereerd nog een ferme slok van z'n whisky alvorens zich naar een leegstaand tafeltje te begeven. Hij plofte zich neer, als een zak aardappelen van 50 kilo. Franz was intussen van z'n kruk gesukkeld en bracht hem de restant van z'n whisky.
" Franz, m'n beste vriend, zet je erbij.......ober, nog een biertje en een whisky !"
Franz twijfelde even, niet goed wetende wat te doen, maar nam het zekere voor het onzekere, en wie was hij om de bevelen van zo'n hoge piet in de wind te slaan ?
Het gevraagde werd gebracht, de ober draalde aan het tafeltje in de hoop iets op te vangen.
" Dat is alles, ober !"sprak Harry op kordate toon. Hij had z'n tegenwoordigheid van geest terug gevonden.
Harry scheurde de verzegelde briefomslag open en haalde het document er uit.
" Damned, van de Reichfuhrer hemzelf. Wat kon er nu weer zo dringend zijn, dat Himmler hem persoonlijk een brief stuurde ?"bedacht Harry zich. Even lezen wat die hansworst hem te schrijven had.

Aan SS-Sturmbannfuhrer Harry Down
Volmachtdrager van de Fuhrer Adolf Hitler,

Beste vriend Harry,

Gezien de omstandigheden in Mecklenburg gewijzigd zijn, op bevel van onze Fuhrer Adolf Hitler, verzoek ik u om drager dezes brief te volgen. Een escorte zal u naar Berlijn brengen, waar u verdere instructies zal krijgen.

Heil Hitler

SS-Reichfuhrer
H. Himmler

Wat een timing, ze wisten daar op het hoofdkwartier wel het goeie moment uit te kiezen. Wat kon er veranderd zijn in Mecklenburg ? Maar Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, die van Hitler waren dat ook.
" Franz, mitkommen ! Gij wordt m'n secretaris. M'n rechterhand. Verwittig uw lief, want we vertrekken naar Berlijn...."
Franz was zo verbouwereerd dat hij niet anders kon uitbrengen dan een schamele " Jawohl."
" Mijn Herren, 't was een fijne hoogstaande culturele verbroedering, maar de Reichfuhrer en onze beminde Fuhrer roepen mij. Heil Hitler !"
Met deze woorden zette Harry een punt achter een geslaagd avondje, vergetende dat hij moest wachten op Ilse Schicksal. Wat in die omstandigheden vrij normaal was.....

ęGoNo

 

feedback van andere lezers

 • tessy
  Weerom graag gelezen
  GoNo2: Dankuwel !
 • killea
  Ausgezeichnet! Noel
  xx
  j
  GoNo2: Danke liebe Fraulein..
 • jack
  Je blijft de spanning erin houden, wat een prestatie is op zich. Goed geschreven. "... doodgemoedereerd nog een slok van z'n whisky alvorens...": ik kan het me zo voorstellen. Mooie woordkeuze.
  GoNo2: Dankuwel !
 • yellow
  ja die Duitsers, dat was niet simpel,
  groetjes,
  Marc
  GoNo2: 't Kan nog erger....
 • Mephistopheles
  Een slok whisky zou ik wel lusten...
  GoNo2: Dankuwel !
 • henny
  Goede wending die het geheel zeer spannend houdt
  GoNo2: Bedankt voor het lezen !
Er zijn 15 bezoekers online, waarvan 0 leden: .