writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het ei.

door badstop

In het begin van de jaren 70 werkte ik als kraandrijver bij de Hoogovens, nu Corus, in de oude staalfabriek Oxy1. Om ons brood op te eten en te kunnen pauzeren was daar een kantine. We maakten aan onze tafel altijd veel plezier, met vooral kraandrijvers bij elkaar. Wie niet van een geintje en lol maken hield, was daar niet welkom. In die kantine werkte een beheerder die hardgekookte eieren verkocht. Bij die eieren kreeg je een stukje papier met zout erop.
Het was mij opgevallen dat die eieren niet bij onze tafel werden gegeten, maar zocht daar niets achter, tot ik besloot een eitje te nemen. Met mijn papiertje met zout en het ei ging ik naar de tafel. Niemand zei iets of liet iets merken. Het ging goed tot ik mijn ei begon te pellen, tot Arie, een collega kraandrijver, zo hard hoestte dat mijn papiertje met zout op de grond lag. Nu wist ik waarom er aan onze tafel geen ei gegeten werd. Dit werd dus een principekwestie. Met een nieuw papiertje zout kwam ik terug en zag mijn ei over de tafel rollen en op de grond vallen. De beheerder keek mij onverstoord aan, hij kende het spel.
"Hier heb je een nieuw ei, wel goed neerleggen deze keer, want ik blijf niet aan de gang."
Ik bedankte hem hartelijk en ging weer zitten. Het ei tikte ik, net als het ei van Columbus op tafel. Hierdoor kon het niet wegrollen, wanneer Arie de tafel weer een stukje optilde. Op het papiertje met zout zette ik mijn kopje koffie zodat hij het niet kon wegblazen. Zijn volgende zet zag ik net te laat aankomen. De anderen aan tafel tilden snel hun kopje koffie op. Arie stootte 'per ongeluk' met zijn knie tegen de tafel, waardoor mijn koffie over de rand klotste en mijn zout verdronk. Wéér haalde ik nieuw zout, nieuwsgierig wat hij nu zou bedenken. Dit zout hield ik in mijn hand. Nu waren zijn mogelijkheden uitgeput dacht ik. Mijn ei stond stevig op tafel en mijn zout had ik in een dichtgevouwen papiertje in mijn hand. Net op het moment dat ik mijn ei wilde pakken plaatste Arie zijn ene hand op de tafel en zijn andere op mijn ei.
Met de woorden: "Zo, eerst effe pissen," drukte Arie zich omhoog uit zijn stoel. Het ei perste zich tussen zijn vingers omhoog. We hebben wel heel erg gelachen, maar ik heb géén ei gegeten.

 

feedback van andere lezers

  • Mistaker
    Wel grappig.

    Groet,
    Greta
    badstop: We hebben veel plezier gehad.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .