writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

niet ik

door Vlinderman

leg eens een moslim te slapen
tussen het laken van je moeder
- spreek met twee woorden -
en laat de wacht aan de nacht

de ochtendkoffie kijken
of hij er nog is en alles
staat nog gelijk waar het stond
ochtendstond en mond
geluid uit de badkamer
en jij met jezelf

of je er wel goed aan deed
verscholen in alles van morgen
beter, altijd morgen, vandaag
is altijd oh zo simpel
zie je me nog graag?

 

feedback van andere lezers

  • ivo
    qua gedicht lijkt me alles in orde, qua inhoud zit ik met zeven vraagtekens in m'n ogen ... ik snap er geen barst van, maar dat zal wel aan mij liggen.
    Vlinderman: Heb al vaker te horen gekregen dat dit nogal een moeilijk gedicht is, dus het ligt zeker niet aan jou. Als je wat toelichting wil, mail me dan even, dan hou ik het hier op de site nog een beetje 'open' ;)
  • SabineLuypaert
    ik las hem daarnet op je blog (smile) en vind hem nog even geweldig
    Vlinderman: Daar kick ik nou eens op, zie, een gedicht dat ook elders een gedicht blijft ;)
  • bragt
    Uw introductietekst indachtig (even gaan kijken om te zien welke vlinder daar rondfladdert) kan ik het net als ivo niet duiden.
    Het heeft alleszins effect: waartoe is die moslim (als mens zoals iedereen) daar nu te slapen gelegd. Als hinderpaal, als test, als grap, als verrassing, als racistisch signaal, of toch als menselijk wezen .....
    Vlinderman: Waarschijnlijk als een verloren ziel uit Brussel in Antwerpen, die door een vlinderman uit zijn raam gespot werd, terwijl hij wezenloos stond aan te bellen bij de vriend die niet thuis was, alhoewel anders afgesproken en dat terwijl de treinen al niet meer reden... En dan geschreven vanuit de achterdocht die overal heerst. Zoiets, Bragt, en als het al een signaal is, dan zeker een antiracistisch...
  • muis
    Tuurlijk zie ik je nog graag:)
    Net zoals ivo, zat ik ook met vraagtekens. Domme vraag: gaat het over het feit dat we alles te moeilijk maken? Of we problemen zoeken daar waar er geen zijn?

    Groetjes
    Vlinderman: Vooral je laatste vraag bevat het antwoord, Muis, en kijk misschien gelijk even naar mijn antwoord bij Bragt ;)
  • Ghislaine
    Topklasse. Hier haalt een moskee iedereen 's ochtends uit zijn bed om 5.30h. Leuk als je net in bed ligt om te gaan maffen. In het begin dacht ik dat iemand zijn kat of hond aan het mishandelen was. Gelukkig zingt de Iman af en toe eens vals. Best grappig zo'n misser hoor.
    Vlinderman: Ik woon er zelf temidden van en zolang het bij zingen blijft, geen problemen mee ;)
  • erinneke
    Niet helemaal mijn ding. Het is me te eenvoudig omwille van zijn chaos. Ik denk dan weleens bij mezelf, het is niet zo moeilijk een gedicht te schrijven als je er inhoudelijk mag naastslaan. En dat gevoel krijg ik hier. De structuur zit natuurlijk goed, de woordkeuze is dik ok, maar ik krijg het er noch warm, noch koud van.
    Vlinderman: Nou, dan heb je noch een koeler noch een deken nodig. Ik bespaar je dus geld. En nee, het is niet moeilijk een gedicht te schrijven (wie zei dat ooit?) Me ervan betichten er inhoudelijk naast te slaan is echter van een andere orde. Misschien sla je er zelf wel naast als lezer en dan doe jij mij tekort. Of mag ik het zo niet stellen?
  • Mistaker
    Heel erg leuk en lekker chaotisch qua inhoud!

    Groet,
    Greta
    Vlinderman: Net verder vertellen, Greta, maar het hele gedicht is in feite een momentopname nadat ik een onbekend muzelmanneke te slapen had gelegd omdat ie geen onderdak had ;)
  • RolandBergeys
    Ik vind dit te chaotisch, het spreekt me helemaal niet aan, het lijkt me ook een nogal eenduidig opvoeren van een moslim op zich, neen, dit is een van je mindere.
    Vlinderman: Zovelen voor jou zegden het reeds, het zal dan wel zo zijn. Ik leg er me bij neer.
  • aquaangel
    een herlezertje ;)
  • Lucky
    vertrouwen......dat is wat ik eruit haal....maar wie weet zit ik erlangs te staren...doet chaotisch aan(misschien ook de bedoleing) maar de strofe lijken in elkaar over te lopen....
    Vlinderman: Soms wil ik het inderdaad laten vloeien, zeker wanneer ik een boodschap erin wil stoppen. Maar te chaotisch dus.
  • littlefairytale
    Wel ik heb het gelezen met betekenis zoeken en puur op ritme en taalplezier. En als je beide evenwicht laat zijn opent het gedicht plots zijn ware inhoud. Althans voor mij..;tine
    Vlinderman: Jij brengt dan weer wat plezier in de ogen van deze vakmens. Bedankt Tine, maar ik denk dat ik hiermee nog een stukje aan het schaven ga. Ritme en metrum versus inhoud en bevatbaarheid...
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .