writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Haags viskraamtafereeltje ofwel 's-Heren handreiking

door stater



Elke woensdag begeef ik mij tussen de middag naar de haringkraam aan het begin van m'n straat. Voor mijn wekelijkse portie haring of lekkerbek. Terwijl ik geduldig op m'n beurt sta te wachten wordt m'n aandacht getrokken door een Dame van de Haagse Zandgrond die, enigzins geaffecteerd, haar bestelling opgeeft. "Visman.. één nieuwe haring alstublieft.. maar zónder staartje." Waarop een wachtende mede-cliënt riposteert: "Maar mevrouw..! Weet u dan niet dat de Almachtige dat staartje indertijd schiep als een Handreiking..? Dus met de bedoeling om Zijn schapen het verorberen van de haring te vergemakkelijken?"


Nota: in den Haag wordt de haring naar Scheveningse wijze verorberd door deze, met hemelreikende hand gevat aan het staartje, met enkele happen in de opgeheven mond te doen belanden.

Eli Stater
(culisoof)

 

feedback van andere lezers

  • ERWEE
    Leuke wetenswaardigheid.
    Denk wel niet dat het enkel een uitsluitend Haags gegeven is.
    stater: dank je wel, Christiaan.. en ik ben me bewust van het feit dat Den Haag niet het monopolie op bekaktheid bezit.. d.w.z... als je daar op doelt.. ;)
  • RolandBergeys
    Leuk, hoor. Zo leren we 'ns wat bij.
    stater: een beetje theologie op z'n tijd kan, meen ik, geen kwaad, Roland..;) dank je wel..
  • ivo
    het rauw eten van zo'n visje heb ik altijd heel vreemd gevonden.
    Maatjes ben ik er niet mee .. ik vind het wreed hoe het diertje verdwijnt in de nauwe keel van degene die hem binnenslikt.

    vreemde mensen die Hollanders.

    En Den Haag is mij niet vreemd ... zelfs Jantje kan ik terugvinden aan de lange Voorhout .. tweedehands boekenmarkt ..

    stater: en een haring wordt ook nog wel een 'maatje' (maatjesharing) genoemd..;) die trouwens niet lévend in de hapgrage mond verdwijnt, ivo.. de Japanners eten overigens vrijwel alle vis rauw.. maar ja.. 's-lands wijs, 's-lands eer.. nietwaar..?

    leuk dat je Den Haag kent.. ik kom vaak op die boeken- en antiekmarkt op het Lange Voorhout.. wandel dan ook geregeld langs het zoontje van de graaf (vandaar 's-Gravenhage, de officiële naam van de stad)

    bedankt, tenslotte, voor je mooie beoordeling van het verhaaltje..
  • Mistaker
    Ik ben een volbloed Hollander maar dat haringeten vind ik SMERIG!

    Groet,
    Greta
    stater: ieder zijn of haar meug, Greta..;) blij dat, in tegenstelling tot de haring, het verhaaltje je wel mocht bekoren..;) dank je wel.. en groetjes
  • drebddronefish
    Grappig stater
    groetjes
    stater: thanks.. Manuel.. met groet..
  • lin
    Maar ja, waar moet "madam" dat staartje laten en wellicht nog dringender: Waaraan kan ze haar poezelige handjes afvegen?
    Je vraagt je af wat zo'n "dame" aan zo'n haringkar doet. Blijkbaar kan ze de geneugten van het leven toch niet weerstaan..
    Heel leuk verteld Eli, deze anekdote.
    stater: wel, lin.. bij navraag bleek dat de dame over een butler beschikt.. en ik begrijp dat ze hoogstpersoonlijk naar de haringtent in quaestie gaat.. iedere haring wordt schoon en eetrijp gemaakt waar men bij staat.. en nog wel door een aantrekkelijke jongeman die wel wat aanvulling op z'n gage kan gebruiken..;) dank voor je appreciatie..
  • Henny
    Heerlijk, en als het goed is kunnen we aan het eind van de maand weer smullen van de verse maatjes. Het water loopt me al in de mond.
    stater: ook ik zie er telkens weer naar uit.. hoop maar dat het nog lang mag duren.. dank je, Henny..
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .